Via ferrata Берим - "Усуди се да замислиш"

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
55_Via_ferrata_Berim
Датум: субота, 04 мај 07:00 - недеља, 05 мај 21:00

Via ferrata Берим - "усуди се да замислиш"! Via ferrata Берим, довољно је рећи... Са Планинарским друштвом "Преслап", на Via ferratu Берим, 4 и 5.маја 2019.године.

                                                                  VIA FERRATA БЕРИМ - "УСУДИ СЕ ДА ЗАМИСЛИШ"

                                                           (планина Мокра гора, област Ибарски Колашин, Косово)

                                                                    субота и недеља, 4 и 5.мај 2019.године

(Првобитно одређен термин одржавања акције Планинарског друштва "Преслап" на Via ferrati Берим - 13 и 14.април 2019.године, промењен је на 04 и 05.мај 2019.године, после обављених консултација са управљачем објекта Via ferrata Берим - Удружењем "Outdoor In" из Зубиног потока).

Планинарско друштво "Преслап", на крилима великог успеха постигнутог на Via ferrati Берим 03 и 04.новембра 2018.године, када је наше Друштво било прво планинарско спортско удружење са југа Србије које је органзовало акцију преласка Via ferrate Берим, сада организује нови одлазак на Via ferratu Берим, у суботу и недељу, 04 и 05.маја 2019.године.

Via ferrata Берим ("гвоздени пут Берим") названа је по врху Берим (1731 м), на Мокрој гори, у близини језера Газиводе, јужно од овог језера, у залеђу градића Зубин поток и села Коваче и Резала. Берим је "стеновито острво" на Мокрој гори. 

Via ferrata Берим уређена је и опремана кроз пројекат од стране Института за територијални економски развој из Зубиног потока и  Удружења "Outdor In", под слоганом "Усуди се да замислиш", у више етапа од 2013 до 2018.године, и садржи више нивоа за прелазак.

9 berim

За акцију коју Планинарско друштво "Преслап" планинара да изведе 04 и 05.маја 2019.године, биће омогућен прелазак краће - стандардне деонице Via ferrrate Берим, која се савладава за око 4 сата, са укупном висинском разликом од 300 метара, а дужином вертикала од 500 м, али и продужене - нове деонице са висећим мостовимма. Деоница преласка зависи од психофизичке припреме учесника, жеље учесника, а коначну одлуку о могућности преласка дуже деонице за сваког учесника понаособ донеће лиценцирани водичи Via ferrate Берим, из Удружења "Outdoor In".

15 berim

Краћа варијанта via ferrate Берим састоји се из две деонице. Висинска разлика на првој деоници је 160м. Од прилазне стазе пење се вертикалном литицом у дужини од 80м до пећине. На самој литици у пећини се налази клупа са које се пружа невероватан поглед. Виа Ферата даље наставља кроз пећину (30м вертикале) и након пећине још 50м вертикале до висине првог врха на Бериму. Са првог врха постоји могућност силаска до базног кампа, или наставак пењања на други врх. Висинска разлика између првог и другог врха износи 60м и пењање укључује вертикалне и хоризонталне деонице, са атрактивним погледом на села Ибарског Колашина. Са другог врха се види и језеро Газиводе.

17 berim

Нова, продужена деоница, преко изузетно атрактивних висећих мостова, одлази до самог врха Берим.

По нашем плану, у суботу, 04.маја 2019.године, путујемо до језера Газиводе, где ћемо се сместити у хотелу. Нећемо имати спортске активности првог дана. Зато првог дана, на путу према одредишту, град Приштину,  Грачаницу и чувени манастир из 1321.године и споменик на Газиместану. Потом одлазимо до језера Газиводе и смештамо се у хотелу.

За прелазак via ferrate Берим предвиђена је недеља, 05.мај 2019.године.

Водичи преласка via ferrate Берим (водичи успона) су предстанвици Удружења "Outdor In", које управља Via ferratom Берим.

Такође, сву потребну опрему изнајмљује Удружење "Outdor In", и то појасеве, кациге, сетове за via ferratu и рукавице. Учесници могу користити и своју опрему, али ваља знати да Удружење "Outdor In" располаже најновијом професионалном опремом. Такође, и у случају да учесници корите своју опрему, за услуге водича плаћају исти износ као и да, уз вођство, користе и опрему Удружења "Outdor In". Превоз од хотела до места Превија испред улаза у Via ferratu Берим организује Удружење "Outdor In".

Накнада која се плаћа Удружењу "Outdor In" обухвата услуге водича, изнајмљивање опреме и превоз учесника до уласка у ferratu. За краћу - стандардну деоницу Via ferrate Берим, накнада Удружењу "Outdoor In" износи 20 евра по учеснику. За прелазак целе деонице Via ferrate Берим, која обухвата и нови део са висећим мостовима, накнада Удружењу "Outdoor In" износи 50 евра по учеснику.

Полазак на акцију је у суботу, 4.маја 2019.године у 07:00 часова са паркинга код тржног центра "Рода" на Византијском булевару у Нишу. Оријентационо време повратка у Ниш је у недељу, 5.маја 2019.године у 21:00 часова.

Обезбеђено је једно ноћење са доручком, остало је храна из ранца. Вода се може захватити на више места пре доласка на почетак Via ferrate Берим.

Трошкови акције за прелазак краће - стандардне деонице Via ferrate Берим су 6500 динара, а обухватају превоз, ноћење са доручком за све учеснике и возача комбија и накнаду за услуге вођења Удружењу "Outdoor In", превоз до саме via ferrate Берим и коришћење (изнајмљивање) опреме.

Учесници који прелазе целокупну деоницу Via ferrate Берим, дакле и нови део преко висећих мостова, доплаћују на име накнаде Удружења "Outdoor In" joш по 30 евра.

Вође пута и особе за контакт, испред Планинарског друштва "Преслап" су Мирослав Докман (телефон: 062/205-977) и Слободан Васковић (телефон: 063/111-85-08)

Водичи успона су чланови Удружења "Outdor In".

Више информација код Мирослава Докмана и Слободана Васковића, и електронском поштом, на адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda