Радов камен (580 м), изнад Јелашничке клисуре

ПД Преслап
0
1_jelasnicka_klisura
Датум: субота, 30 мај 07:00 - 14:30

Лагана рекреативна акција Планинарског друштва "Преслап" у Јелашничкој клисури и нижим деловима Суве планине, са успоном на врх Радов камен (580 м), субота, 30.мај 2020.године.

                                              Јелашничка клисура, Прозорац, Радов камен (580 м)

                                                          Субота, 30.мај 2020.године

За чланове и пријатеље Планинарског друштва "Преслап", осмислили смо ефектну и занимљиву акцију у Јелашничкој клисури, у срцу Суве планине. 

Стаза коју прелазимо почиње код излетишта "Поткапина", између села Јелашница и Чукљеник, на десној обали Јелашничке реке, у Јелашничкој клисури. Најпре широком стазом одлазимо према извору. Онда се упућујемо, дијагонално, у правцу североистока, до занимљивих стеновитих формација изнад Јелашничке клисуре - шупље стене зване "Прозорац", изванредног видиковца, и удубљења у стени названог "царево корито". Потом се пењемо на врх Радов камен (580 м), одакле се у правцу југоистока спуштамо у село Чукљеник.

У Чукљенику, група ће се, у складу са интересовањем, поделити у два дела. Овде учесници могу завршити акцију, а може се образовати и група која ће у Чукљенику прећи на леву обалу Јелашничке реке и упутити се ка узвишењима Инатовац (447 м), Кобилица (336 м) и селу Јелашници.

Учесници који акцију завршавају у Чукљенику прелазе 8 километара трасе, а учесници који продужавају до Јелашниц прелазе 12 километара трасе.

На акцију одлазимо приградским јавним превозом, аутобусом који са помоћне аутобуске станице у Нишу полази у 07:00 часова, а успут стаје у преко пута суда, затим код Градске болнице, на Трошарини, код Брзог Брода...карта се купује у аутобусу, а карта до станице у излетишту "Поткапина" стаје 90 динара.

На акцију се може отићи и сопственим превозом, и паркирати се код излетишта "Поткапина". У другом делу акције, учесници који би дошли сопственим превозом, не би могли да иду на супротну страну Јелашничке клисуре, на Инатовац, већ би се од Чукљеника упутили ка Поткапини до својих возила.

На успон крећемо у 08:00 часова. До изласка на Радов камен има и стрмијих деоница, после се стаза изравњава и ка Чукљенику се благо спушта. Видици су са Радовог камена и са платоа према Чукљенику изванредни, јер можемо видети потковицу Суве планине, Сврљишке планине, Стару планину, град Ниш, планину Јастребац... У Чукљеник силазимо у 12:00 часова. Учесници који у Чукљенику завршавају акцију, ако су дошли сопственим превозом, одлазе 500 м ниже до својих возила у Поткапини, а ако су дошли јавним превозом, улазе у аутобус који из Горње Студене за Ни олази у 12 сати, а у Чукљенику је у 12:10 часова. Учесници који ће акцију завршити у Јелашници, за повратак могу искористити приградски аутобус који из Горње Студене за Ниш олази у 14 сати, а у Јелашницу долази у 14:15 сати, или аутобус који из Горње Студене за Ниш олази у 16:30 сати, а у Јелашницу долази у 16:45 сати. И за повратак у Ниш, аутобуска карта кошта 90 динара.

Храна је из ранца,  потребна количина воде је око 2 литра, понети је од куће, а касније се може захватити у Чукљенику.

Обућа је планинарска, одећа слојевита, понети качкет, користити средство за заштиту од сунчевих зрака.

Вођа акције је Петар Ратковић, контакт телефон: 0695797585.

Пријављивање за ову акцију није потребно. Вођа акције на располагању је за додатне информације. Додатне информације могу се затражити и путем електронске поште, на званичну адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda