Гребенски прелазак Суве планине

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
1_suva_planina_greben
Датум: петак, 14 јун 23:35 - субота, 15 јун 19:00

Пред нама је изузетно напорна, ноћно-дневна акција, али изузетно атрактивна, на којој ћемо прећи највећи део потковичастог гребена Суве планине - од села Горња Студена, до села Вргудинац код Беле Паланке. Петак/субота, 14/15.јуни 2019.године

                                                               Гребенски прелазак Суве планине

(врхови: Трем 1810 м, Ђорђина чука 1735 м, Големо Стражиште 1714 м, Пасарело 1522 м, Смрдан 1487 м, Рженац 1459 м, Дивна Горица 1389 м).

Петак и субота, 14 и 15.јуни 2019.године

На акцији преласка гребена Суве планине, могу учествовати само натпросечно психофизички припремљени планинари. Акција је веома напорна, њену тежину додатно повећава и пар сати ноћног планинарења, а треба превалити близу 40 километара, у једном делу по неравном терену. Акција почиње у селу Горња Студена, код аутобуског стајалишта, а завршава се у селу Вргудинац. На акцију одлазимо пригадским аутобусом, а са акције се враћамо организованим превозом.
На овој акцији прелазимо највећи део гребена Суве планине, а њен главни гребен је у облику потковице. Нећемо прећи само део од Нишке Бање до превоја Девојачки гроб, а на овај превој изаћи ћемо из правца Бојаниних вода.
По доласку аутобуса у Горњу Студену, извршићемо ноћни успон на врх Трем, и ако временски услови дозволе, на овом врху дочекаћемо раздањивање и излазак сунца. Ако време не буде баш повољно за одмор на овој висини, дан ћемо чекати или на превоју Девојачки гроб, или испод врха Трем.
Даље, од Трема настављамо највишим делом Суве планине, али по прилично незгодном и неравном терену за ходање, пуном вртача. Идемо у праву врха Ђорђина чука. Са Ђорђине чуке упућујемо се на врх Големо Стражиште. Са овох врха одлазимо на најлепше место на Сувој планини, тамо где се потковица "закривљује", а то је врх Пасарело. Одавде се најбоље виде оба крака "потковице". Са Пасарела продужавамо ка Смрдану, а са Смрдана идемо на други, белопаланчки крак потковице, на коме се пењемо на врх Рженац и силазимо на превој Преслап (по коме наше Друштво није названо). Са Преслапа се пењемо на врх Дивна Горица, и спуштамо се у Вргудинац где ће нас сачекати превозно средство.
Превоз од Ниша до Горње Студене: приградски аутобус на линији 21, који са помоћне аутобуске станице полази у 23:35 часова, карта кошта 100 динара и купује се у аутобусу.
Одећа, обућа, опрема: Слојевита гардероба, више резервни мајица, обавезно понети јакну, капу и рукавице. Качкет, наочаре за сунце. Квалитетне планинарске ципеле. Штапови за ходање. Средство за заштиту од сунчевих зрака. Кабаница.
Храна и вода: храна из ранца, вода се једино може захватити на чесми "Бојанине воде". Од Бојаниних вода до Беле Паланке препоручујемо да се понесе 4 литра воде.
Вође акције: Нађица Попадић, телефон: 060/440-47-94,Ненад Стевановић 062 63 7771,МБ 585
Пријављивање за акцију је ОБАВЕЗНО јер из Вргудица немамо редовне аутобуске линије, па морамо да организујемо превоз за повратак.
Вође акције стоје на располагању за све додатне информације, које се могу затражити и путем електронске поште Планинарског дршутва "Преслап", на адреси: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda