Врхови Олимпа

ПД Преслап
Датум: четвртак, 12 септембар 20:00 - недеља, 15 септембар 21:00

Олимп - "планина богова старих Грка". Атрактивна високогорска акција Планинарског друштва "Преслап", на којој ћемо се попети на врхове Профијас Илијас (2802 м), Митикас (2918 м), Скалу (2866 м) и Сколио (2912 м), а опционо и на врх Стефани (2929 м). Од 12 до 15.септембра 2019.године.

Олимп (врхови Профијас Илијас 2802 м, Митикас 2918 м, Скала 2866 м и Сколио 2912 м, а опционо и Стефани 2909 м)

12 - 15.септембар 2019.године (од четвртка до недеље)

Планина Олимп у старогрчкој митологији означена је као "планина богова", на чијем врху Стефани је столовао и врховни бог Зевс. Планина Олимп највиша је у Грчкој, а њен првенац Митикас је са 2918 метара, после врха Мусала на планини Рили у Бугарској, други по висини на Балканском полуострву, а на трећем месту је врх Вихрен на планини Пирин у Бугарској. Планина Олимп је изразито стеновита, оштра, атрактивна, али и прилично захтевна за успон. Прелазак преко гребена Олимпа и успон на највише врхове ове планине озбиљан је високоорски испит и спортски изазов. Због тежине акције, вршиће се селекција заинтересованих за учешће, а број учесника биће ограничен на 20.

На акцији која следи пењаћемо се на највиши гребен Олимпа, правцем обрнутим кретању казаљки на сату, у правцу северозапад - југоисток. На успон полазимо са паркинга Приони на око 1150 метара надморке висине, и у првој етапи акције, првог дана, долазимо до платоа Муза и планинарског дома "Јосос Апостолидис" на 2700 метара надморске висине. У овом дому, који је и највиши планинарски дом на Балканском полуострву, ноћимо, а дом поседује добре услове за смештај планинара: собе са постељином, ресторан, воду за умивање, а вода за пиће се купује у дому као флаширана.

Наредног дана, још пре изласка сунца, одлазимо редовном стазом на врх Профијас Илијас, где ћемо уживат у изласку сунца. Потом се упућујемо ка највишем и најоштријем гребену Олимпа, у правцу врха Митикас. На овој траси постоји одвајање за врх Стефани (2909 м), где ће се ићи ако има заинтересованих, ако међу њима постоје планинари са довољним нивоом психофизичке спреме, ако поседују опрему за осигурање и имају искуства у њеном коришћењу и ако водичи Слободан Васковић и Душан Вулетић процене да је успон на Стефани могућ. Дакле, успон на Стефани је опционог карактера.

Важног утицаја, не само на опциони успон на Стефани, већ и на даље кретање, имаће и временски услови, потребно је да стене Олимпа буду потпуно суве.

Најзахтевнија деоница биће излазак на врх Митикас. Овде не постоји "планинарска инфраструктура", нема сајли, те се кретање изводи класичним верањем уз стене, уз тражење "три тачке ослонца". Силазак са Митикаса, у правцу врха Скала, такође је захтеван и потребно је примањивати технику "отпењавања" и пажљиво бирати ослонац. По изласку на врх Скала, престаје најтежи део акције, а у близини је врх Сколио, до кога се лагано пешачи. Повратак са Сколиа и Скале уследиће у правцу планинарског дома "Спилиос Агапитос", одакле се врши спуштање на Приони. За успон од дома "Јосос Апостолидис", преко Профијас Илијаса, Митикаса, Скале, Сколија и назад до Пријонија, потребно је 9-10 сати. У случају успона и на Стефани, време за пењачке активности продужава се за још 2 сата.

Овај дан завршиће се у Литохору и околини, ноћеењем на обали мора. Последњег дана акције, имаћемо слободне активности на мору до раних поподневних сати, када крећемо назад за Ниш.

Програм акције:


Четвртак, 12.септембар 2019.године: 

Полазак у 20 сати са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару. За Грчку се одлази преко Северне Македоније, а по уласку у Грчку и све време током боравка у Грчкој, времена ће се исказивати по локалном времену, које је сат више од средњеевропског времена.

Петак, 13.септембар 2019.године:

Око 7 сати изјутра започињемо успон од Пријонија до дома "Јосос Апостолидис", где стижемо за 8-10 сати хода. Следи размештај у дому, састанак водича и учесника и ноћење.

Субота, 14.септембар 2019.године:

Полазак на успон је у 6 сати. Прилагодити устајање и доручак времену поласка.  Следи гребенски прелазак четири врха Олимпа, опционо и пет. До 18 сати силазак на Пријони, до 20 сати спуштање минибусом до Литохора, смештај, одмор, дружење, ноћење.

Недеља, 15.септембар 2019.године:


до 14:00 сати слободне активности, следи полазак за Ниш. Повратак у Ниш око 21 сат по средњеевропском времену.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, уз могућност наручивања оброка у дому "Јосос Апостолидис" и задњег дана на обали. Воду можемо захватити на чесми на Пријонију, а потом се вода, флаширана и негазирана, купује у планинарском дому "Јосос Апостолидис" и у дому "Спилиос Агапитос". Уколико дан буде сунчан, одбијање сунчевих зрака о стене додатно ће исцрпљивати учеснике и појачавати потребу за водом.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Обавезно квалитетне планинарске ципеле, са мембраном и са неоштећеним ђоном и крампонима. Слојевита гардероба: дугачке панталоне, мајица, блуза, тања јакна, шешир за заштиту од сунца, капа и рукавице за заштиту од хладноће и ветра, наочаре за сунце, штапови за ходање, камашне. За боравак у дому - обавезно понети папуче. Понети прибор за личну хигијену и одећу и обућу за путовање. За случај успонана врх Стефани - обавезан је компет личног осигурања: кацига, појас, сет за via ferratu или импровизовани сет (3 карабинера и прусиково уже до 3 м дужине). За успон у суботу и недељу користити ранац од 40-50 литара запремине. Вишак ствари, који се оставља у минибусу, запаковати у други ранац или адекватну торбу.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 8300динара (превоз, путарине, 2 ноћења за учеснике и возаче).

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Слободан Васковић (телефон: 0600118508) и Душан Вулетић (телефон: 063650038)

ПРИЈАВЉИВАЊЕ: Код вођа акције, лично или телефоном или на адресу електронске поште Планинарског друштва „Преслап: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ОБАВЕЗАН ДОКУМЕНТ: Важећа путна исправа.

ПОЖЕЉАН ДОКУМЕНТ: Планинарска картица UIAA. Учесници који немају ову картицу (рачуна се и картица Планинарског савеза Србије), доплаћују за ноћење у дому још по 2 евра.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције или електронском поштом на званичну адресу Планинарског друштва „Преслап“: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda