Прелазак кружне стазе око села Врмџа

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
3_vrmdzansko_jezero_maj
Датум: недеља, 14 јун 07:00 - 19:00

Рекреативна акција Планинарског друштва "Преслап" на чувеној кружној стази, дужине 17 километара, око села Врмџа, познатог и као "сокобањски Сан Марино". На овој стази одржава се сваке године, марта месеца, акција у част планинарске слободе и достојанства. Недеља, 14.јуни 2020.године.

                                                        Прелазак кружне стазе око села Врмџа

                                                                     Недеља, 14.јуни 2020.године

Планинарско друштво "Преслап", за своје чланове и грађанство, организује рекреативну акцију на кружној стази око села Врмџа, на траси на којој се сваке године, марта месеца, одржава велика манифестација у част планинарске слободе и достојанства, а која због ванредног стања марта 2020.године није одржана. Ову манифестацију, почев од марта месеца 2014.године, организују Планинарско друштво "Оштра чука" Сокобања, Месна заједница Врмџа и Удружење младих "Ум" Сокобања. Прошле, 2019.године, шеста акција у селу Врмџа била је један од најмасовнијих планинарско-културних манифестација у Србији, ако не и најмасовнија, са уписаних 1115 учесника, а процењених преко 1500 учесника.

Ипак, у нешто другачијем облику, Планинарско друштво "Преслап" провешће 14.јуна 2020.године своје чланове и рекреативце овом занимљивом стазом. Предстојећа акција неће бити масовна као званичне манифестације у Врмџи, када се окупи и преко хиљаду учесника, неће бити пратећих програма, али зато ћемо прећи разнолику стазу у пролећним и летњим условима, када Врмџа и околина бива сва у зеленој боји.

1 vrmdza sa latin grada maj

Врмџа, село на северу сокобањске котлине у подножју планине Ртањ, представља право туристичко планинско насеље које сваке године привлачи велики број туриста из Србије и иностранства. Поред свог специфичног изгледа, Врмџа у својој непосредној околини има Врмџанско језеро, велики број стеновитих одсека који се у виду клифова издижу са плодних поља и воћњака. Врмџа је богата изворима, прелепим видиковцима са којих се види цела сокобањска котлина. Околина Врмџе, тачније предео између Врмџанског језера и подножја пирамиде планине Ртањ, место је где је забележен пад првог метеорита на територији бивше СФРЈ. 

4 zapadna perspektiva rtnja

Врмџа је најјужније карпатско село. Огроман масив Карпата, који почиње на граници Пољске и Словачке, на планинама Високе Татре, даље иде кроз Украјину, Румунију и источну Србију, све до Ртња и села Врмџа. Део кружне стазе, од Врмџанског језера, до раскрснице Облози, јесте и граница између масива Карпатских планина и Балканских планина - граница између Црноречке котлине и Сокобањске котлине.

На брду Црковац, једна од првих школа у овом делу Србије, изграђена је по налогу књаза Милоша Обреновића 1859.године. Врмџа, занимљиво је, једно је од ретких села, ако не и једино на Балкаснком полуострву, које има свој музеј, који се налази на брду Црковац, поред цркве и остатака некадашње школе, а поставку музеја чине експонати из Врмџе из 19.века.

Симбол села Врмџа је стена Латин град, на којој се скоро хиљаду година, од античких времена, до 1413.године, налазило утврђење, стратешки важно, на караваснким путевима, и на размеђи котлина. Остале познате стене које опасавају и "штите" Врмџу, су Видиковац, Соколовица, Девојачки камен и Николин камен.

Врмџа расте, велики број људи долази у Врмџу и управо то место бира за свој будући дом. Становници Врмџе су из Италије, Швајцарске, САД-а и Србије, сталне миграције становништа утичу да Врмџа наставља да живи и да се развија.

5 rtanj sa latin grada

Врмџа, захваљујући планинарима, постала је и снажан спортски и културни центар. На врмџанској стени Девојачки камен уређено је природно пењалиште, захваљујући ангажовању проф.др Даниела Станковића са Факултета спорта и физичке културе у Нишу. До сада је уређено 100 пењачких смерова, што Врмџу сврстава у један од највећих пењачких центара овог дела Европе! У Врмџи се од 2017.године одржава и фестивал краткометражног еколошког и туристичког филма "Врмџа Фест", на летњој позорници подно стене Латин град.

2 latin grad maj

План акције Планинарског друштва "Преслап" (недеља, 14.јуни 2020.године):

-07:00 – полазак са паркинга тржног центра „Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару у Нишу;

- 08:30– долазак у село Врмџа, подно брда Црковац, полазак на пешачење.

 - 09:00 - брдо Црковац, обилазак видиковца изнад Сокобањске котлине, обилазак музеја села Врмџа и цркве Тројице.

- 09:20 - наставак пешачења ка центру села Врмџа, поред стене Латин град и према Врмџанској реци, уз чију десну обалу ћемо се даље кретати ка етно комплексу "деда Мијина воденица".

- У 11:00 часова стижемо код у етно комплекс "деда Мијина воденица", где је предвиђена краћа пауза од 20-так минута а затим следи наставак пешачења ка извору Врмџанске реке и Врмџанском језеру.
- око 12:30 часова се пристиже на Врмџанско језеро где је предвиђена пауза од 20-так минута, а ко не жели даље да иде кружном стазом, вратиће се истом стазом са Врмџанског језера у село Врмџа, са изласком на стену "Латин град". Ова скраћена варијанта трасе дуга је 9 километара у оба правца.
 
- након паузе од 20-так минута планинари крећу ка северу у правцу места Васиљевац а затим до највише тачке Облози где пристижу у 13:30 часова. На месту Облози је предвиђена пауза од 15 минута. Облози представљају највишу тачку планинарске стазе, место одакле се пружа поглед ка долини Црног Тимока и један од најлепших погледа ка планини Ртањ - "западна перспектива Ртња".
- у 13:45 часова је предвиђен полазак са Облога, и скретање на југ, ка Врмџи.
- у 14:15 часова – Мирков поток.
- на стену Видиковац се пристиже око 15:00 часова одакле се пружа поглед ка селу Врмџа са северозапада – краћа пауза за фотографисање.
- у 15:30 часова излазак на стену Соколовица (пауза 10 минута)
- у 15:40 часова полазак са стене
- у 16:00 часова пролазак кроз клисуру Девојачки камен
- у 16:30 часова излази се на стену  Латин – град.

-  до 17:30 часова враћамо се у подножје брда Црковац

- 17:30 – полазак за Ниш;

- 19:00 – повратак у Ниш.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле или дубоке патике, камашне, штапови за ходање, наочаре за сунце, качкет, резервна мајица, тања јакна за сваки случај, средство за заштиту од сунца.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, слаткиши, кекс..). Воде има у Врмџи, код "деда Мијине воденице", а може се пити и вода са извора Врмџанске реке, потребна количина је два литра.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 600 динара.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман (телефон: 062205977), Владимир Митровић (телефон: 0642634692) и Слободан Васковић (телефон: 0631118508).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције. 

Додатне информације: код Мирослава Докмана или Владимира Митровића или Слободана Васковића, или електронском поштом, на адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda