Соколов камен (1523 м), преко Мосора (985 м), Сува планина

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
Sokolov_kamen_juni
Датум: недеља, 07 јун 07:00 - 19:00

Стаза од Бојаниних вода, преко подножја врха Мосор, укључујући и успон на Мосор (985 м), до врха Соколов камен (1523 м), једна је од најлепших у Србији. Ово ће бити и стаза локалне акције Планинарског друштва "Преслап" за недељу, 7.јуни 2020.године

                                                                                             Сува планина

                                                                    врхови Мосор (985 м) и Соколов камен (1523 м)

                                                                                  (недеља, 7.јуни 2020.године)

Планинарско друштво "Преслап", за своје чланове и пријатеље организује у недељу, 7.јуна 2020.године локалну акцију - успон на врх Мосор и успон на врх Соколов камен (1523 м), на Сувој планини, кружном стазом која почиње на излетишту Бојанине воде, потом одлази до подножја врха Мосор, а по успону и силаску са Мосора, траса излази на главни гребен Суве планине, у правцу врха Соколов камен. Са Соколовог камена, спустићемо се према превоју Девојачки гроб, са кога одлазимо "краљевим" путем у правцу Љубине чесме и стазе која нас враћа на Бојанине воде. Стаза је кружна и средње је захтевна. Укупна дужина стазе је 15 км, са висинском разликом од 800 м у успону и исто толико при силаску.

На акцију одлазимо и са акције се враћамо приградским аутобуским превозом или сопственим превозом, обзиром да успон почиње на Бојаниним водама, а на истом месту акција се и завршава. Планинарке и планинари који буду користили јавни приградски превоз, укрцавају се у аутобус за Горњу Студену који полази са приградске станице у 07:00 сати, а успут стаје преко пута суда, код градске болнице, на Трошарини...карта до Горње Студене кошта 90 динара. За повратак, користиће се приградски аутобус који полази из Горње Студене у 16:00 часова или у 18:00 часова, у зависности колико ће трајати акција, што опет зависи од одазива на акцију, брзине кретања, временских услова.

Важна напомена је и да сви они који буду користили приградски превоз, прелазе додатних 10 километара на стази, и то 5 километара од Горње Студене до Бојаниних вода и 5 километара у повратаку од Бојаниних вода до Горње Студене. Зато ћемо се потрудити да барем на завршетку акције, сви они који не буду имали сопствени превоз, буду размештени код оних који у сопственим возилима имају слободних места.

Успон почиње у 9 сати, испред дома "Студенац" на Бојаниним водама. Време поласка на стазу прилагођено је онима који по изласку из аутобуса у Горњој Студени, пешице буду ишли ка Бојаниним водама.

Технички најзахтевнији део акције је успон на врх Мосор, где је потребно применити вештине у савладавању стена, помагати се рукама.

Mosor stena

Учесници који не буду желели да се пењу на Мосор, сачекаће у подножју овог врха, остатак групе, да заврши безбедан успон и силазак са стеновитог Мосора.

На овој траси, нарочито на делу између Мосора и Соколовог камена, пружају се изванредни видици, на потковичасти гребен Суве планине, на Заплање, на град Ниш, према Старој планини, према још доста планина на југу Србије.

Храна је из ранца, воде има на изворишту Бојанине воде, а потребна количина је 2 литра.

Потребно је носити квалитетне планинарске ципеле, користити камашне и штапове за ходање, слојевито се обући, имати качкет, наочаре за сунце, средство за заштиту од сунчаних зрака.

Вође акције су Владимир Митровић (телефон: 0642634692) и Мирослав Докман (телефон: 062205977).

Посебно пријављивање за акцију није потребно, већ је потребно доћи до 9 сати на Бојанине воде. За додатне информације обратити се вођама акције, лично или путем електронске поште Планинарског друштва "Преслап", на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda