Горња Студена - манастир у Вети - Горња Студена

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
Manastir_Veta
Датум: недеља, 26 јануар 07:00 - 17:00

Пешачка тура нижим пределима Суве планине, од села Горња Студена до манастира Успенија Пресвете Богородице у селу Вета, и назад до Горње Студене, дужина трасе 15 км. Са ПД "Преслап", недеља, 26.јануар 2020.године

                                  Пешачка тура: Горња Студена - манастир у селу Вета - Горња Студена

                                                                  (недеља, 26.јануар 2020.године)

Планинарско друштво "Преслап" организује пешачку туру нижим пределима Суве планине, на траси од села Горња Студена до манастира Успенија Пресвете Богородице у селу Вета, и назад до Горње Студене. Укупна дужина ове стазе је 15 километара.

Стаза од Горње Студене до Вете је широка, добро обележена и проходна и у зимским условима. 

Стаза најпре у атару Горње Студене води узводно потоцима Јеловски дол и Драгуша. После се прелази преко узвишења Пресмуда (607 м) и Чука (577 м). 

Манастир у Вети, посвећен Успенију Пресвете Богородице, јенајвероватније из периода Источног Римског царства, мада поузданих података о времену када је подигнута нема. Први писани подаци потичу из 17. века, када је она обновљена.

За одлазак на ову акцију и повратак са акције, учесници могу користити приградски аутобуски превоз или сопствени превоз аутомобилима (обзиром да пешачка тура почиње и завршава се у селу Горња Студена). За оне који се буду одлучили приградски превоз, аутобус за Горњу Студену полази са приградске станице у 07:00 сати, а стаје преко пута суда, код градске болнице, на Трошарини...Карта до Горње Студене кошта 100 динара. Повратак са акције, за оне који буду користили приградски превоз, је аутобусом који из Горње Студена за Ниш полази у 16:10 часова.

Пешачка тура почиње у 07:45 код цркве у Горњој Студени.

Храна је из ранца, воде има у Горњој Студени и у манастиру Вета.

Потребно је обући и опремити се за кретање у зимским условима (квалитетне ципеле, штапови за ходање, камашне, јакна, слојевита одећа, капа, рукавице).

Вођа акције је Слободан Васковић (телефон: 0631118508)

Пријављивање за акцију није потребно, довољно је укрцати се у приградски аутобус или доћи аутомобилом у Горњу Студену.

 

Powered by iCagenda