Гребенски прелазак Видлич планине

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
Vidlic_40
Датум: субота, 06 јул 05:00 - 19:00

Пред нама је изузетно атрактивна и напорна акција преласка планине Видлич, у дужини од 24 километра, од манастира Свети Кирик и Јулита, преко врхова Гувниште и Басарски камен, до хотела изнад Пирота. Нераван, каменит и слабо проходан терен. Изазов за авантуристе. Субота, 6.јули 2019,године.

                                                               Гребенски прелазак Видлич планине

                                          (врхови: Гувниште 1413 м и Басарски камен 1376 м)

                                                            Субота, 06.јули 2019.године

На акцији преласка гребена Видлич планине, могу учествовати само натпросечно психофизички припремљени планинари. Акција је веома напорна, терен на гребену Видлича није погодан за кретање, каменит је, нераван, има вртача, стално се добија и губи на висини, на траси нема воде, траса је прилично дугачка, чак 24 километра, а гребеном Видлича, све до врха Басарски камен, нема уређене или обликоване планинарске стазе.

Планина Видлич простире се у Бугарској и Србији, од долине Нишаве и града Годеча, све до Завојског језера и реке Височице. Највиши врх Видлича је Гувниште (1413 м), на који се планинари могу попети и са царибродске стране, из села Гуленовци, а и са пиротске стране - из обласи Висок, из атара села Височка Ржана. 

Гребенски прелазак Видлич планине започећемо код манастира Светог Кирика и Јулите, у атару села Смиловци, у околини Цариброда.  Брзо се излази на гребен, а потом се крећемо у правцу запада. Траса је око 24 км са честим кратким успонима и спуштањем. Са леве стране нам остаје царибродско и пиротско поље а са десне стране се ређају села Изатовци, Славиња, Росомач, Височка Ржана и Рсовци. Стазе нема. Најтежа деоница је од врха Гувниште, до врха Басарски камен. То је потпуна дивљина обрасла травом и ниским растињем, са много неравнина и камењара. Терен је сличан Сувој Планини. То је право царство вртача и јоргована, пут којим се ређе иде.

Процењено време преласка ове трасе је 10 сати хода.

Само задња етапа, силазак од Басарског камена до хотела изнад Пирота, одвијаће се по уређеној планинарској стази.

Превоз нас, дакле, довози ујутру до манастира Светог Кирика и Јулите, а у касно послеподне сачекаће нас код хотела изнад Пирота.

Један од ретких планинара и водича који је прешао и водио прелазак гребена Видлича, јесте и Славиша Ранђеловић, изузетан познавалац Видлича и Старе планине. Славиша Ранђеловић је осмислио ову акцију и биће вођа акције.

Полазак из Ниша: у суботу, 06.јула 2019.године, у 05:00 сати са паркинга тржног центра "Рода", на Византијском булевару. Почетак успона је у 07:00 сати код манастира Светог Кирика и Јулите, силазак код хотела изнад Пирота је око 17:00 сати, повратак у Ниш је око 20:00 сати (на путу ка Нишу направићемо паузу у Пироту ради освежења и окрепљења колачима).

Одећа, обућа, опрема: Слојевита гардероба, резервна мајица, обавезно у ранцу имати тању јакну. Качкет, наочаре за сунце. Квалитетне планинарске ципеле. Штапови за ходање. Средство за заштиту од сунчевих зрака. Кабаница.

Храна и вода: храна из ранца, воде на траси нема. Потребно је понети најмање 4 литра воде.

Трошкови превоза: 1300 динара.

Вођа акције: Славиша Ранђеловић (телефон: 064/11-97-378)

Пријављивање за акцију: код вође акције. Приликом пријаве, још једном молимо да сви заинтересовани добро процене своје психофизичке могућности за савладавање овакве акције.

Вођа акције стоји на располагању за све додатне информације, које се могу затражити и путем електронске поште Планинарског дршутва "Преслап", на адреси: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda