Зимски успон на 5 врхова Копаоника и скијање

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
5_Kopaonik
Датум: недеља, 03 март 05:30 - 20:30

Планинарско-скијашка акција Планинарског друштва "Преслап" на Копаонику, са успоном на 5 врхова "сунчане планине" - за планинаре, и скијањем у ски центу Коаоник - за скијаше из Секције за зимске спортове Планинарског друштва "Преслап".

                                                               ЗИМСКИ УСПОН НА 5 ВРХОВА КОПАОНИКА

Врхови: Велика Гобеља (1932 м), Велики Караман (1936 м), Мали Караман (1904 м), Небеске столице (1913 м) и Суво рудиште (1976 м)

Скијање у скијашком ценру Копаоник

                                                                     (Недеља, 03.март 2019.године)

Планинарско-друштво "Преслап" организује у недељу, 3.марта 2019.године, планинарску и скијашку акцију на Копаонику. Планинари ће се најпре кретати ободом скијашких стаза у скијашком центру Копаоник,потом ће напустити подручје скијашког центра и упутити се ка врху и археолошком налазишту Небеске столице, а онда се преко Сувог рудишта поново спустити у скијашки центар и тако завршити планинарски део ове акције.

Акција која следи је лака и могу је, под условом да имају адекватну опрему, одећу и обућу, и поштују правила кретања у групи, савладати планинари и рекреативци свих узраста и спремности.

Март месец је углавном јако повољан, што се тиче временских услова, за планинарско-рекреативне активности на Копаонику, зато што има прилично сунчаних дана. Марта месеца Копаоник обично оправда свој назив "сунчана планина".

Висинске разлике су мале, јер се полази из насеља Копаоник на 1750 м надморске висине, а највиша висина која се достиже је 1976 м. У подручју скијашког центра кретаћемо се ободом скијашких статаза, и овде ће стазе бити добро утабане. Према Небеским столицама, на деоници од око километар и по, водички тим пробиће - "испртити" стазу за кретање планинара.

ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ О БЕЗБЕДНОМ КРЕТАЊУ У СКИЈАШКОМ ЦЕНТРУ „КОПАОНИК“: На скијашким стазама скијалишта „Копаоник“, скијаши и возачи бордера имају првенство пролаза у односу на планинаре! Све време због тога ћемо се кретати уз десну ивицу стаза, уз саму заштитну ограду. На раскрсницама и код станица ски-лифтова, при преласку са једне на другу стазу, чекаћемо да раскрсницу пређу скијаши и бордери, па ћемо тек онда ми прелазити. Потребно је строго поштовати вође акције и ова места прелазити у мањим групама. Тек када се група са друге стране стазе или на другој стази окупи, када и зачеље безбедно пређе раскрсницу, наставља се са даљим кретањем. Нико не сме приликом пешачења отићи ка средини стазе! Скијаши на стазама развијају брзину и до 80 километара на час!

Уколико неко од учесника жели да уместо на планинарској акцији, дан проведе на скијању, молимо да о томе обавести вође акције приликом пријављивања за акцију, те да у ски-центру Копаоник поштује сва прописана правила за скијаше, као и да испоштује предвиђено време поласка назад за Ниш.

Траса кретања планинара је следећа: из аутобуса се излази на превоју између Карман гребена и врха Велика Гобеља. Следи успон на Велику Гобељу (1932 м), и повратак на превој. Одатле, следи прелазак на део Копаоника који се зове Караман гребен и успон на врх Велики Караман (1936 м) и Мали Караман (1904 м). Од Малог Карамана, планинарке и планинари спуштају се према долини "Пајино пресло" и заобилазе Суво рудиште и Панчићев врх, стазом у правцу југозапада. После преласка стазе "Крчмар", напушта се подручје скијашког центра, и иде се у правцу Небеских столица. Најпре се излази на врх Небеске столице (1913 м), а онда се спуштамо до археолошког налазишта Небеске столице (1800 м), на коме су пре тридесетак година откривени темељи ранохришћанске цркве из 5.века. Потом се враћамо истом стазом према стази "Крчмар", прелазимо ову стазу и одлазимо пречицом у правцу врха Суво рудиште (1976 м), на коме се налази обелиск посвећен Јосифу Панчићу. Врх Суво рудиште је и веома близу Панчићевог врха (2017 м). Приступ Панчићевом врху није дозвољен због објеката који су подигнути на њему. Са Сувог рудишта, стазом "Сунчана долина", спуштамо се у насеље Копаоник. Укупно ћемо прећи 18 километара. Сви врхови на које ћемо се пењати су и изванредни видиковци, те ћемо тако видети и Шар планину, и Проклетије, и Комове, и Дурмиор, и Голију, и Жељин, и Јастребац, и Суву планину...

Описана траса проходна је по снегу.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ :

(Недеља, 03.март 2019.године)

05:30 – полазак са паркинга код тржног центра „Рода“ („Меркатор“)

06:30 – краћа станка у Брусу

08:30 – долазак на превој између Караман гребена и Велике Гобеље, отварање акције

09:30 - излазак на врх Велика Гобеља (1932 м)

11:00 - излазак на врх Велики Караман (1936 м)

11:30 - излазак на врх Мали Караман (1904 м)

13:30 - излазак на врх Небеске столице (1913 м)

14:15 - силазак до археолошког налазишта Небеске столице (1800 м)

16:00 - излазак на врх Суво рудиште (1976 м)

17:00 - силазак у насеље Копаоник

17:30 - полазак за Ниш

20:30 - долазак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши...). Понети најмање литар и по воде.

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1200 динара.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ:  Ненад Стевановић, телефон: 062/637-771,  Мирослав Докман, телефон: 062/205-977 и Дејан Радојловић, телефон: 063/498-018.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције (Ненад и Мирослав за планинаски део акције, Дејан за скијашки део акције), лично, телефоном или путем електронске поште:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

На фејсбук страници Планинарског друштва „Преслап“ редовно ћемо објављивати корисне и занимљиве информације о  Копаонику, о временским приликама, као и фотографије и приче са ранијих похода на ову планину.

 

Powered by iCagenda