Доња Студена - Рајац - Мосор (984 м) - Рајац - Доња Студена

ПД Преслап
0
Mosor_Niska_Banja_Naslovna
Датум: недеља, 07 фебруар 07:00 - 13:00

Важно обавештење: због много оборених стабала и клизавог терена на подручју Суве планине, из разлога безбедости, изменили смо трасу локалне акције Планинарског друштва "Преслап" за недељу, 7.фебруар 2021.године, а више детаља у наставку:

                               Доња Студена - Рајац - Мосор (984 м) - Рајац - Доња Студена

                                                             Недеља, 7.фебруар 2021.године

Важно обавештење: због много оборених стабала и клизавог терена на подручју Суве планине, који су проуроковани невременом средином јануара месеца 2021.године,  из разлога безбедности изменили смо трасу локалне акције Планинарског друштва "Преслап" за недељу, 7.фебруар 2021.године. 

Практично је немогуће,  због оборених стабала и клизавог терена, пробити се на врх Мосор и  из правца села Горња Студена и из правца Бојаниних вода, а и опасно, крајње небезбедно је и покушавати. 

Због тога ћемо на предстојећој локалној акцији Планинарског друштва "Преслап", у недељу, 7.фебруара 2021.године, трасу изменити и скратити, тако да ће се одвијати делом Суве планине који је проходнији и на коме нема или није било старих, столетних стабала, нити има косина и стрмина према врху Мосор, толико изражених као из правца Горње Студене и Бојаниних вода.

Нова, скраћена траса акције, почеће у селу Доња Студена, код моста, код прве аутобуске станице за приградски превоз, посматрано из правца Ниша. Најпре идемо шумским путем који води према објекту - изворишту Јавно комуналног предузећа "Наисус", а даље се благо пењемо до ливаде Рајац. Од Рајца, скрећемо лево, према југоиостоку, преко узвишења Челин камен, а у правцу врха Мосор (984 м). На Мосор се пењемо из правца југоистока, и овај смер је знатно лакши и безбеднији, у односу на класичан смер по мосорској стени. 

Повратак је истом трасом, те ћемо на овој акцији прећи 10 километара.

Упитна је проходност од ливаде Рајац ка Нишкој Бањи, опет због оборених стабала.

На акцију одлазимо и са акције се враћамо користећи се приградским јавним аутобуским превозом или сопственим превозом.

У одласку на акцију путујемо приградским аутобусом на линији 21 за Горњу Студену, који са приградске аутобуске станице у Нишу полази у 07:00 часова, а успут стаје преко пута суда, код градске болнице, на Трошарини... Карта се купује у аутобусу и стаје 90 динара. Из аутобуса се излази на првој станици у Доњој Студени. Властите аутомобиле такође остављамо у Доњој Студени.

За повратак са акције, можемо искористити линију аутобуса која из Горње Студене за Ниш полази у 12:20 сати, а у Доњој Студени је у 12:25, или аутобус који из Горње Студене за Ниш полази у 16:10 сати, а у Доњој Студени је у 16:15 сати.

Уколико се акција продужи и до Нишке Бање, онда се за Ниш враћамо аутобусом који полази у 15:10 или 15:58 сати. Учесници који евентуално иду до Нишке Бање, на акцију ипак неће моћи да дођу сопственим возилом.

 

САТНИЦА АКЦИЈЕ:

07:00 – полазак приградског аутобуса за Горњу Студену.

07:30 – долазак аутобуса у Доњу Студену, припрема за успон

07:45 - полазак на успон

09:45 - излазак на врх Мосор, одмор на врху, уживање у погледу

10:15 – силазак са Мосора и одлазак у правцу ливаде Рајац

11:15 – долазак на ливаду Рајац, одмор од 15 минута

12:15 – долазак у Доњу Студену

12:30 - долазак аутобуса из Горње Студене за Ниш

13:00 - повратак у Ниш

У случају да се акција продужи до Нишке Бање, даља сатница од ливаде Рајац била би следећа:

13:00 – излазак на врх Црни камен (867 м), одмор од 15 минута

13:15 – наставак кретања ка Нишкој Бањи

14:15 – долазак до чесме у Коритњаку, краћи одмор.

15:00– силазак у Нишку Бању.

Полазак за Ниш или у 15:10 или у 15:58 – редовном аутобуском линијом.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, слаткиши...)Понети 2 литра воде.

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, резервна мајица, јакна, полар дукс, капа, рукавице, наочаре за сунце, штапови за ходање.

ВОЂE АКЦИЈЕ:  Бранислав Тодоровић (телефон: 0637471655) и Милан "Лане" Стојилковић (телефон: 0652845090).

Све додатне информације могу се добити код вође акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Посебно пријављивање за ову акцију није потребно, већ учесници треба да дођу или на приградску аутобуску станицу или на успутне аутобуске станице куда пролази аутобус на линији за Горњу Студену или доћи властитим возилом у Доњу Студену.

 

Powered by iCagenda