Чегар - Виник - Хумска чука

ПД Преслап
0
Lagumi_2
Датум: недеља, 13 децембар 07:00 - 18:00

Планинарско-рекреативно-едукативна акција Планинарског друштва "Преслап", којом ћемо обележити и Међународни дан планина, која се уз финансијску подршку Града Ниша и логистичку подршку Градске општине Црвени Крст одржава у недељу, 13.децембра 2020.године.

                                                                       ЧЕГАР - ВИНИК – ХУМСКА ЧУКА

траса: Доњи Матејевац - црква Свете Петке - споменик на Чегру - брдо Виник (416 м) - Хум - археолошко налазиште Хумска чука (455 м) - Доњи Комрен

                                                     Планинаско-рекреативно-едукативна акција

                                                         Недеља, 13..децембар 2020.године

Акција се одржава уз финансијску подршку Града Ниша и логистичку подршку Градске општине Црвени Крст

Планинарско друштво „Преслап“ организује у недељу, 13.децембра 2020.године, планинарско-рекреативно-едукативну акцију на северном ободу град Ниша, на планини Калафат и њеним обронцима, на траси: Доњи Матејевац - црква Свете Петке - споменик на Чегру - брдо Виник (416 м) - Хум - археолошко налазиште Хумска чука (455 м) - Доњи Комрен, чија је укупна дужина 16 километара. Овом акцијом биће обележен и Међународни дан планина - 11.децембар.

Акције на северном ободу града Ниша, већ су од стране Планинарског друштва "Преслап" одржане 18.фебруара 2018.године, тада као локална планинарска акција, и 2.јуна 20219.године, уз подршку Града Ниша и Градске општине Црвени Крст.

Прелазак ове трасе није  захтеван, стазе су широке и проходне.

На нашој акцији, најпре ћемо обићи цркву Свете Петке у Матејевцу, која је подигнута на темељима ранохришћанске богомоље из период после доношења Миланског едикта. У овој цркви пре боја на Чегру 31.маја 1809.године, причестили су се и Стеван Синђелић и његови јунаци.

У близини цркве Свете Петке је и брдо Чегар, и следећа етапа на овом планинарском путу кроз историју биће споменик на Чегру, а о боју на Чегру беседиће легендарни домаћин спомен комплекса, Селимир Марковић-Селе.

Брдо Виник чува све кључеве историјских тајни Ниша. Брдо Виник било је елитно насеље римског Наисуса. Преко брда Виник, једним правцем, Ниш је ослобођен од турске власти 1878.године. Када се спустимо са Чегра, најпре излазимо на источни део Виника и одлазимо остатака турских табија и турских шанчева. Потом прелазимо преко брда Виник и долазимо до његове западне стране и до улаза у чувене лагуме. Ови лагуми, претпоставка је, изграђени су у време турске владавине и спајају нишку тврђаву, преко градског поља, са брдом Виник. Последња истраживања лагума обављена су још пре другог светског рата.

Са брда Виник, одлазимо у правцу села Хум и цркве Светог Николе, која је изгађена пре стотинак година, али на темељима и остацима једне од најстаријих цркава, још из четвртог века, из времена цара Константина и "Миланског едикта". У цркви ће нас дочекати отац Иван Лилић, јереј, парох села Хум, историчар и планинар. Отац Иван Лилић одржаће и пригодно предавање о историји села Хум.

Од цркве Светог Николе, пењемо се на оближње узвишење Хумска чука, археолошко налазиште на коме је откривено насеље из прелазног периода из каменог доба у бакарно доба.

Са Хумске чуке се спуштамо у насеље Доњи Комрен. Акција ће се завршити у дворишту старе школе у Рујничкој улици,  завршним беседама, бесплатним ручком и доделом захвалница.

Захваљујући подршци Града Ниша, за учеснике је обезбеђен бесплатан ручак по завршетку акције.

Захваљујући подршци Градске општине Црвени Крст, обезбеђено је коришћење дворишта и просторија старе школе у Рујничкој улици.

Програм акције, недеља, 13.децембар 2020.године:

  • 07:00 - полазак на акцију линијом приградског аутобуског превоза Ниш – Кнез Село, из аутобуса се излази у Доњем Матејевцу. Цена карте до Доњег Матејевца је 80 динара. Аутобус полази са приградске станице, а успут стаје на стајалиштима код техничких факултета, у Јагодин мали, у Дурлану...
  • 07:30 – отварање акције на станици у Доњем Матејевцу (раскрсница за цркву Свете Петке) и полазак на пешачење;
  • 08:00 - долазак до цркве Свете Петке;
  • 08:30 - долазак до споменика на Чегру, беседа Селимира Марковића Селета;
  • до 11:00 – прелазак преко брда Виник;
  • до 12:30 – долазак до цркве Светог Николе у Хуму, беседа оца Ивана Лилића;
  • 13:30 - излазак на Хумску чуку;
  • 15:00 - долазак у двориште старе школе у Доњем Комрену, у Улици рујничкој, бесплатан ручак, подела захвалница, дружење;
  • повратак са акције – градским аутобуским превозом, могућности су: линија Бранко Бјеговић – Мокрањчева, поласци у 16:12, 16:30, 17:00, 17:24 сати; линија Доњи Комрен – Његошева, поласци у 16:00, 17:00 или 18:00 сати.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле или дубоке патике, јакна, дукс, капа, рукавице, резервна мајица, , наочаре за сунце, качкет.

ХРАНА И ВОДА: У првом делу акције, храна је из ранца (сендвичи, слаткиши). По силаску Доњи Комрен, биће послужен бесплатан ручак, а учесници треба да понесу прибор за јело и порције. Понети 2 литра воде, а вода се може допунити једино у цркви Светог Николе у Хуму.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ:  Мирослав Докман, телефон: 062205977, Владимир Митровић, телефон: 0642634692, Слободан Васковић, телефони: 0631118508 и 0600118508 и Петар Ратковић, телефон: 0695797585.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: На званичним страницама Планинарског друштва "Преслап", и путем електронске поште, на адресу Друштва: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda