Планина Калафат - врхови Калафат (837 м) и Темени врх (730 м)

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
1_kalafat_prolece
Датум: недеља, 24 мај 07:00 - 17:00

Кружна стаза на планини Калафат, у непосредној близини града Ниша, северно од градског језгра, укупне дужине 16 км, која почиње и завршава се код цркве Свете Тројице или "Латинске цркве"у Горњем Матејевцу, са успонима на врхове Калафат (837 м) и Темени врх (730 м). Недеља, 24.мај 2020.године.

                                                                                        ПЛАНИНА КАЛАФАТ

                                                                   Врхови: Калафат (837 м) и Темени врх (730 м)

 траса: црква Свете Тројице или "Латинска црква" у Горњем Матејевцу - манастир Свети Јован изнад Горњег Матејевца - раскрсница Слива - врх Калафат (837 м) - раскрсница Слива - манастир Свети Јован - Темени врх (730 м) - црква Свете Тројице ("Латинска црква")

                                                                            Недеља, 24.мај 2020.године

Планинарско друштво "Преслап", према донетим прописима Министарства омладине и спорта и смерницама Планинарског савеза Србије, а после укидања ванредног стања у Републици Србији изазваног епидемијом коронавируса, организује локалну акцију, на планини Калафат, у непосредној околини Ниша, северно од градског језгра, са успонима на врхове Калафат (837 м) и Темени врх (730 м). Недеља, 24мај 2020.године.

Траса ове локалне акције је кружног облика, почиње и завршава се код цркве Свете Тројице или "Латинске цркве" у селу Горњи Матејевац, и даље води према манастиру Свети Јован, те даље, севроисточно од манастира, широким путем до раскрснице Слива, одакле се врши успон на врх Калафат (837 м), који је и највиши врх истоимене планине. Са Калафата, истом стазом силази се назад до манастира, одакле се одлази у правцу северозапада ка оближњем Теменом врху (730 м), тачније - платоу испод овог врха, обзиром да је Темени врх у густој шуми, обрастао растињем. 

2 temeni vrh prolece

Укупна дужина стазе је 16 километара, с тим што постоји могућност да се они учесници који нису довољно спремни или не желе да иду и према Теменом врху, после силаска са Калафата у манастир Свети Јован - врате у Горњи Матејевац и тако после 12 километара хода зарше акцију.

Широки пут води од "Латинске цркве" до манастира Свети Јован, и потом од манастира до раскрснице Слива, подно Калафата. Нешто ужа стаза, али сасвим проходна и очишћена, води на завршни успон на Калафат, од раскрснице Слива. Такође, у правцу Теменог врха, прва деоница од манастира, до ловачке куће, води широким путем, који се онда сужава, али је и даље потпуно проходан и јасно обележен. Од платоа испод Теменог врха, до изласка на стазу изнад долине у којој је село Каменица, неких 300 метара дужине, терен је благо нераван, има ситног камења на тлу, и та деоница је једина мање удобна за ходања. Потом се до "Латинске цркве" поново иде широком стазом.

Прелазак ове трасе није нарочито захтеван, стазе су углавном широке и добро су обележене захваљујући, што је учинило Планинарско друштво "Преслап", обзиром да се на овом подручју изводе и планинарско-рекреативно-едукативне акције нашег Друштва, уз подршку Града Ниша.

Планина Калафат простире се северно од Ниша, на потезу од превоја Грамада у околини Сврљига, и скоро све до десне обале Јужне Мораве. Највиши део Калафата, у атарима Кнез села, Горњег и Доњег Матејевца и Каменице, веома је близу градског језгра. И поред тога, боравком на Калафату ствара се утисак дивљине и нетакнуте природе, као да се налазимо далеко од цивилизације. Најзначајнији културно-историјски споменици на Калафату су манастир Светог Јована изнад села Горњи Матејевац из 11.века, црква Свете Тројице или "Латинска црква" у Горњем Матејевцу из 11.века, спомен комплекс на брду Чегар, посвећен боју на Чегру из 1809.године, археолошко налазиште Хумска чука, из неолита, брдо Виник са остацима турских табија и лагума.

За одлазак и повратак са акције може се користити јавни превоз, приградска аутобуска линија од Ниша до Кнез Села, аутобус за Кнез Село полази у 07:00 часова са приградске станице, а из аутобуса се излази у Горњем Матејевцу, на раскрсници за "Латинску цркву"и манастир Светог Јована. Карта кошта 80 динара и купује се у аутобусу. Од станице, до "Латинске цркве", треба прећи око 500 метара. Они учесници који на акцију иду сопственим возилима, треба да дођу до "Латинске цркве" и тамо се паркирају. За повратак са акције, учесници који користе јавни превоз, могу искористити линију од Кнез Села за Ниш, са стајањем у Горњем Матејевцу, или у 16:10 или у 17:30 часова, што зависи од кретања на самој стази. Учесници који користе јавни превоз, а определе се да се не пењу на Темени врх, за повратак са акције могу искористити аутобус из Кнез Села, који у Горњем Матејевцу стаје у 13:10 часова. И за повратак у Ниш, аутобуска карта кошта 80динара.

Програм акције, недеља, 24.мај 2020.године:

  • 07:30 - полазак на успон од цркве Свете Тројице или "Латинске цркве" у Горњем Матејевцу;
  • 08:00 – долазак у манастир Свети Јован, краћи одмор;
  • 09:45 - долазак на раскрсницу Слива, краћи одмор;
  • 10:30 – излазак на врх Калафат (837 м), дужи одмор;
  • 12:30 - долазак до манастира Свети Јован, краћи одмор;
  • 13:45 – долазак на плато и видиковац испод Теменог врха (730 м), дужи одмор;
  • 15:45 - долазак до цркве Свете Тројице (до "Латинске цркве").

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, мајица, дукс, резервна мајица, штапови за ходање, наочаре за сунце, качкет.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, слаткиши). Воде има у манастиру Свети Јован, за акцију је потребно до 2 литра воде.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман (контакт телефон: 062205977) и Владимир Митровић (контакт телефон: 0642634692).

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције, или на званичним страницама Планинарског друштва "Преслап" и путем електронске поште, на адресу Друштва: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda