"Константиново раскршће"

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
Датум: недеља, 02 јун 07:00 - 19:00

Планинарско-рекреативно-едукативна акција Планинарског друштва "Преслап", која се уз финансијску подршку Града Ниша и логистичку подршку Савета грађана Месне канцеларије Доњи Комрен одржава у недељу, 2.јуна 2019.године.

                                                       "КОНСТАНТИНОВО РАСКРШЋЕ"

траса: Доњи Матејевац - црква Свете Петке - споменик на Чегру - брдо Виник (416 м) - Хум - археолошко налазиште Хумска чука (455 м) - археолошко налазиште Кременац (420 м) - Доњи Комрен

                                                     Планинаско-рекреативно-едукативна акција

                                                           Недеља, 2.јуни 2019.године

Акција се одржава уз финансијску подршку Града Ниша и логистичку подршку Савета грађана Месне канцеларије Доњи Комрен

Планинарско друштво „Преслап“ организује у недељу, 2.јуна 2019.године, само један дан пре обележавања Светоц цара Константина и царице Јелене, славе града Ниша - планинарско-рекреативно-едукативну акцију "Константиново раскршће" на северном ободу град Ниша, на планини Калафат и њеним обронцима, на траси: Доњи Матејевац - црква Свете Петке - споменик на Чегру - брдо Виник (416 м) - Хум - археолошко налазиште Хумска чука (455 м) - археолошко налазиште Кременац (420 м) - Доњи Комрен, чија је укупна дужина 16 километара. Акција је названа по роману "Константиново раскршће", Дејана Стојиљковића, нашег Нишлије, једног од најчитанијих савремених српских писаца. Дејан Стојиљковић је почасни члан Планинарског друштва "Преслап", и са задовољством је одобрио да се ова акција назове по његовом роману, који је преведен на више светских језика.

И, као што се у роману "Константиново раскршће", откривају историјске тајне града на Нишави, тако ће се и на акцији "Константиново раскршће", уз пешачење и обилазак важних историјских  локалитета, одржавати пригодне беседе. Главни предавач на акцији "Константиново раскршће" биће Владан Стојиљковић, историчар и истраживач, брат Дејана Стојиљковића.

Акција "Константиново раскршће", већ је од стране Планинарског друштва "Преслап" одржана 18.фебруара 2018.године, тада као локална планинарска акција, а у међувремену су Град Ниш и Савет грађана Месне канцеларије Доњи Комрен пружили пуну финансијску и логистичку подршку за извођење оваквог спортско-рекреативног програма.

Прелазак ове трасе није  захтеван, стазе су широке и проходне.

На нашој акцији, најпре ћемо обићи цркву Свете Петке у Матејевцу, која је подигнута на темељима ранохришћанске богомоље из период после доношења Миланског едикта. У овој цркви пре боја на Чегру 31.маја 1809.године, причестили су се и Стеван Синђелић и његови јунаци. О овоме ће беседити Владан Стојиљковић.

У близини цркве Свете Петке је и брдо Чегар, и следећа етапа на овом планинарском путу кроз историју биће споменик на Чегру, а о боју на Чегру беседиће легендарни домаћин спомен комплекса, Селимир Марковић-Селе.

Брдо Виник чува све кључеве историјских тајни Ниша. Брдо Виник је, на неки начин, "Константиново раскршће". Брдо Виник било је елитно насеље римског Наисуса. Преко брда Виник, једним правцем, Ниш је ослобођен од турске власти 1878.године. Када се спустимо са Чегра, најпре излазимо на источни део Виника и одлазимо остатака турских табија и турских шанчева. Потом прелазимо преко брда Виник и долазимо до његове западне стране и до улаза у чувене лагуме. Ови лагуми, претпоставка је, изграђени су у време турске владавине и спајају нишку тврђаву, преко градског поља, са брдом Виник. Последња истраживања лагума обављена су још пре другог светског рата. О свему овоме, о античкој историји Ниша, о буни против Турака из 1841.године и ослобођењу од турксог ропства 1877/78.године, предавање и беседу одржаће Владан Стојиљковић.

Са брда Виник, одлазимо у правцу села Хум и цркве Светог Николе, која је изгађена пре стотинак година, али на темељима и остацима једне од најстаријих цркава, још из четвртог века, из времена цара Константина и "Миланског едикта". У цркви ће нас дочекати отац Иван Лилић, јереј, парох села Хум, историчар и планинар. Отац Иван Лилић одржаће и пригодно предавање о историји села Хум.

Од цркве Светог Николе, пењемо се на оближње узвишење Хумска чука, археолошко налазиште на коме је откривено насеље из прелазног периода из каменог доба у бакарно доба. О археолошким открићима на Хумској чуки, говориће Владан Стојиљковић.

Са Хумске чуке, одлазимо у правцу села Рујник, до узвишења Кременац, које представља још један археолошки локалитет, из каменог доба. Владан Стојиљковић говориће и о открићима на Кременцу.

Са Кременца се спуштамо у насеље Доњи Комрен. Акција ће се завршити у дворишту старе школе у Рујничкој улици,  завршним беседама, бесплатним ручком и доделом захвалница.

Захваљујући подршци Града Ниша, за учеснике је обезбеђен један аутобус за бесплатан превоз на акцију и са акције, и бесплатан ручак по завршетку акције.

Захваљујући подршци Савета грађана Месне канцеларије Доњи Комрен, обезбеђено је коришћење дворишта и просторија старе школе у Рујничкој улици.

Програм акције, недеља, 2.јуни 2019.године:

 • 07:00 - полазак на акцију са паркинга код тржног центра "Рода". У аутобусу који је обезбеђен средстима Града Ниша, има 55 места, за овај вид превоза потребно је да се заинтересовани пријаве. Остали могу до Доњег Матејевца доћи редовном приградском линијом која са приградске станице полази у 07:00 часова, цена карте до Доњег Матејевца је 80 динара;
 • 07:30 – отварање акције на станици у Доњем Матејевцу (раскрсница за цркву Свете Петке) и полазак на пешачење;
 • 08:00 - долазак до цркве Свете Петке, беседа Владана Стојиљковића;
 • 08:30 - долазак до споменика на Чегру, беседа Селимира Марковића Селета;
 • до 11:00 – прелазак преко брда Виник, са историјским беседама Владана Стојиљковића;
 • до 12:30 – долазак до цркве Светог Николе у Хуму, беседа оца Ивана Лилића;
 • 13:30 - излазак на Хумску чуку, беседа Владана Стојиљковића;
 • 14:30 - излазак на Кременац, беседа Владана Стојиљковића;
 • 16:00 - долазак у двориште старе школе у Доњем Комрену, у Улици рујничкој, бесплатан ручак, подела захвалница, дружење;
 • 18:00 - полазак за Ниш учесника који су на акцију дошли организиованим бесплатним превозом;
 • 18:00 или 18:40 - полазак за Ниш учесника који се са акције враћају линијом градског превоза насеље "Бранко Бјеговић" - Мокрањчева (карта кошта 60 динара).

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле или дубоке патике, мајица, дукс, јакна, резервна мајица, , наочаре за сунце, качкет.

ХРАНА И ВОДА: У првом делу акције, храна је из ранца (сендвичи, слаткиши). По силаску Доњи Комрен, биће послужен бесплатан ручак, а учесници треба да понесу прибор за јело и порције. Понети 2 литра воде, а вода се може допунити једино у цркви Светог Николе у Хуму.

ВОДИЧИ НА СТАЗИ: Мирослав Докман (телефон: 062/205-977), Петар Ратковић (телефон: 069/579-75-85) и Милош Стаменковић (телефон: 069/14-98-880).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА БЕСПЛАТАН АУТОБУСКИ ПРЕВОЗ: Ненад Стевановић (телефон: 062/637-771).

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: На званичним страницама Планинарског друштва "Преслап", и путем електронске поште, на адресу Друштва: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda