Прелазак планине Калафат: Кнез село - врх Калафат (837 м) - манастир Св.Јован - Темени врх (730 м) - "Латинска црква" - Горњи Матејевац

ПД Преслап
5_Kalafat
Датум: субота, 23 март 07:30 - 19:00

Планинарско-рекреативно-едукативна акција Планинарског друштва "Преслап", која се уз финансијску подршку Града Ниша и логистичку подршку Основне школе "Карађорђе" из Горњег Матејевца одржава у суботу, 23.марта 2019.године

                                                                             ПРЕЛАЗАК ПЛАНИНЕ КАЛАФАТ

 траса: Кнез село - излетиште Градац - раскрсница Слива - врх Калафат (837 м) - раскрсница Слива - манастир Свети Јован - Темени врх (730 м) - црква Свете Тројице ("Латинска црква") - Горњи Матејевац

                                                     Планинаско-рекреативно-едукативна акција

                                                           Субота, 23.март 2019.године

Акција се одржава уз финансијску подршку Града Ниша и логистичку подршку Основне школе "Карађорђе" из Горњег Матејевца

Планинарско друштво „Преслап“ организује у суботу, 23.марта 2019.године, прелазак планине Калафат, са успонима на врхове Калафат (837 м) и Темени врх (730 м), на траси: Кнез село - излетиште Градац - раскрсница Слива - врх Калафат (837 м) - раскрсница Слива - манастир Свети Јован - Темени врх (730 м) - црква Свете Тројице ("Латинска црква") - Горњи Матејевац, чија је укупна дужина 16 километара.

Прелазак ове трасе није нарочито захтеван, стазе су углавном широке и добро су обележене захваљујући недавним акцијама Планинарског друштва "Преслап" на њиховом уређивању.

Планина Калафат простире се северно од Ниша, на потезу од превоја Грамада у околини Сврљига, и скоро све до десне обале Јужне Мораве. Највиши део Калафата, у атарима Кнез села, Горњег и Доњег Матејевца и Каменице, веома је близу градског језгра. И поред тога, боравком на Калафату ствара се утисак дивљине и нетакнуте природе, као да се налазимо далеко од цивилизације. Најзначајнији културно-историјски споменици на Калафату су манастир Светог Јована изнад села Горњи Матејевац из 11.века, црква Свете Тројице или "Латинска црква" у Горњем Матејевцу из 11.века, спомен комплекс на брду Чегар, посвећен боју на Чегру из 1809.године, археолошко налазиште Хумска чука, из неолита, брдо Виник са остацима турских табија и лагума.

Осим спортског, планинарско-рекреативног аспекта, ова акција има и важну едукативну компоненту, и током преласка трасе, одржаће се и пригодна историјска предавања и беседе. Предавач је Владан Стојиљковић, историчар и истраживач, почасни члан Планинарског друштва "Преслап"и брат једног од тренутно наших највећих писаца, Дејана Стојиљковића.

У својим беседама, Владан Стојиљковић посебно ће се осврнути на бој на Чегру из 1809.годину, на буну против Турака 1841.године, на ослободилачке подухвате 1877/1878.године, 1918 и 1944.године и на значај културно-историјских споменика какви су манастир Светог Јована и црква Свете Тројице.

Акција ће се завршити у Основној школи "Карађорђе" у Горњем Матејевцу, завршним беседама, бесплатним ручком и доделом захвалница.

Захваљујући подршци Града Ниша, за учеснике је обезбеђен бесплатан ручак по завршетку акције.

Програм акције, субота, 23.март 2019.године:

 • 07:30 - полазак на акцију са паркинга код тржног центра "Рода". Планинарско друштво "Преслап" обезбедило је бесплатан аутобуски превоз за 70 учесника. За овај вид превоза потребно је да се заинтересовани пријаве. Остали могу до Кнез села доћи редовном приградском линијом која са приградске станице полази у 07:30 часова, цена карте до Кнез села је 90 динара;
 • 08:00 – отварање акције на окретници у Кнез селу и полазак на успон;
 • 09:00 – долазак до излетишта Градац, краћи одмор;
 • 10:15 – долазак на раскрсницу Слива, краћи одмор
 • 11:00 – излазак на врх Калафат (837 м), краћи одмор;
 • 12:30 - долазак до манастира Свети Јован, одмор до 30 минута;
 • 14:30 – долазак на плато и видиковац испод Теменог врха (730 м), краћи одмор;
 • 16:00 - долазак до цркве Свете Тројице (до "Латинске цркве"), задржавање до 30 минута;
 • 17:00 - долазак у Основну школу "Карађорђе" у Горњем Матејевцу, бесплатан ручак (понети прибор за јело и посуде), беседе, додела захвалница;
 • 18:30 - полазак за Ниш учесника који на акцију долазе организованим бесплатним превозом;
 • 18:50 - полазак за Ниш учесника који се са акције враћају приградском линијом Кнез село - Горњи Матејевац - Ниш (карта од Горњег Матејевца до Ниша кошта 80 динара).

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле или дубоке патике, мајица, дукс, јакна, резервна мајица, штапови за ходање, наочаре за сунце, качкет, камашне, капа, рукавице

ХРАНА И ВОДА: У првом делу акције, храна је из ранца (сендвичи, слаткиши). По силаску у село Горњи Матејевац, биће послужен бесплатан ручак, а учесници треба да понесу прибор за јело и порције. Воде има у манастиру Свети Јован, за акцију је потребно до 2 литра воде.

ВОДИЧИ НА СТАЗИ: Мирослав Докман (телефон: 062/205-977), Петар Ратковић (телефон: 069/579-75-85) и Милош Стаменковић (телефон: 069/14-98-880).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА БЕСПЛАТАН АУТОБУСКИ ПРЕВОЗ: Ненад Стевановић (телефон: 062/637-771)

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: На званичним страницама Планинарског друштва "Преслап", и путем електронске поште, на адресу Друштва: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda