Успон на Тупижницу (1162 м)

ПД Преслап
0
Tupiznica_Bucje2
Датум: недеља, 21 фебруар 06:30 - 18:30

Фантастични видиковци и атрактивни стеновити одсеци планине Тупижнице, на успону од села Бучје до Глоговачког врха (1162 м). Са Планинарским друштвом "Преслап", у недељу, 21.фебруара 2021.године.

                                                                 Успон на планину Тупижницу

                                                              Врх Глоговачки камен (1162 м)

                                                                     (Недеља, 21.фебруар 2021.године)

Планина Тупижница налази се између Ртња и Старе планине, југоисточно од Ртња и западно од Старе планине, у средини подручја које оивичавају Зајечар, Књажевац и Бољевац. Највиши врх Тупижнице висок је 1162 метра, и зове се Глоговачки камен. Планинарско друштво "Преслап", на својој предстојећој акцији, ка врху Тупижнице, учеснике ће водити стазом из села Бучје.

Tupiznica bucje1

Мало изнад села, излази се на пропланке, а убрзо се улази у густу шуму. Потом се иде близу стеновитих одсека, и тај део, све до врха, је и најатрактивнији, због изузетно лепог погледа, пре свега на суседни моћни Ртањ. Сам врх занимљиво је означен - печурком. Близу врха изграђене су велике антене, и оне су такође добар оријентир, и уз тупижничке стене по њима се препознаје Тупижница из далека. Недалеко од антена је и једна пећина.

Rtanj sa Tupiznice

 

У повратку, заобилазе се антене и поново се улази у шуму, а на средини пута, ова стаза за силазак спојиће се са јутрошњом стазом за успон, те ћемо се истом стазом спустити у село Бучје. У Бучје нас довози минибус, ту нас и чека, зато се вишак ствари може оставити у минибусу. Укупна дужина трасе је 15 километара, висинска разлика је 600 метара у успону и исто толико при силаску.

Ова траса проходна је и по снегу.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ :

(Недеља, 21.фебруар 2021.године)

06:30 – полазак са паркинга код тржног центра „Рода“ („Меркатор“)

09:30 – почетак успона из села Бучје

12:30 - излазак на врх Глоговачки камен, одмор, фотографисање, одлазак до антена...

15:30 - силазак у Бучје

16:00 - полазак за Ниш

18:30 - повратак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши...). Вода се може захватити у селу Бучје.

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1000 динара.

ВОДИЧИ АКЦИЈЕ и особе за контакт су Мирослав Докман (телефон: 062205977) и Владимир Митровић (телефон: 0642634692).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код водича акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Powered by iCagenda