Соколов камен (1523 м), Сува планина

ПД Преслап
Sokolov_kamen_naslovna
Датум: субота, 21 март 07:00 - 17:00

Стаза од Бојаниних вода, преко подножја врха Мосор, до врха Соколов камен (1523 м), једна је од најлепших у Србији. Ово ће бити и стаза локалне акције Планинарског друштва "Преслап" за суботу, 21.март 2020.године

                                                                                Сува планина

                                                                    врх Соколов камен (1523 м)

                                                                  (субота, 21.март 2020.године)

Планинарско друштво "Преслап", за своје чланове и пријатеље организује у суботу, 21.марта 2020.године локалну акцију - успон на врх Соколов камен (1523 м), кружном стазом која почиње на излетишту Бојанине воде, потом одлази до подножја врха Мосор, одакле излази на главни гребен Суве планине, у правцу врха Соколов камен. Са Соколовог камена, спустићемо се према превоју Девојачки гроб, са кога одлазимо "краљевим" путем у правцу Љубине чесме и стазе која нас враћа на Бојанине воде. Стаза је кружна и средње је захтевна. Укупна дужина стазе је 14 км, са висинском разликом од 700 м у успону и исто толико при силаску.

На акцију одлазимо и са акције се враћамо приградским аутобуским превозом или сопственим превозом, обзиром да успон почиње на Бојаниним водама, а на истом месту акција се и завршава. Планинарке и планинари који буду користили јавни приградски превоз, укрцавају се у аутобус за Горњу Студену који полази са приградске станице у 07:00 сати, а успут стаје преко пута суда, код градске болнице, на Трошарини...карта до Горње Студене кошта 100 динара. За повртак, користиће се приградски аутобус који полази из Горње Студене у 16:30 часова или у 19:00 часова, ако се на стази будемо кретали спорије због временских услова и услова на стази.

Важна напомена је и да сви они који буду користили приградски превоз, прелазе додатних 10 километара на стази, и то 5 километара од Горње Студене до Бојаниних вода и 5 километара у повратаку од Бојаниних вода до Горње Студене. Зато ћемо се потрудити да барем на завршетку акције, сви они који не буду имали сопствени превоз, буду размештени код оних који у сопственим возилима имају слободних места.

Успон почиње у 9 сати, испред дома "Студенац" на Бојаниним водама. Време поласка на стазу прилагођено је онима који по изласку из аутобуса у Горњој Студени, пешице буду ишли ка Бојаниним водама.

На врх Мосор се не пењемо.

На врх Соколов камен излазимо око 12 часова. На Бојанине воде се враћамо око 15 часова.

На овој траси, нарочито на делу између Мосора и Соколовог камена, пружају се изванредни видици, на потковичасти гребен Суве планине, на Заплање, на град Ниш, према Старој планини, према још доста планина на југу Србије.

Храна је из ранца, воде има на изворишту Бојанине воде, а потребна количина је 2 литра.

Потребно је носити квалитетне планинарске ципеле, користити камашне и штапове за ходање, слојевито се обући, имати код себе капу, рукавице и наочаре за сунце.

Вођа акције је Владимир Митровић (телефон: 0642634692).

Посебно пријављивање за акцију није потребно, већ је потребно доћи до 9 сати на Бојанине воде. За додатне информације обратити се вођи акције лично, или путем електронске поште на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda