Дупљак (2032 м) и Миџор (2169 м) - Стара планина

ПД Преслап
Dupljak_1
Датум: недеља, 23 август 05:00 - 21:20

Два највиша врха српског дела Старе планине - на једној планинарској акцији! Планинарско друштво "Преслап" организује успон на Дупљак (2032 м) и Миџор (2169 м), из правца Бабиног зуба. Недеља, 23.август 2020.године.

Успон на врхове Дупљак (2032 м) и Миџор (2169 м), на Старој планини

Недеља, 23.август 2020.године

Планинарско друштво „Преслап“, за чланове и пријатеље друштва организује једнодневну акцију на Старој планини – успон од Бабиног зуба на врхове Дупљак (2032 м) и Миџор (2169 м)- Дупљак је после Миџора највиши врх на српском делу Старе планине, а уз Миџор и једини преко 2000 м надморске висине.

Dupljak i Midzor

Дупљак се налази североисточно од Миџора, удаљен 2 км од њега. За разлику од Миџора, који је највиша тачка на једном огромном громадном узвишењу, врх Дупљак је знатно израженији, оштрији, а делује и по изгледује атрактивнији од Миџора. Овом утиску доприноси и чињеница да се на релативно краткој раздаљини између Миџора и Дупљака налази превој (седло) Вучја јама, са висином од 1789 м, те са северне стране Вучје јаме креће нешто стрмији успон на Дупљак, а јужно је дужи и равномернији успон на Миџор. И док је Миџор често посећиван од стране планинара, то са Дупљаком није случај, а овом акцијом желимо представити и лепоту и атрактивност још једног изузетно високог врха на Старој планини, какав је Дупљак.

На самом почетку акције, код планинарског дома Бабин зуб, уколико буде потребно, водичи Планинарског друштва „Преслап“ формираће и „рекреативну групу“, за прелазак краће кружне стазе око скијалишта Бабин зуб (1565 м), са успоном на овај атрактивни врх (1757 м) и одласком до обелиска, 2 км на стази ка Миџору и Дупљаку.

Главнина групе одлази обележеном стазом у правцу обелиска, пролази испод врхова Жаркова чука и Прилепски врх, све до места, на тачно 2000 м надморске висине, где стаза за Миџор скреће удесно, а улево се иде ка Дупљаку.

На путу ка Дупљаку, у реону Вучје јаме, налазе се непрегледна поља боровница, малина и купина, те је ова деоница иделна за природно освежење, поготово што ових плодова има у изобиљу крајем августа месеца.

Завршни успон на Дупљак је нешто стрмији, али сасвим безбедан и проходан. Сам врх је огољен, али зато се са њега пружа изванредан поглед на велики део венца Старе планине, као и на остале планине у окружењу: Ртањ, Тупижница, Сува планина, Девица, Озрен, Влашка планина, Гребен планина, а виде се чак и Карпати у јужној Румунији.

Midzor 1

Од Дупљака, настављамо гребеном планине, „патролном“ граничном стазом, ка врху Миџор.

Са Миџора се спуштамо до срушене карауле, а онда се широком планинарском стазом враћамо у дом на Бабином зубу.

Група која прелази целу стазу до Дупљака, Миџора и назад, превалиће у оба правца 20 км, и савладати висинску разлику од 700 м у успону и исто толико при силаску.

САТНИЦА АКЦИЈЕ (Недеља, 23.август 2020.године):

05:00 – полазак са паркинга код тржног центра „Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару у Нишу
08:00 – долазак до планинарског дома Бабин зуб, припреме за успон
08:30 – полазак на успон ка Дупљаку и Миџору
12:30 – излазак на врх Дупљак, задржавање на врху пола сата
13:00 – полазак са Дупљака, „патролном стазом“, ка Миџору
14:00 – излазак на Миџор, задржавање на врху до 45 минута

14:45 – полазак са Миџора

17:15 повратак до планинарског дома Бабин зуб, одмор и припрема за полазак за Ниш
18:30 – полазак за Ниш
21:30 – повратак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, препоручујемо да се понесу сендвичи и слаткиши. Вода се може захватити у планинарском дому Бабин зуб и на каптираном извору стотинак метара од планинарског дома, крај стазе којом се пролази. Даље до Дупљака, Миџора и назад воде нема. Препоручуена количина воде минимално 2,5 литра.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, штапови за ходање, ранац, резервна мајица, тања јакна у ранцу, качкет, тамне наочаре, млеко за заштиту од сунца, качкет, резевне чарапе, резевна обућа (патике – могу се оставити у аутобусу).

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 900 динара.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Владимир Митровић, телефон: 0642634692, Слободан Васковић, телефон: 0631118508, и Мирослав Докман, телефон: 062205977.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције, на званичним страницама Планинарског друштва „Преслап“ и путем електронске поште на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda