Успон на врх Кун (659 м), на Сувој планини

ПД Преслап
0
1_kun
Датум: недеља, 13 септембар 07:00 - 18:30

Успон од села Јелашница, до врха Кун (659 м), са силаском у село Доња Студена. Локална акција Планинарског друштва "Преслап", недеља, 13.септембар 2020.године.

                                                           СУВА ПЛАНИНА

                                                           врх Кун (659 м)

                                          (недеља, 13.септембар 2020.године)

Врх Кун (659 м), налази се на ободу Суве планине, на њеном нижем гребену, који се пружа паралелно са главним и знатно вишим гребеном на коме су врхови Мосор, Соколов камен и Трем, и северније је од главног гребена.

Гребен на коме је Кун, близу је, и такође северније, од Јелашничке клисуре и врха Радов камен. Ободни део Суве планине завршава се још једним паралелним гребеном ка северу, изнад Нишаве и Сићевачке клисуре, гребеном који се пружа од врха Кусача до врха Облик. Најближе село врху Кун је Банцарево, а Кун се налази западно од овог села.

2 kun

Успон на врх Кун започињемо код споменика родољубима у ратовима од 1912-1918.године, који се налази у центру Јелашнице, стотинак метара од раскрснице пута Нишка Бања - Плоче и пута кроз село Јелашница за Горњу Студену. Најпре се иде до видиковца Воднички камен, изнад Јелашнице. Потом, траса акције води паралелно са главним гребеном Суве планине, северно од Јелашничке клисуре. Отварају се фантастични видици према Јелашници, Нишкој Бањи, Нишу, Јелашничкој клисури, највишим врховима Суве планине. У атару села Банцарево, врши се завршни успон на Кун. На целој траси, једино је врх Кун усред густе шуме, а све пре и после њега су атраткивни предели са којих се може уживати у погледима на све стране. Са Куна се силази у правцу Банцарева, али се пре села скреће западно ка Доњој Студени, у којој ће се акција и завршити. Дужина трасе је 15 километара, стаза је лагана, нема технички захтевних деоница.

3 kun

На овој акцији могу учествовати сви планинари и рекреативци, без обзира на искуство и психофизичку припрему, зато што спада у лакше акције.

За одлазак на акцију и повратак са акције може се користити јавни приградски аутобуски превоз. У поласку - линија 21, аутобус за Горњу Студену, који са приградске аутобуске станице полази 13.септембра 2020.године у 07:00 сати, а успут, аутобус стаје код градске болнице, на Трошарини итд. Карта кошта 90 динара и купује се у аутобусу. У повратку, користимо аутобуску линију која из Горње Студене за Ниш полази у 16:10  (у Доњој Студени је у 16:15 сати) или 18:00 сати (у Доњој Студени је у 18:05 сати), што зависи од одазива на акцију, времена потребног за прелазак трасе и слободних активности, те временских услова. И за повратак се карта купује у аутобусу и кошта 90 динара.

Такође, на акцију се може отићи и сопственим превозом, оставити аутобомил у Јелашници, а до аутобомила се после акције вратити приградским аутобусом на релацији Доња Студена - Јелашница. 

Успон ће почети 13.септембра 2020.године у 07:30 сати код споменика у Јелашници, те молимо учеснике који буду долазили властитим аутомобилима да ускладе време доласка у Јелашницу.

Храна је из ранца, воде на стази нема, осим на завршетку акције у Доњој Студени, препоручена количина воде је 3 литра.

Потребно је опремити се за планинарење у летњим или евентуално јесењим условима. Треба носити квалитетне планинарске ципеле, користити штапове за ходање, камашне, понети резерну мајицу, горњи део тренерке, качкет или шешир, наочаре за сунце.

Вођа акције је Петар Ратковић, телефон: 0695797585.

Пријављивање није потребно, учесници се окупљају ну Јелашници.

У превозу и током акције, учесници су у обавези да поштују све прописане мере због епидемије коронавируса.

Додатне информације код вође акције или електронском поштом, на адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda