Десети међународни успон на Руј - "Деценија дружења"

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
Ruj_2019_1
Датум: субота, 22 јун 05:00 - 23:30

Десети међународни успон на Руј – „Деценија дружења“. Врхови: Ракитски камен 1456 мнв и Руј 1706 мнв. Традиционална акција Планинарског савеза Србије. Организатори: Планинарски клуб „Руј 1706“ из Бабушнице и Туристичка организација општине Бабушница

                        ДЕСЕТИ МЕЂУНАРОДНИ УСПОН НА РУЈ - "ДЕЦЕНИЈА ДРУЖЕЊА"

                                                             Субота, 22.јуни 2019.године

Организатори манифестације: Планинаски клуб "Руј 1706" Бабушница и Туристичка организација општине Бабушница

Планинарско друштво „Преслап“ из Ниша позива вас на јубиларни, десети међународни успон на Руј, једну од највећих планинарских манифестација у овом делу Европе, чији су покретачи, 2010.године, били и оснивачи и водичи Планинарског друштва „Преслап“ и свих ових година вредно радили на развоју и унапређењу организације успона на Руј и осталих манифестација на југу Србије, које су почеле да се организују по угледу на празник на Рују и инспирисане великим успехом који је манифестација на Рују остварила у претходних девет година.

Слоган овогодишњег успона је "Руј - деценија дружења". Планинари из Србије и Бугарске, који се сусрећу на врху Руј, планинари са Балканског полуострва, становници општине Бабушница, становници општине Трн у Бугарској... поручују да две земље из своје богате прошлости треба да сачувају оно најбоље и да још одлучније иду ка бољем сутра. Успон на Руј инспирише нас да будемо срећни, весели, да будемо бољи, да наш југ Србије оживи у сваком погледу. Да се повезујемо, да тежимо благостању.

Успон на Руј је акција створена ентузијазмом планинара из Бабушнице, Ниша и Софије 2010.године, да би неколико година после тога, постала прво Традиционална акција Планинарског савеза Србије, потом Републичка акција, а 2015, 2016 и 2017.године и најмасовнија и најсадржајнија планинарска акција на Балкану, својеврсна планинарско-културна манифестација. Управо богатство, разноликост и садржајност успона на Руј произилази из сваке године различите теме успона, слогана, културних садржаја. Некада је то фолклор, некада архивска фотографија, некада уметничка фотографија, а у оквиру манифестације организовали смо и филмски фестивал у Ракити („Руј Фест“) и ликовну колонију.

Планина Руј простире се на гранци Србије и Бугарске, између села Ракита у Србији и села Ездимирци у Бугарској. Највиши, истоимени врх висок је 1706 метара, а истиче се и Ракитски камен са 1456 м. Планина је углавном шумовита, док су највиши делови огољени пашњаци и одлични видиковци. У недрима Руја налазе се и најужи кањон у Србији - кањон Звоначке реке код Звоначке бање, широк само метар и по и у свету чувено Трнско ждрело и кањон реке Јерме у Бугарској.

Негде на почетку и завршетку предвиђене кружне стазе успона на Руј, давне 1929.године снимљен је први дугометражни играни филм у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца – „Рударева срећа“. Предстојећи успон биће и својеврсно путовање кроз историју, подсећање на дане када је овај кутак југоисточне Србије био рударски центар, а учесници ће имати прилику да се упознају и са културом, обичајима и производима здраве хране овог краја.

Стаза за планинаре из Србије почиње у селу Звонце (680 мнв), затим се одлази у оближње село Ракита (780 мнв), где ће се обавити свечано отварање акције. Од Раките, врши се успон на Ракитски камен. Даље се ка врху Руј иде некадашњим граничним патролним путем, а на планински првенац истовремено излазе планинари из Србије и Бугарске, свако са своје стране, и друже се на врху Руј.

Силазак са Руја одвија се преко села Вучи Дел (1200 мнв).

Укупна дужина ове стазе је 24 км, са висинском разликом од 1026 м при успону и исто толико при силаску, с тим да ће бити формирана и група која ће се пењати само до Ракитског камена, што је половина предвиђене дужине стазе, а онда се вратити у село Ракита.

Стаза је обележена исцртаним планинарским ознакама у облику кругова и стрелица, а додатно је означена дрвеним стубовима црвено-беле боје, дрвеним путоказима и информационим таблама.


Водиче обезбеђује организатор, а спасилачко обезбеђивање акције врши Горска служба спасавања Србије.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ (СА САТНИЦОМ УЧЕШЋА ПД „ПРЕСЛАП“) – Субота, 22.јуни 2019.године

 • 05:00 - полазакса паркинга тржног центра „Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару.Краћи одмор, у трајању од највише 15 минута је у Бабушници (могућност снабдевања намирницама).
 • 08:30 – долазак у Звонце, окупљање и одлазак до села Ракита.
 • 09:15 – свечано отварање акције у Ракити.
 • 09:30 – полазак на стазу.
 • 11:30-11:45 – излазак на врх Ракитски камен, задржавање на врху 15 минута.
 • 12:00 – полазак са Ракитског камена ка Рују, кретање граничном стазом. Истовремено, планинари који су се одлучили за успон само до Ракитског камена са водичима се враћају истом стазом назад у Ракиту
 • 14:00 - 14:30- излазак на врх Руј заједно са планинарима из Бугарске, дружење, ручак и одмор, задржавање на врху 1 сат.
 • 15:00 - 15:30 – почетак силаска са Руја ка Вучи Делу и Ракити.
 • 17:30- 18:00– долазак у Ракиту. Подела оброка (лужничка вурда, чорба од печурака и „планинарски“ пасуљ). Оброци су БЕСПЛАТНИ. Потребно је понети прибор за јело и порције!

Следи пригодан културни програм.

 • 20:00 – полазак из Раките ка Звонцу
 • 21:00 – долазак у Звонце, завршетак акције и растанак планинара
 • 21:00 – полазак из Звонца за Ниш
 • 23:30 – долазак у Ниш.

ХРАНА И ВОДА: На стази – храна из ранца, воде има у селу Ракита, на извору под Рујем и у селу Вучи Дел. После успона – ручак који припрема организатор. Препоручена количина воде минимум 2 литра.

ОБУЋА, ОДЕЋА И ОПРЕМА: Гојзерице, штапови, наочаре за сунце, кабаница, тања јакна, резервна мајица и чарапе, заштитна крема за сунчање.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 700 динара

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман (телефон: 062/205-977), Ненад Стевановић (телефон: 062/637-771), Петар Ратковић (телефон: 069/579-75-85).

ПРИЈАВА: Код вођа акције. Приликом пријаве, доставити податке о датуму рођења и општини пребивалишта, због пријаве пограничној полицији, што ће у штабу акције у селу Ракита учинити вође акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције, лично, телефоном или електронском поштом на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., и на фејсбук страници Планинарског друштва „Преслап“: Планинарско друштво „Преслап“

 

Powered by iCagenda