Послонске планине - од манастира Св.Роман,преко Варнице до Ражња

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
4_1
Датум: недеља, 02 децембар 06:30 - 18:00

Уз подршку општине Ражањ, Планинарско друштво "Варница 2012" Ражањ организује акцију преласка Послонских планина, од манастира Св.Роман до Ражња. Недеља, 02.децембар 2018.године.

ПОСЛОНСКЕ ПЛАНИНЕ – ОД МАНАСТИРА СВ.РОМАН, ПРЕКО ВАРНИЦЕ ДО РАЖЊА

Недеља, 02.децембар 2018.године

Са циљевима да се промовишу природне лепоте и споменици културе општине Ражањ, стваралаштво и гостопримство Ражањаца, планинарско друштво“Варница 2012” Ражањ организује акцију на Послонским планинама.


Послонске планине, питомо побрђе, налазе се западно од Ражња, уз десну обалу Јужне Мораве, у подручју од села Малетина до Појата и Сталаћа. Назив долази од села Послон које се налази у срцу овог побрђа. Највиши врх Послонских планина је Церовачка ветрења са 491 м надморске висине. Јужна Морава раздваја Послонске планине од Мојсињске горе. Мојсињска гора и Послонска гора место су где је било изграђено пуно цркава и манастира, па се назива и „српска Света Гора“. Ово подручје било је важно и за развитак писмености, школовања и духовности кроз историју.


На Послонским планинама најпознатији манастир је Светог Романа, у чијем дворишту је покопано и срце пуковника Никојала Николајевича Рајевског, страдалог код села Горњи Адровац у руско-турском рату 1876.године, а који је послужио као инспирација Лаву Толстоју за лик грофа Алексеја Кириловича Вронског у роману „Ана Карењина“. Манастир Светог Романа један је од најстаријих манастира у Србији. Изграђен је још крајем 9.века, а у 14.веку у манастиру је живео и Свети Роман Синаит, следебеник солунског свеца Григорија Паламе. Мошти Светог Романа похрањене су у манастиру, а у манастирском дворишту налази се и извор лековите воде. Због свега овога овај манастир је један од најпосећенијих у Србији, а због сахрањеног срца пукованика Рајевског, у манастир редовно долазе и Руси и Белоруси.


Послонске планине углавном су обрасле густом шумом и испреплетане су лако проходним стазама и путевима. На неколико места, постоје изванредни видиковци, одакле се упркос малој висини овог подручја, може видети надалеко – цело Поморавље, планине Гоч, Жељин, Копаоник.


Наша акција почеће код манастира Светог Романа. Даље се крећемо ка северу и североистоку, према врху Церовачка ветрења, узвишењу Варница, одакле стаза скреће и спушта ка Ражњу.


На Церовачкој ветрењи, на Варници и код „ловачке куће“ предвиђене су паузе, а код „ловачке куће“ и освежење уз топао чај из казана (чај је наравно бесплатан).


По силаску у Ражањ, у центру ове варошице биће уприличен бесплатан ручак, а учесници са собом треба да понесу прибор за јело и порције. Такође ће бити подељене захвалнице и приређен културни програм.
Ово ће бити и добра прилика да планинари уживају и у лепо сређеном центру Ражња, по чему је ова варошица међу најбољима у Србији.


Ова акција је лагана, погодна за планинаре и рекреативце свих узраста и нивоа планинарског искуства. Стаза од манастира Свети Роман до Ражња је проходна и добро обележена.


Укупна дужина стазе је 17 километара.


ПРОГРАМ АКЦИЈЕ (са сатницом учешћа Планинарског друштва "Преслап"):


Недеља, 02.12.2018. године:

06:30- полазак са паркинга тржног центра "Рода" ("Мерктор") на Византијском булевару
07:30-7:45 – окупљање на паркингу манастира Св.Роман, обилазак манастира, обилазак гроба срца пуковника Рајевског, припрема за успон, отварање акције.
08:20 – полазак на стазу
10:30 – излазак на Церовачку ветрењу, одмор
12:00 – излазак на Варницу, одмор
13:00 – долазак до „ловачке куће“, одмор уз чај (бесплатан)
15:00 – силазак у Ражањ
15:00-17:00 – ручак (бесплатан – понети прибор за јело и порције), дружење, додела захвалница
17:00 – затварање акције, полазак за Ниш

18:00 - повратак у Ниш.


Планинарима препоручујемо да носе планинарске ципеле, да користе камашне и штапове за ходање. Обући се слојевито, понети капу и рукавице. Понети резеврну одећу.


До силаска у Ражањ, храна је из ранца, у Ражњу ће бити послужен бесплатан ручак.


Воде има у манастиру Св.Роман и на извору Варница.

Трошкови превоза: 800 динара.

Вође акције: Ненад Стевановић (телефон: 062/637-771) и Мирослав Докман (телефон: 062/205-977).

Пријављивање за акцију код вођа акције. 

Додатне информације код вођа акције или путем електронске поште Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda