2. ђурђевдански успон на Дивну Горицу (1389 м)

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
017
Датум: субота, 04 мај 06:30 - 20:00

Други ђурђевдански успон на врх Дивна Горица (1389 м), на Сувој планини, акција чији је покретач Милорад Игњатовић - "Мића Словенац", велики пријатељ и сарадник Планинарског друштва "Преслап". Организатор акције је Планинарско друштво "Сува планина" Ниш. Субота, 4.мај 2019.године.

                                  2. Ђурђевдански успон на Дивну Горицу (1389 м), врх на Сувој планини

организатор акције: Планинарско друштво "Сува планина" Ниш

покретач акције: Милорад Игњатовић - "Мића Словенац", велики пријатељ и сарадник Планинарског друштва "Преслап"

                                               (субота, 4. мај 2019.године)

Дивна Горица је врх којим се изнад Беле Паланке завршава потковичасти део гребена Суве планине. Висок је 1389 метара и изванредан је видиковац. Милорад Игњатовић - "Мића Словенац", члан Планинарског друштва "Сува планина" Ниш, један од најбољих познавалаца планинарских стаза у околини Ниша, специјалиста за вођење локалних планинарских акција, увидео је велики потенцијал врха Дивна Горица и прилику да се и на овом врху одржава велика акција, каквих већ прилично има на југу Србије, и које се све веома успешно организују задњих десетак година.

Мића Словенац акцију је назвао "Ђурђевдански успон на Дивну Горицу", јер намерава да се одржава сваке године око Ђурђевдана. Мића подржава све велике манифестације на југу Србије, у чијем су покретању и развоју учествовали оснивачи и водичи Планинарског друштва "Преслап". Са некима од њих, Мића је први пут походио Мусалу, највиших врх Балксанског полуострва, а у два наврата Мића је био и члан Паћине "дружине снова" и под вођством Зорана Павловића Паће успео да се попне на Триглав и на пет врхова Олимпа.

Планинарско друштво "Преслап", подржава визију и рад свог великог пријатеља Миће, који је више пута био и водич Планинарског друштва "Преслап" на локалним акцијама.

Важне напомене:

1) Превоз за ову акцију организује Планинарско друштво "Сува планина", које је и домаћин акције. Планинарско друштво "Преслап" не организује превоз на ову акцију;

2) Планинарско друштво "Сува планина", као организатор акције, одредило је да на овој акцији могу учествовати само оне планинарке и планинари који су платили чланарину за 2019.години у неком од друштава или клубова, чланица Планинарског савеза Србије. Наравно да је став Планинарског друштва "Преслап" да је то у супротности са Статутом Планинарског савеза Србије, који прописује да на акције могу ићи и чланови друштава и клубова, и обични грађани, и наравно да су акције Планинарског друштва "Преслап" отворене за све планинаре и грађане, уколико су психофизички спремни и уколико су опремљени за планинарење.  Како Планинарско друштво "Преслап" није организатор 2.ђурђевданског успона на Дивну Горицу, то молимо наше чланове за разумевање за ову одлуку, коју је донео организатор акције.

САТНИЦА (субота, 4.мај 2019.године)

06:30 - полазак са паркинга код Дома рукомета у Улици зетској у Нишу
7.30 - 8.00 Окупљање и евидентирање учесника
8.00 Отварање акције и старт стазе 1.(тежа стаза до Дивне Горице)
9.00 Старт стазе 2 (лакша стаза, подножјем планине).
12.00 Очекивани излазак на врх уз получасовно задржавање на врху (зависно од временских услова)
14.00 - 16.00 Подела ручка
16.30 - Подела захвалница и завршна реч организатора
16.45 Музичко-забавни програм

До 20 часова - повратак у Ниш.

СТАЗЕ:
СТАЗА 1: Води од центра села до врха Дивна Горица и назад. Стаза је дужине 13 км, уз савладавање висинске разлике у успону од 1100 м. Стаза није технички захтевна, али спада у теже, због значајне висинске разлике, као и сртмих и каменитих деоница. Нешто је мало тежа и захтевнија од успона на Трем или Ртањ северном страном. Обавезне су чврсте планинарске ципеле ! (патике и слична лагана обућа су АПСОЛУТНО НЕПРИХВАТЉИВИ због каменитог терена). Препорука су планинарски штапови и заштита од сунца и ветра. На стази нема воде за пиће. Препорука је понети мин.2 литра. Стаза је добро обележена. Саветујемо водичима који доводе групе, да поведу рачуна о опреми и физичкој спреми учесника који се буду определили за стазу 1.
СТАЗА 2: Кружна стаза,укупне дужине 5 км. Стаза иде кроз питоме шумовите и ливадарске терене у подножју планине. Прелази се за око 2 сата. Стаза је лагана и погодна за све категорије. ПД "Сува планина" обезбеђује водиче за обе стазе.

Трошкови превоза: 500 динара.

Пријављивање за чланове Планинарског друштва "Преслап" - код Милоша Стаменковића (телефон: 069/14-98-880) или Ненада Стевановића (телефон: 062/637-771)

Организатор обезбеђује бесплатан ручак за све учеснике, по силаску са стазе. Понети порције и прибор за јело. Као и прошле године, учесници ће имати могућност куповине здраве хране и других производа од мештана Вргудинца.


 

 

Powered by iCagenda