Брање бадњака на планини Калафат и успон на Темени врх (730 м)

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
Branje_Badnjaka_3
Датум: недеља, 06 јануар 07:00 - 13:30

У част Бадњег дана и Божића, Планинарско друштво "Преслап" организује лагану акцију на планини Калафат: село Горњи Матејевац - "Латинска црква" - манастир Св.Јована - Темени врх (730 м), заједно са брањем бадњака. Недеља, 06.јануар 2019.године

                                                       Планина Калафат

                                   Темени врх (730 м) и брање бадњака

                                         Недеља, 06.јануар 2019.године

У част Бадњег дана и Божића, Планинарско друштво "Преслап" организује лагану акцију на планини Калафат, у неспоредној околини Ниша, на кружној стази дужине 8 км: село Горњи Матејевац - "Латинска црква" - манастир Св.Јована - Темени врх (730 м) - "Латинска црква" - село Горњи Матејевац, заједно са брањем бадњака.

Ова стаза проходна је и по снегу. Не изискује превелики напор, занимљива је, и кратка, сасвим довољно да се преподневни део Бадњег дана искористи за брање бадњака, а да се до поподнева са бадњацима вратимо својим кућама.

До Горњег Матејевца можемо доћи на два начина: приградским аутобусом који са аутобуске станице у Нишу полази у 07:00 часова, а успут стаје код техничких факултета, у Јагодин мали, код "Нитекса", у Дурлану... (карта за аутобус стаје 80 динара и купује се у аутобусу), или сопстевним аутомобилима (обзиром да успон почиње и завршава се на истом месту).

На успон се полази из центра Горњег Матејевца у 07:20 часова, и најпре обилазимо цркву Свете Тројице из 11.века (чувена "Латинска црква").

Учесници који на акцију долазе сопственим превозом, могу паркирати аутомобиле код "Латинске цркве".

После "Латинске цркве" за наредних 20-так минута стижемо до манастира Светог Јована. После краћег одмора, продужавамо и улазимо у шуму, те се шумском, широком стазом, пењемо на Темени врх (730 м), који се налази нешто западније од манастира.

У силаску са Теменог врха, беремо бадњаке. Ка Горњем Матејевцу спуштамо се стазом која западније од Теменог врха, ободом Теменог врха, изнад села Каменица. После тога, спуштамо се у село Горњи Матејевац, где стижемо код "Латинске цркве" око 12:30 часова, а у центар села око 12:45 часовагде стижемо у 13:00 часова.

Учесници који на акцију долазе аутобусом, овде чекају аутобус из Кнез Села, који из Кнез Села полази у 13:05 часова, а у Горњи Матејевац долази у 13:10 часова (такође се карта купује у аутобусу и кошта 80 динара).

У Ниш стижемо у 13:30 часова.

Храна је из ранца, воде има у манастиру Светог Јована.

Потребна је опрема за планинарење у зимским условима.

Вође акције су Ненад Стевановић (телефон: 062/637-771), Петар Ратковић (телефон: 069/579-75-85) и Милош Стаменковић (телефон: 069/149-88-80).

Пријављивање за акцију није потребно, већ се учесници окупљају што на приградској аутобуској станици, што у Горњем Матејевцу код "Латинске цркве", у зависности којим превозним средством ће доћи у Горњи Матејевац.

 

Powered by iCagenda