Успон од Нишке Бање до Црног камена (867 м) на Сувој планини

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
Crni_kamen_letnja_1
Датум: недеља, 17 мај 09:00 - 16:30

Лагана стаза на Сувој планини, дужине 12 км у оба правца, водиће нас од фонтане у центру Нишке Бање преко узлетишта за параглајдере, до врха Црни камен или Пресклан (867 м). Стаза је добро обележена и често је посећивана од стране планинара. Недеља, 17.мај 2020.године

                                        Успон од Нишке Бање до Црног камена (867 м) на Сувој планини

                                                                                       (Недеља, 17.мај 2020.године)

Планинарско друштво "Преслап", после укидања ванредног стања у Републици Србији и после доношења одговарајућих прописа Министарства омладине и спорта и смерница Планинарског савеза Србије, наставља планинарску сезону 2020.године и организује локалну акцију, у непосредној околини Нишке Бање - успон на врх Црни камен (други назив је Пресклан), висок 867 метара, у недељу, 17.маја 2020.године.

Првих неколико акција у наставку сезоне, Планинарско друштво "Преслап" организоваће у околини Ниша, водећи рачуна о безбедности због епидемије коронавируса, али и узевши у обзир да је прекид сезоне довео до опадања физичке спреме планинара и рекреативаца. Зато се на планинарске стазе ваља враћати постепено, и у почетку упражњавати лакше акције.

Црни камен или Пресклан (867 м) је први истакнутији врх Суве планине, када се њен венац и потковица посматрају из правца југозапада. Црни камен се налази мало изнад Нишке Бање, до њега води обележена стаза, у почетку нешто стрмија када када прати стазе за опоравак бањских гостију, а касније равномерна. Стаза углавном води кроз густу шуму, а на пар места излази на видиковце, са којих се лепо може видети највиши део Суве планине са једне стране, а са друге Нишка Бања и град Ниш.

Најинтересантнији делови ове стазе су два видиковца изнад Нишке Бање, дуга шумска стаза и врх Црни камен.

Дужина стазе у оба правца је 12 километара.

План акције:

  • 09:00 Окупљање учесника код фонтане у Нишкој Бањи.
    До Нишке Бање учесници могу доћи јавним градским превозом или у сопственој организацији. Аутобуска карта у једном правцу на релацији Ниш-Нишка Бања стаје 90 динара. Препоручујемо поласке из Ниша(прва станица је МИН-ово насеље) у 07:58 или 08:22 часова, а из Нишке Бање за Ниш у 15:34 или 15:58 часова - недељни ред вожње градског превоза.
  • 09:15 Почетак успона;
  • 12:15 Очекивано време изласка на врх Црни камен;
  • 14:30 Очекивано време доласка на узлетиште параглајдера;
  • 15:30 Очекивано време завршетка акције у Нишкој Бањи.

Одећа, обућа, опрема: прилагођена пролетњим условима - ранац, резервна мајица, резервни дукс, планинарске ципеле - гојзерице, качкет, млеко за сунчање, штапови за ходање, тамне наочаре.

Храна је из ранца, препоручујемо један или два сендвича, слаткиш, а уз себе увек имати 2 литра воде. Вода се може захватити у Нишкој Бањи, а на стази нема воде.

Вође акције, водичи на стази и особе за контакт су Владимир Митровић (контакт телефон: 0642634692) и Дејан Радојловић (контакт телефон: 063498018).

Пријављивање није потребно, довољно је доћи испред фонтане у Нишкој Бањи у 9 часова изјутра.

 

Powered by iCagenda