7. међународни успон "Власина 2019" на планини Грамади

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
Veliki_Vrtop_2
Датум: субота, 13 јул 05:30 - 21:30

Планинарско друштво "Преслап" организује 13.јула 2019.године одлазак планинара и рекреативаца на планину Грамаду, изнад Власинског језера, на Традиционалну акцију Планинарског савеза Србије - 7.међународни успон "Власина 2019", чији је домаћин Скијашко-планинарски клуб "Власина" Сурдулица

 

              

                                                         7. МЕЂУНАРОДНИ УСПОН "ВЛАСИНА 2019"

 Традиционална акција Планинарског савеза Србије - организатор акције Скијашко-планинрски клуб "Власина" Сурдулица

                                    Планина Грамада, изнад Власинског језера

                                     Врхови Мали Вртоп (1685 м) и Велики Вртоп (1721 м)

                                      Субота, 13.јули 2019.године

Традиционална акција Планинарског савеза Србије, чији је домаћин Скијашко-планинарски клуб „Власина“ из Сурдулице, одржава се од јула месеца 2013.године, по занимљивом концепту да се на сваке две године мења одредиште за планинаре.

Тако су се планинари у прве две године одржавања ове манифетације пењали на Чемерник, затим се акција 2015.године и 2016.године изводила на планини Грамади, севроисточно од Власинскогјезера. Акција се преселила на Чемерник 2017 и 2018.године, а ове, 2019.године, на ред је поново дошла планина Грмада.

Оснивачи Планинарског друштва „Преслап“ учествовали су, са својим колегама из Скијашко-планинарског клуба „Власина“,у покретању и развоју ове велике међународне манифестације.

Акцију је подржао и Планинарски савез Србије и доделио јој за 2019.годину категорију „Традиционална акција“.

Планина Грамада је планина северо-источно од Власинског језера. Позната је по ливадама и пашњацима на којима расте власинска боровница, дивље јагоде, дивље малине и многе врсте лековитог биља. Највиши врх планине је Велики Вртоп, висок 1721 мнв.
Грамада је, због благог терена и не превелике висинске разлике од око 490 м, доступна планинарима и излетницима свих узраста и свих нивоа планинарског искуства.
Обележена стаза успона на Грамаду, полази од скретања за село Полом са магистралног пута Власина – Црна Трава – Власотинце – Лесковац. Стаза води најпре до врха Мали Вртоп (1685 м), са кога се изванредно види Власинско језеро и околне планине Чемерник, Острозуб, Варденик и Милевска планина. Са Малог Вртопа силази се на превој, одакле се врши благи успон на врх Велики Вртоп (1721 м), који је прилично заравњеног облика. Са Великог Вртопа одлично се види доминантна планина Руј, нешто ближа планина Рудина, област Знеполе у Бугарској и Јарловско језеро у Бугарској.
У повратку, спуштамо се преко бране Власинског језера до кошаркашког терена. Укупна дужина стазе је 16 км. На кошаркашком игралишту биће организован ручак, дружење, додела захвалница и затварање акције (трошкови ручка и једног пића организатор акције наплаћује у износу од 150 динара).

САТНИЦА АКЦИЈЕ (СА САТНИЦОМ УЧЕШЋА ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА „ПРЕСЛАП“):

Субота 13.07.2019. године

05:30 – полазак са паркинга код тржног центра "Рода" ("Меркатор") на Византијском булевару
08:30 – окупљање учесника код скретања за село Полом на путу Власина – Црна Трава, свечано отварање акције
09:00 – полазак на успон. Водиче на стази обезбеђује организатор.
11:00 –излазак на врх Мали Вртоп (1685 м), задржавање на врху до 15 минута
12:00 – излазак на врх Велики Вртоп (1.721 мнв), задржавање на врху до 30 минута
15:30 – повратак до кошаркашког игралишта
15:30-17:00 – ручак, дружење и подела захвалница за учешће планинарским клубовима и друштвима и појединцима.

Котизација за ручак и једно пиће је 150 динара, по одлуци организатора акције. Учесници треба да понесу порције и прибор за јело.
до 18:00 – забава и дружење
18:30 – свечани завршетак акције и растанак планинара
18:30 – полазак за Ниш
21.30 – долазак у Ниш

НАПОМЕНА: На стази је неопходно придржавати се упутстава водича као и одредаба „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“. Учесници акције учествују на акцији на сопствену одговорност. Сви учесници морају имати одговарајућу обућу и одећу и опрему за кретање у летњим условима. Потребно је користити и кремe или млекo за заштиту од сунчевих зрака.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, резервна мајица, кабаница, качкет, тамне наочаре, штапови за ходање, крема за заштиту од сунца, ранац.

ХРАНА И ВОДА: Током успона, храна из ранца (сендвичи, слаткиши), по силаску са Грамаде,  ручак који приређује организатор. Воде има у селу Полом. Понети најмање 2 литра воде.

Воде има на стази у селу Полом. Препоручујемо да сваки учесник са собом носи 2 литра воде, као и сендвиче, слаткише и др. Стаза је кружна и укупна дужина је око 16км.


УПОЗОРЕЊЕ: Учесницици акције упозоравају се да се НИ У КОМ СЛУЧАЈУ НЕ КУПАЈУ У ВЛАСИНСКОМ ЈЕЗЕРУ. СПК "Власина", ПД "Преслап", као и вође акције из ових удружења неће сносити никакву одговорност за последице које могу настати непридржавањем овог упозорења!!!


ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 800 динара.


ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Ненад Стевановић (телефон: 062/637-771), Петар Ратковић (телефон: 069/579-75-85) и Мирослав Докман (телефон: 062/205-977).


ПРИЈАВА: Код вођa акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Интернет страница Планинарског друштва „Преслап“, фејсбук страница Планинарског друштва „Преслап“, код вођа акције лично. Особе за контакт у Скијашко-планинарском клубу „Власина“ су Славољуб Радуловић (Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., тел.064/635-0117) и Велимир Најдановић (Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.yahoo.com, тел.064/384-7710)

 

Powered by iCagenda