Четврта акција "Алексиначке планине" - Раван (1164 м)

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
68
Датум: недеља, 14 април 07:30 - 18:00

Акција "Алексиначке планине", са иновативним концептом организације - сваке године иде се на различиту планину или врх. На четвртој по реду акцији пењемо се на врх Раван (1136 м), на источном делу Озрен планине. Домаћин акције је Планинарски клуб "Железничар" Алексинац. Недеља, 14.април 2019.године.

                                                 ЧЕТВРТА АКЦИЈА „АЛЕКСИНАЧКЕ ПЛАНИНЕ“

                                                              Успон на Раван (1136 м) на планини Озрен

                                   Организатор акције: Планинарски клуб „Железничар“ Алексинац

                                                             Недеља, 14.април 2019.године

Акција „Алексиначке планине“ одржава се од 2016.године, а замисао Планинарског клуба „Железничар“ из Алексинца је да планинари упознају планине и врхове у околини Алексинца тако што ће сваке године одлазити на различито одредиште. Ове планине и врхови омеђавају Алексиначку котлину, која се простире од реке Јужне Мораве до реке Моравице. Северна граница Алексиначке котлине је почетак Сталаћке котлине, а јужна граница је теснац код села Мезграја. На истоку, Алексиначка котлина завршава се платоом код села Бован, одакле се пружа Сокобањска котлина. На крајњем западу Алексиначкке котлине уздиже се планина Мали Јастребац. Алексиначка котлина омеђена је, стога, планинама Мали Јастребац, Послонска гора, Буквоик, Рожањ, Озрен,  Стриковац, Девица и Седи врх.

Оснивачи и водичи Планинарског друштва "Преслап" учествовали су у покретању и развитку ове манифестације, чији је идејни творац наш велики пријатељ Берислав Трајковић, један од најбољих спортских радника у планинарству Србије задњих петнаестак година.

На првој акцији, изведеној априла месеца 2016.године, планинари су се пењали на Седи врх (813 м) изнад села Суботинац, а априла месеца 2017.године на другој акцији одредиште је била планина Буковик (894 м) изнад села Мозгово.

На трећој акцији „Алексиначке планине“, изведеној априла месеца 2018.године, главно одредиште био је врх Стриковац (550 м) изнад у околини села Бован.

На четвртој акцији „Алексиначке планине“ која ће се извести у недељу, 14.априла 2019.године, планинарке и планинари одлазе на Озрен планину и пењу се на врх Раван (1136 м), на источној антиклинали Озрена, изнад села Преконози.

Раван је огољен врх и атрактиван је видиковац, одакле се добро виде и Алексиначка котлина, и Сокобањска котлина, и Поморавље, и планине Јастребац, Сува планина, Калафат. Подручје око врха Раван је и близу превоја Власина који раздваја планине Озрен и Девицу.

Дужина стазе у оба правца је 12 километара, а успон и силазак су подједнаке дужине од по 6 км и подједнаке висинске разлике од 451 метар. Прелазак ове стазе не изискује превелике напоре, па на овој акцији могу учествовати и искусни планинари, и рекреативци, и почетници. Планинарски клуб "Железничар" Алексинац и Берислав Трајковић, познати су по раду са децом (исто као и Планинарско друштво "Оштра чука" Сокобања), па и на овој акцији очекујемо доста полетараца у походу на један леп врх Озрен планине, какав је свакако врх Раван.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ(СА САТНИЦОМ УЧЕШЋА ПД „ПРЕСЛАП“) – Недеља, 14.април 2019.године

- 07:30 - полазакса паркинга тржног центра „Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару.

-  08:30 – долазак у село Преконози, код основне школе, пријављивање учесника (то ће учинити вође акције)

- 09:00 - отварање акције и полазак на успон. Кретање шумским путем према северу по планинској коси.

-  12:00 - излазак на врх на Раван ( 1136 мнв ), задржавање на врху до 13:00 сати.

- 13:00 - почетак спуштања са врха

- 15:00 - повратак у село Преконози, бесплатан ручак (понети прибор за јело и порције), подела захвалница, културни програм, дружење;

- 17:00 - полазак за Ниш;

- 18:00 - повратак у Ниш.

ХРАНА И ВОДА: На стази – храна из ранца, воде има у селу Преконози После успона – бесплатан ручак који припрема организатор (учесници треба да понесу прибор за јело и порције). Препоручена количина воде минимум 1,5 литра.

ОБУЋА, ОДЕЋА И ОПРЕМА: Гојзерице, штапови, наочаре за сунце, кабаница, тања јакна, резервна мајица и чарапе, заштитна крема за сунчање.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 600 динара

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Петар Ратковић (телефон: 069/579-75-85) и Милош Стаменковић (телефон: 069/14-98-880).

ГЛАВНИ ВОДИЧ НА СТАЗИ: Берислав Трајковић (телефон: 064/381-41-71)

ПРИЈАВА: Код вођа акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције, лично, телефоном или електронском поштом на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., и на фејсбук страници Планинарског друштва „Преслап“: Планинарско друштво „Преслап“

 

Powered by iCagenda