Други успон од села Речица до Пасјачког виса (971 м)

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
Датум: недеља, 09 јун 07:00 - 19:00

Планинарско-скијашко друштво "Пасјача - Житорађа" уз подршку општине Житорађа, организујe други успон на планину Пасјачу, од села Речица, до врха Пасјачки вис (971 м). Недеља, 09.јуни 2019.године.

                                                                 Планина Пасјача

                                   Други успон од села Речица до врха Пасјачки вис (971 м)

                                                       Недеља, 09.јуни 2019.године

Организатор акције: Планинарско-скијашко друштво "Пасјача - Житорађа" из Житорађе

И у општини Житорађа постављају се темељи организованог планинарског покрета. Уз подршку локалне самоуправе, истакнутих привредника и спортиста, основано је Планинарско-скијашко друштво "Пасјача - Житорађа".

Планинарско друштво „Преслап“ својимпријатељима из Житорађе пружа сву помоћ у овом важном послу, који ће, сигурни смо, допринти бољитку за све становнике општине Житорађа.

Први успон од села Речица до Пасјачког виса на планини Пасјачи одржан је 25.фебруара 2018.године, а сада је одлучено да се ова манифестација одржава јуна месеца, када је време много лепше и дан знатно дужи. 

Планинари југа Србије радују се новој енергији која долази из Житорађе. Још током 2017.године, планинари из овог места већ су имали прилике да са Планинарским друштвом „Преслап“ походе планине Витоша и Рила у Бугарској, и попну се на Мусалу (2925 м), највиши врх Балканског полуострва. Планинарке и планинари из Житорађе били су и део Паћине "дружине снова" у походу на масив Комова у Црној Гори, јуна месеца 2018.године.

Планинарско-скијашко друштво "Пасјача - Житорађа" извело је и више радних акција на уређењу стазе и изградњи планинарске инфраструктуре на траси од села Речица до врха Пасјачки вис, па тако овде имамо и малу планинску кућу, будући планинарски дом на Пасјачи, постављене ограде, уређене видиковце, уређене прилазе до водопада, одлично обележену стазу, постављене путоказе и информационе табле.

Планина Пасјача заузима простор између реке Топлице на северу, реке Јужне Мораве на истоку и Пусте реке на југу, и налази се у географским областима Топлица и Добрич. Превој Бели камен раздваја Пасјачу од суседне планине Видојевице. Највиши врх Пасјаче је Пасјачки вис, висок 971 метара.

Стаза у успону и силаску дуга је 20 км, са висинском разликом од по 600 метара. Стаза почиње у центру села Речица, крај Житорађе, и најпре се одлази до манастира Светог Николе, где ће акција и бити отворена, уз беседу организатора, водича и свештеника, и уз послужење чаје. На око 300 метара од манастира, почиње нешто снажнији успон до места Козарев гроб, а дужина ове деноце је 800 метара. После тога, излази се на главни пасјачки пут, широк, који води до места Шупљи камен и до планинске куће (будућег планинарског дома). У том делу, тежи успон је у дужини од неких 950 метара, на пола пута је планинска кућа (планинарски дом) на видиковцу Шупљи камен, а близу је и пећина. После краћег одмора, наставља се се до места Мелине појате и опет се излази на главни пут. Од Мелиних појата даље се иде благо наниже до водопада на Речичкој реци и прелази се преко неколико мостића. Следће место су Сандине појате и то је половина деонице на успону, рачунајући од манастира. На Сандиним појатама предвиђен је краћи одмора, а после се одлази у правцу Младеновићеве ливаде. Од Младеновићевих ливада, следи успон у дужини од 2 километра у правцу  врха Пасјачки вис. После овог успона, изалазак на врх је блажи, у дужини од 2 километра. Предвиђено време доласка на врх је око 13 часова. Водичи ће одлучити да ли ће се са врха отићи и до споменика, одакле би се ка манастиру Светог Николе група спустила преко водопада и низ Речичку реку, до малог језера са браном, или би силазак био уобичајеном стазом. 

У манастиру Светог Николе домаћини акције показаће своје велико гостопримство, и биће уприличен богат културни програм, дружење и бесплатан ручак.

Програм акције (са сатницом учешћа Планинарског друштва „Преслап“):

(Недеља, 09.јуни 2019.године)

07:00 – полазак са паркинга код тржног центра “Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару у Нишу

07:45-  долазак у село Речица, добродошлица, припрема за успон

08:00 -  отварање акције у манастиру Св.Николе, полазак на успон, траса успона: Козарев гроб - планинска кућа - Шупљи камен – Мелина појата – водопад – Сандине појате – Пасјачки вис). Успутне паузе и уживање у причи наших домаћина о сваком од ових локалитета.

13:00 – излазак на врх Пасјачки вис (971 м), у зависности од временских услова задржавање на врху до сат времена.

13:00 – силазак са врха.

16:30 – повратак у манастир Светог Николе, дружење и ручак (бесплатан је, понети прибор за јело и порције)

16:00-18:00 – дружење, забава

18:00 – полазак за Ниш

19:00 – долазак у Ниш

Храна и вода: На успону храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши...). По силаску у манастир, служиће се бесплатан ручак (учесници треба да понесу прибор за јело и порције).

Обућа, одећа, опрема: Планинарске ципеле, резервна мајица, за сваки случај тања јакна, наочаре за сунце, качкет, препоручујемо штапове за ходање.

Трошкови превоза: 500 динара.

Вође акције: Ненад Стевановић (телефон: 062/637-771) и Мирослав Докман (062/205-977).

Пријављивање за акцију: Код вођа акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

На фејсбук страници Планинарског друштва „Преслап“ редовно ћемо објављивати корисне и занимљиве информације о планини Пасјачи, о временским приликама, као и фотографије са припреме, уређивања и обележавања стазе.

 

Powered by iCagenda