Успон на Кусачу (771 м) - за Основну школу "Цар Константин"

ПД Преслап
Датум: субота, 07 децембар 08:00 - 15:00

Кусача (771 м) или Вис, изнад леве обале Нишаве у Сићевачкој клисури, атрактиван врх Суве планине и одличан видиковац. Планинарско друштво "Преслап", на иницијативу Основне школе "Цар Константин", за ученике, родитеље и наставнике, организује успон на Кусачу поводом Међународног дана планина.

                                                               Кусача (или Вис) - 771 м, Сува планина

Акција за ученике, родитеље и наставнике Основне школе "Цар Константин", поводом 11.децембра - Међународног дана планина

                                              Успон на Кусачу изводи се у суботу, 07.децембра 2019.године

Планинарско друштво "Преслап", са задовољством је прихватило иницијативу Основне школе "Цар Константин" из Ниша, и ангажовање наставнице Зорице Ивановић, да као и 2018.године, и ове, 2019.године, поводом Међународног дана планина организује планинарско-рекреативну акцију за ученике, родитеље и наставнике Основне школе "Цар Константин" - успон на врх Кусача (771 м), на Сувој планини.

Врх Кусача (771 м), налази се на литици изнад леве обале реке Нишаве, у Сићевачкој клисури, изнад села Просек, а преко пута села Сићево. Изузетан је видиковац.

На Кусачу ћемо се пењати из села Просек, а са Кусаче се спуштамо у село Јелашница.

У плану је да пређемо стазу од села Просек,  преко села Манастир, видиковца Стражиште, врха Коло камен (656 м), да изађемо на врх Кусачу (или Вис 771 м) и да се спустимо са Виса на Јелашничке ханове.

Укупна дужина стазе је 12 км, стаза спада у лакше.

На акцију одлазимо и са акције се враћамо организованим аутобуским превозом.

Полазак на акцију је у суботу, 7.децембра 2019.године, у 08:00 часова, испред Основне школе "Цар Константин". Учесници акције - ученици, родитељи и наставници, потребно је да испред школе буду до 07:45 часова.

У 08:30 часова се полази на успон из села Просек. Изнад села Просек улазимо у шумску стазу, и за сат и по времена долазимо у село Манастир (400 м надморске висине). Одмор правимо у дворишту цркве Светог Николе, могуће је обићи цркву и захватити воду на чесми.   

Око 10:30 часова долазимо до видиковца Стражиште (450 м надморске висине) одакле се одлично виде Нишка Бања и Ниш. 

Са Стражишта настављамо ка југу, све до скретања за Коло камен и даље ка Вису.

На врх Кусача или Вис (771 м) излазимо између 11:30-12:00 часова, и на овом врху, уколико временски услови допусте, дуже одмарамо, фотографишемо и уживамо у невероватном погледу на ток реке Нишаве, на суседне Сврљишке планине, на највише врхове Суве планине, на град Ниш, на планине Јастребац и Копаоник у даљини...

Такође, уколико временски услови дозволе, на Кусачи ће двојица водича, врхунских спортиста Србије - Слободан Васковић и Мирослав Докман, показати део планинарске и алпинистичке опреме, и испричати занимљиве догађаје са својих бројних експедиција широм света.

Почетак силаска са врха предвиђен је за 12:30 часова, а у Јелашницу стижемо у 14:30 часова. У Јелашници се укрцавамо у аутобус и враћамо се за Ниш.

Храна је из ранца (сендвичи, слаткиши...). Воду понети најмање 1,5 литра, а може се допунити у Манастиру.

Планинарске ципеле или дубоке патике, јакна, капа, рукавице, резервна мајица - све је ово потребно од обуће, одеће и опреме. Ко поседује штапове за ходање или скијашке штапове - нека и њих понесе, ради уштеде снаге приликом ходања.

Трошкови превоза су 500 динара.

Водичи акције су Мирослав Докман, Слободан Васковић и Ненад Стојановић-Ујче.

Пријављивање за акцију врши се код наставнице техничког образовања и информатике - Зорице Ивановић, телефон: 0638927496.

Важна напомена: ученици на акцији могу учествовати уз сагласност родитеља и у пратњи родитеља или неке одрасле особе, с тим што један родигељ може да преузме бригу о већем броју деце, уз писану сагласност њихових родитеља.

За све додатне информације о стази и успону, на располагању је један од водича, Мирослав Докман, председник Планинарског друштва "Преслап" (телефон: 062205977), а за организацију одласка ученика и сагласности родитеља, на располагању је наставница Зорица Ивановић (телефон: 0638927496).

Такође, додатне информције могу се затражити и путем електронске поште, на званичну адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Logo 1

Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 11.децембар за Међународни дан планина. Овај празник обележава се почев од 2003.године.

Циљеви установаљавања Међународног дана планина су развој планинарског спорта, развој друштвене заједнице, развијање потребе за здравим начином живота, очување и заштита животне средине, борба против уништавања природе...

 

Powered by iCagenda