Водопади Старе планине - Чунгуљски и Крмољски водопади

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
Датум: субота, 20 април 05:00 - 19:30

"Све изгледа као последње место до кога се може доћи, а да иза њега нема ничега, јер Велики Чунгуљски водопад, као да носи све пред собом и затвара све иза себе.Висок, стамен, непролазан. (Не)стварно..." Водопади Старе планине са Планинарским друштвом "Преслап", субота, 20.април 2019.године

                                                           Водопади Старе планине

                                    Чунгуљски водопад и Крмољски водопад

                                                        Субота, 20.април 2019.године

Чунгуљски водопад (Чунгуљски скок) спада у најлепше водопаде Старе планине. Налази се у сливу Топлодолске реке, на Јаворској реци.  Висок је 45 метара. У широком атару села Топли До, последњег насеља у пиротском залеђу, од кога се даље улази у огромна старопланинска пространства, још увек недовољно позната, пространства која сваки пут изнедре неку тајну и изненаде сваког намерника.

До водопада се долази путем од Топлог дола уз Јаворску реку. По преласку Студеничке реке, уређеном и добро обележеном стазом уз Јаворску реку стижемо до малог Чунгуљског водопада. 

Пут настављамо уз Чунгуљски поток и на надморској висини од 1150 м долазимо до великог Чунгуљског водопада.

Мало испред Чунгуљског водопада је ушће Крмољског потока у Јаврорску реку. У повратку ћемо отићи из Крмољски поток до доњег Крмољског водопада.

Један лепи додатак доживећемо и на путу ка селу Топли До, јер ћемо на кратко застати на да у непосредној близини пута Темска – Топли До обиђемо и водопад Буковачки до.

Акцију је пре више година осмислио Ненад Стевановић, начелник Планинарског друштва "Преслап", један од најбољих познавалаца врхова и водопада на огромном пространству и масиву Старе планине.

Програм акције (субота, 20.април 2019.године)

      05:00 – полазак са паркинга испред тржног центра „Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару из Ниша; 

       06: 00 – 06:20 – обилазак водопада Буковачки до

        07:00 – долазак у село Топли до, припрема за пешачење, отварање акције

       07:15 – полазак на пешачење, узводно Јаворском реком

        12:00 – очекивано време доласка до Великог Чунгуљског водопада

        14:00 – очекивано време доласка до Доњег Крмољског водопада

        16:30 – очекивано време повратка у село Топли До

        17:00 – полазак за Ниш

        19:30 – очекивано време доласка у Ниш

Храна и вода: Храна из ранца, воде има у селу Топли До, а може се пити из сваког од бројних потока који се уливају у Јаворску реку или саме Јаворске реке.

Обућа, одећа и опрема: планинарске ципеле, слојевита гардероба, обавезно тања јакна и кабаница, наочаре за сунце, качкет, слојевита гардероба, резервне панталоне, резервне чарапе и резервна мајица. Препорука је да се понесе и резервна обућа (патике) која ће бити остављена у минибусу.

Трошкови превоза: 900 динара.

Вође акције су Ненад Стевановић, телефон: 062/637-771, и Милош Стаменковић, телефон: 069/14-98-880.

Пријаве код вођа акције.

Додатне информације код вођа акције или на званичним страницама Планинарског друштва „Преслап“ или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda