Седма акција у селу Врмџа у част планинарске слободе и достојанства

ПД Преслап
Vrmdza_2020_naslovna
Датум: субота, 14 март 07:30 - 18:45

Акција у селу Врмџа код Сокобање се одржава у част планинарске слободе и достојанства, који су изборени захваљујући храбрости и истрајности Берислава Трајковића да планинарству у Србији не буду ускраћивана права која су иначе дата законима. Добродошли у Врмџу - "сокобањски Сан Марино"

                          Седма акција у селу Врмџа у част планинарске слободе и достојанства

                         Субота, 14.март 2020.године

Организатори акције: Планинарско друштво "Оштра чука" из Сокобање, Месна заједница Врмџа и Удружење младих „Ум“ из Сокобање

Акција је ове године популарно названа „Vrmdzilla 2020“, по легенди о змају из Врмџанског језера.

Акција се одржава у част планинарске слободе и достојанства, који су изборени захваљујући храбрости и истрајности Берислава Трајковића да планинарству у Србији не буду ускраћивана права која су иначе дата законима.

Оснивачи и водичи Планинарског друштва „Преслап“ помагали су Бериславу Трајковићу у његовој борби за права планинара и учествовали су у покретању ове акције, с пролећа 2014.године.

Прошле, 2019.године, шеста акција у селу Врмџа била је један од најмасовнијих планинарско-културних манифестација у Србији, ако не и најмасовнија, са уписаних 1115 учесника, а процењених преко 1500 учесника.

Врмџа, село на северу сокобањске котлине у подножју планине Ртањ, представља право туристичко планинско насеље које сваке године привлачи велики број туриста из Србије и иностранства. Поред свог специфичног изгледа, Врмџа у својој непосредној околини има Врмџанско језеро, велики број стеновитих одсека који се у виду клифова издижу са плодних поља и воћњака. Врмџа је богата изворима, прелепим видиковцима са којих се види цела сокобањска котлина. Место је где је забележен пад првог метеорита на територији бивше СФРЈ. 
Врмџа расте, велики број људи долази у Врмџу и управо то место бира за свој будући дом. Становници Врмџе су из Италије, Швајцарске, САД-а и Србије, сталне миграције становништа утичу да Врмџа наставља да живи и да се развија.

Врмџа, захваљујући планинарима, постала је и снажан спортски и културни центар. На врмџанској стени Девојачки камен уређено је природно пењалиште, захваљујући ангажовању проф.др Даниела Станковића са Факултета спорта и физичке културе у Нишу. У Врмџи се од 2017.године одржава и фестивал краткометражног еколошког филма "Врмџа Фест".

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ (СА САТНИЦОМ УЧЕШЋА ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА „ПРЕСЛАП“) - субота, 14.март 2020.године:

-07:30 – полазак са паркинга тржног центра „Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару у Нишу;

- 09:00 – долазак у село Врмџа

 - Пријава планинара је на брду Црковац (црква Св. Тројице) у 9:00 часова. Пријаву учесника Планинарског друштва „Преслап“ обављају вође акције. За време пријаве акције планинари ће имати прилике да обиђу завичајни музеј у Врмџи, обиђу једну од најстаријих цркава у околини Сокобање и уживају на прелепом видиковцу непосредно близу музеја.
- Отварање акције је у 9:30 часова испред музеја (поред цркве). Крећемо стазом која нас спушта у центар Врмџе, пролази поред стене Латин град и узводно поред Врмџанске реке иде ка "деда Мијиној воденици", извору Врмџанске реке и Врмџанском језеру.
- У 11:00 часова стижемо код у етно комплекс "деда Мијина воденица", где је предвиђена краћа пауза од 20-так минута а затим следи наставак пешачења ка извору Врмџанске реке и Врмџанском језеру.
- Око 12:00 часова се пристиже на Врмџанско језеро где је предвиђена пауза од 20-так минута. 
- На језеру се група дели на планинаре који ће ићи лакшом и тежом стазом. 

ВРМЏАРАСТА СТАЗА (краћа стаза)
- Повратак истом стазом у Врмџу, поред извора, поред "деда Мијине воденице", и излазак на стену "Латин град".
- Око 14 часова долазак на "Латин град", потом се силази у школско двориште, где ће бити послужен ручак, и где ће се чекати учесници који прелазе дужу стазу.
 

ВРМЏЕНА СТАЗА (дужа стаза) 

- Након паузе од 20-так минута планинари крећу ка северу у правцу места Васиљевац а затим до највише тачке Облози где пристижу у 13:15 часова. На месту Облози је предвиђена пауза од 15 минута. Облози представљају највишу тачку планинарске стазе, место одакле се пружа поглед ка долини Црног Тимока и један од најлепших погледа ка планини Ртањ. 
- У 13:30 часова је предвиђен полазак са Облога, и скретање на југ, ка Врмџи.
- У 14:00 часова – Мирков поток (извор пијаће воде „Чисти кладанац“)
- На врх Видиковац се пристиже око 14:45 часова одакле се пружа поглед ка селу Врмџа са северозапада – нема задржавања
- У 15:00 часова се излази на асфалт (опција ко жели директно до Латин – града)
- У 15:20 часова излазак на стену Соколовица (пауза 10 минута)
- У 15:30 часова полазак са стене
- У 15:50 часова пролазак кроз клисуру Девојачки камен
- У 16:30 часова Латин – град.

-  од 16:30-17:30 –  бесплатан ручак, забава и свечана додела захвалница;

- 17:30 – полазак за Ниш;

- 18:45 – повратак у Ниш.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле или дубоке патике, камашне, штапови за ходање, тања јакна, мајица, ролка, резервна мајица, наочаре за сунце, качкет, капа и рукавице за сваки случај.

ХРАНА И ВОДА: Током преласка предвиђених стаза храна је из ранца (сендвичи, слаткиши...), по повратку у Врмџу бесплатан ручак (понети прибор за јело и посуду). Воде има у Врмџи, потребна количина литар и по.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 600 динара.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман (телефон: 062205977) и Слободан Васковић (телефон: 0631118508).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

Дужина врмџарасте стазе износи 9 км док је врмџена стаза дугачка око 15 км. На стази ће бити водичи ПД „Оштра чука“ обележени флуоресцентним прслуцима. Стаза је обележена планинарским ознакама и намењена је свим старосним категоријама. Акција ће се одвијати лаганим темпом. Краћа (врмџараста) стаза има 213 м успона и 232 м силаска.
Дужа (врмџена) стаза има 389 м успона и 407 м силаска.

На локацији Латин – град је обезбеђен бесплатан ручак за све планинаре (обавезно понети прибор за ручак – чинија, кашика, тањирић за салату). За све планинаре је обезбеђен печат акције. 
Пре доделе захвалница биће приређен културно – уметнички програм.

Редари ПД „Оштра чука“ и Удружења младих ће бити видно обележени флуоресцентним прслуцима и налазиће се на улазу у село Врмџа. 

Дођите у Врмџу да заједно дочекамо пролеће!!!

Додатне информације: код Мирослава Докмана или Слободана Васковића, или електронском поштом, на адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda