Прелазак планине Калафат: Кнез село - врх Калафат (837 м) - манастир Св.Јован - Темени врх (730 м) - "Латинска црква" - Горњи Матејевац

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
Prema_Kalafatu
Датум: недеља, 25 октобар 07:00 - 17:40

Планинарско-рекреативно-едукативна акција Планинарског друштва "Преслап", која се уз финансијску подршку Града Ниша и логистичку подршку Основне школе "Карађорђе" из Горњег Матејевца одржава у недељу, 25.октобра 2020.године

                                                                             ПРЕЛАЗАК ПЛАНИНЕ КАЛАФАТ

 траса: Кнез село - излетиште Градац - раскрсница Слива - врх Калафат (837 м) - раскрсница Слива - манастир Свети Јован - Темени врх (730 м) - црква Свете Тројице ("Латинска црква") - Горњи Матејевац

                                                     Планинаско-рекреативно-едукативна акција

                                                           Недеља, 25.октобар 2020.године

Акција се одржава уз финансијску подршку Града Ниша и логистичку подршку Основне школе "Карађорђе" из Горњег Матејевца

Планинарско друштво „Преслап“ организује у недељу, 25.октобра 2020.године, прелазак планине Калафат, са успонима на врхове Калафат (837 м) и Темени врх (730 м), на траси: Кнез село - излетиште Градац - раскрсница Слива - врх Калафат (837 м) - раскрсница Слива - манастир Свети Јован - Темени врх (730 м) - црква Свете Тројице ("Латинска црква") - Горњи Матејевац, чија је укупна дужина 16 километара.

Прелазак ове трасе није нарочито захтеван, стазе су углавном широке и добро су обележене захваљујући недавним акцијама Планинарског друштва "Преслап" на њиховом уређивању.

Kalafat

Планина Калафат простире се северно од Ниша, на потезу од превоја Грамада у околини Сврљига, и скоро све до десне обале Јужне Мораве. Највиши део Калафата, у атарима Кнез села, Горњег и Доњег Матејевца и Каменице, веома је близу градског језгра. И поред тога, боравком на Калафату ствара се утисак дивљине и нетакнуте природе, као да се налазимо далеко од цивилизације.

Temeni vrh

Најзначајнији културно-историјски споменици на Калафату су манастир Светог Јована изнад села Горњи Матејевац из 11.века, црква Свете Тројице или "Латинска црква" у Горњем Матејевцу из 11.века, спомен комплекс на брду Чегар, посвећен боју на Чегру из 1809.године, археолошко налазиште Хумска чука, из неолита, брдо Виник са остацима турских табија и лагума.

Осим спортског, планинарско-рекреативног аспекта, ова акција има и важну едукативну компоненту, и током преласка трасе, одржаће се и пригодна историјска предавања и беседе, са освртом на бој на Чегру из 1809.годину, на буну против Турака 1841.године, на ослободилачке подухвате 1877/1878.године, 1918 и 1944.године и на значај културно-историјских споменика какви су манастир Светог Јована и црква Свете Тројице.

Акција ће се завршити у Основној школи "Карађорђе" у Горњем Матејевцу, завршним беседама, бесплатним ручком и доделом захвалница.

Захваљујући подршци Града Ниша, за учеснике је обезбеђен бесплатан ручак по завршетку акције.

Програм акције, недеља, 25.октобар 2020.године:

  • 07:00 - полазак на акцију редовном линијом приградског аутобуса до Кнез села, који са приградске станице полази у 07:00 часова, цена карте до Кнез села је 90 динара;
  • 07:30 – отварање акције на окретници у Кнез селу и полазак на успон;
  • 08:30 – долазак до излетишта Градац, краћи одмор;
  • 09:45 – долазак на раскрсницу Слива, краћи одмор
  • 10:30 – излазак на врх Калафат (837 м), краћи одмор;
  • 12:00 - долазак до манастира Свети Јован, одмор до 30 минута;
  • 13:00 – долазак на плато и видиковац испод Теменог врха (730 м), краћи одмор;
  • 14:30 - долазак до цркве Свете Тројице (до "Латинске цркве"), краће задржавање;
  • 15:30 - долазак у Основну школу "Карађорђе" у Горњем Матејевцу, бесплатан ручак (понети прибор за јело и посуде), беседе, додела захвалница;
  • 17:30- полазак учесника за Ниш приградском линијом Кнез село - Горњи Матејевац - Ниш (карта од Горњег Матејевца до Ниша кошта 80 динара).

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле или дубоке патике, мајица, дукс, јакна, резервна мајица, штапови за ходање, наочаре за сунце, качкет, камашне, капа, рукавице.

ХРАНА И ВОДА: У првом делу акције, храна је из ранца (сендвичи, слаткиши). По силаску у село Горњи Матејевац, биће послужен бесплатан ручак, а учесници треба да понесу прибор за јело и порције. Воде има у манастиру Свети Јован, за акцију је потребно до 2 литра воде.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман (телефон: 062205977), Слободан Васковић (телефон: 0631118508), Петар Ратковић (телефон: 0695797585) и Владимир Митровић (телефон: 0642634692).

Пријављивање за учешће на акцији није потребно.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: На званичним страницама Планинарског друштва "Преслап", и путем електронске поште, на адресу Друштва: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda