Успон од Нишке Бање до Црног камена (867 м)

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
Crni_kamen_panorama
Датум: недеља, 19 јануар 09:00 - 17:30

Лагана стаза на Сувој планини, дужине 15 км у оба правца, водиће нас од фонтане у центру Нишке Бање преко узлетишта за параглајдере и лековитог извора до врха Црни камен или Пресклан (867 м). Стаза је добро обележена и често је посећивана од стране планинара.

                                                       Успон од Нишке Бање до Црног камена (867 м) на Сувој планини

                                                                                       (Недеља, 19.јануар 2020.године)

Планинарско друштво "Преслап" организује локалну акцију, у непосредној околини Нишке Бање - успон на врх Црни камен (други назив је Пресклан), висок 867 метара, у недељу, 19.јануара 2020.године.

Црни камен или Пресклан (867 м) је први истакнутији врх Суве планине, када се њен венац и потковица посматрају из правца југозапада. Црни камен се налази мало изнад Нишке Бање, до њега води обележена стаза, у почетку нешто стрмија када када прати стазе за опоравак бањских гостију, а касније равномерна. Стаза углавном води кроз густу шуму, а на пар места излази на видиковце, са којих се лепо може видети највиши део Суве планине са једне стране, а са друге Нишка Бања и град Ниш.

Crni kamen naslovna

Најинтересантнији делови ове стазе су два видиковца изнад Нишке Бање, чесма у Коритнику, видиковац изнад Радикине Баре, извор лековите воде, дуга шумска стаза и врх Црни камен.

План акције:

  • 09:00 Окупљање учесника код фонтане у Нишкој Бањи.
    До Нишке Бање учесници могу доћи јавним градским превозом или у сопственој организацији. Аутобуска карта у једном правцу на релацији Ниш-Нишка Бања стаје 90 динара. Препоручујемо поласке из Ниша(прва станица је МИН-ово насеље) у 07:58, а из Нишке Бање за Ниш у 17:02 - недељни ред вожње приградског превоза.
  • 09:15 Почетак успона;
  • 11:00 Очекивано време доласка код чесме у селу Коритник;
  • 13:15 Очекивано време изласка на врх Црни камен;
  • 15:30 Очекивано време доласка на друго узлетиште параглајдера;
  • 16:30 Очекивано време завршетка акције у Нишкој Бањи.

Одећа, обућа, опрема: прилагођена зимским условима - ранац, слојевита гардероба, квалитетна обућа - гојзерице, капа, рукавице, штапови за ходање, тамне наочаре.

Храна је из ранца, препоручујемо један или два сендвича, слаткиш, а уз себе увек имати 2 литра воде. Вода се може захватити у Нишкој Бањи, на чесми у Коритнику и на лековитом извору.

Водичи и особе за контакт су Мирослав Докман (телефон: 062205977) и Слободан Васковић (телефон: 0631118508).
Пријављивање није потребно, довољно је доћи испред фонтане у Нишкој Бањи у 9 часова изјутра.

 

Powered by iCagenda