Успон на Плеш (1267 м) из Ћириног пролаза, Сврљишке планине

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
Датум: субота, 09 март 07:30 - 17:00

Локална акција Планинарског друштва "Преслап", на атрактивној деоници на Сврљишким планинама, изнад Сићевачке клисуре. На врх Плеш (1267 м) пењемо се кроз "Ћирин пролаз" и село Градиште. Субота, 09.март 2019.године.

                                                                             Сврљишке планине

                             Врх Плеш (1267 м) - успон кроз "Ћирин пролаз" и преко села Градиште

                                                                   Субота, 09.март 2019.године

Планинарско друштво „Преслап“, за своје чланове и пријатеље, организује у суботу, 09.марта 2019.године локалну акцију - успон на врх Плеш (1267 м), на Сврљишким планинама, и то из правца Сићевачке клисуре, кроз познати "Ћирин пролаз" и преко села Градиште.

Плеш је најатрактивнији врх на Сврљишким планинама, изванредан је видиковац. До Плеша се може доћи из више праваца, гребеном Сврљишких планина из села Ореовац, или са сврљишке стране из села Белоиње (ову стазу Планинарско друштво "Преслап" је уз подршку општине Сврљиг и уредило), као и из Сићевачке клисуре, са магистрале Ниш - Софија, кроз "Ћирин пролаз".

Управо ће ова задња варијанта бити траса акције Планинарског друштва "Преслап" 9,марта 2019.године. На врх Плеш крећемо са магистрале, а на исто место, код "Ћириног пролаза", акцију ћемо и завршити. У оба правца, дужина трасе је 17 километара, приликом успона и силаска треба савладати око 1200 метара висинске разлике.

На акцију одлазимо редовном аутобуском линијом Ниш - Пирот, аутобус са главне станице у Нишу полази у 07:30 часова, карта се купује до станице Градиште, цена је 240 динара. За повратак са акције, користићемо аутобус Пирот - Ниш, у једном од два могућа термина са станице Градиште, што зависи од задржавања на врху, на стази и временских услова - у 16:10 или 17:00 часова. И за овај полазак карта кошта 240 динара.

Стаза нас води са магистрале кроз "Ћирин пролаз", између стена изнад десне обале Нишаве, до села Градиште изнад Сићевачке клисуре, где скрећемо ка северозападу, и широким путем се постепено пењемо до мале дрвене колибице, где правимо дужу паузу пред стрмији успон. Од колибице, следи нешто јачи успон јужном страном Плеша све до 1000 метара висине. Ту почиње нешто лакши, али и најзанимљивији део стазе. Преко пашњака и гребена, врло брзо излазимо на наш циљ, на Плеш. Поглед одатле пуца на све четири стране света. Као на длану се виде Ниш, Бела Паланка, Сврљиг, цео гребен Суве планине,  добар део јужне и источне Србије. Посебно импозантно делује стрма клисура на источној падини Плеша и стеновита литица изнад ње.

САТНИЦА АКЦИЈЕ:

07:30 - полазак аутобуса са главне станице за Пирот, аутобус стаје код градске болнице и на Трошарини

08:10 -  силазак на станици Градиште, на магистрали, припрема за успон, отварање акције

08:20 – полазак на успон

09:10 - одмор у селу Градиште

12:15 – излазак на врх Плеш (1267 м), краћи или дужи одмор - у зависности од временских услова

15:00 – силазак у село Градиште

15:45 - силазак на магистралу

16:10 - укрцавање у аутобус за Ниш

17:00- долазак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, слаткиши...), воде има у Градишту. Понети 2 литра воде.

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, јакна, полар дукс, капа, рукавице, наочаре за сунце, штапови за ходање.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ:  Милош Стаменковић, телефон: 069/14-98-880 и Ненад Стевановић, телефон: 062/637-771.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Посебно пријављивање за ову акцију није потребно, већ учесници треба да дођу или на главну аутобуску станицу или на успутне аутобуске станице куда пролази аутобус на линији Ниш - Пирот.

 

Powered by iCagenda