Јесењи успон на 5 врхова планине Варденик

ПД Преслап
0
Velilki_Streser
Датум: субота, 13 новембар 05:30 - 19:00

Од планина које окружују Власинско језеро, Варденик је највиши и најпространији. Врх Велики Стрешер (1876 м) представља кров Власине и општине Сурдулица, а због свог атрактивног куполиког облика уочава се са великих удаљености. Леп је осећај са Великог Стрешера дивити се погледу на Власинско језеро.

                                                       Јесењи успон на 5 врхова планине Варденик

Врхови Велики Стрешер (1876 м)Мали Стрешер (1757 м), Безимени врх (1727 м), Обршина (1734 м) и Перина чука (1599 м)

Субота, 13.новембар 2021.године

Планинарско друштво „Преслап“, за своје чланове и пријатеље, организује у суботу, 13.новембра 2021.године, успон на врхове Велики Стрешер (1876 м), највиши врх планине Варденик код Власинског језера и највиши врх општине Сурдулица, оближњи Мали Стрешер (1757 м) и нешто источније на Безимени врх (1727 м), врх Обршина (1734 м) и врх Перина чука (1599 м).

По лепом памтимо и јесењи успон на Варденик одржан 18.новембра 2017.године, када се на позив Планинарског друштва "Преслап", на Варднику окупило 130-оро планинарки и планинара из Србије, Бугарске и Северне Македоније, и јесењи успон на Варденик, одржан 24.новембра 2019.године, са преко стотину учесника.

Варденик је највиша од свих планина које окружују Власинско језеро и Власинску висораван. Варденик се простире у облику потковице, у правцу југозапад-североисток, између реке Јужне Мораве и Власинског језера. Река Врла, која извире испод највишег врха Велики Стрешер, раздваја Варденик и суседну планину Чемерник. Источно од Варденика уздижу се планине Валози и Глошка планина, одвојене чувеним Лисинским Преслапом. Ка југоистоку, Варденик је повезан са планином Бесна кобила.

Врх Велики Стрешер је доминантног куполиког облика, и може се уочити са велике удаљености. Нарочито се снажан утисак ствара када се Велики Стрешер посматра са Власинског језера, и обрнуто, када се дивимо лепоти Власинског језера са врха Велики Стрешер.

Планина Варденик је покривена густом шумом до висине од 1500 метара. У вишим деловима, као и многе планине на југу Србије, Варденик је обрастао травом и ниским растињем, и под непрегледним пашњацима је.

Варденик је изузетно богат водом. Извора има на све стране. Много је потока који извиру на Варденику, а две најпознатије реке су Врла и Романовска река. Горњи ток реке Врле искоришћен је и за изградњу фабрике воде „Власинска роса“ у селу Топли До.

И управо ће наш успон на Велики Стрешер, Мали Стрешер и Обршину почети у селу Топли До. Овога пута изабрали смо блажу стазу, избегавамо изузетно стрми део кроз шуму, већ се крећемо широким шумским путем који ће нас постепено одвести у подножје купе Великог Стрешера. Завршни успон подсећа на успон на Ртањ са јужне стране, зато што стаза води по страници купе. На самом врху добићемо својеврсну награду у погледу на Витошу, Рилу, Пирин, Шар планину, Осоговску планину, и све планине јужне Србије, све до Суве планине.

После одмора и уживања на Великом Стрешеру, благо се спуштамо са његове купе и пењемо на такође куполики Мали Стрешер (1757 м). Са Малог Стрешера, продужавамо билом Варденика до Безименог врха (1727 м), врха Обршина (1734 м) и врха Перина чука (1599 м).

На крају, спуштамо се постепено ка селу Топли До.

На овој акцији, дакле, максимално избегавамо стрме и напорне деонице, продужавамо укупну дужину стаза, али зато додајемо успон и на Мали Стрешер, Безимени врх, Обршину и Перину чуку, а нагиб стазе ће бити ублажен. Укупно ћемо прећи 16 км (у оба правца).

САТНИЦА АКЦИЈЕ (Субота, 13.новембар 2021.године)

05:30 – полазак са паркинга тржног центра „Рода“ (бивши „Меркатор“) на Византијском булевару

07:10 – краћа станка у Сурдулици

07:45 – долазак у село Топли До, припрема за успон

08:00 – полазак на успон

11:00 – излазак на врх Велики Стрешер (1876 м), краћи одмор. Учесници који не желе да иду даље гребеном Варденика, са Великог Стрешера спуштају се у село Топли До, истом стазом којом су се и попели на врх.

12:00 - излазак на врх Мали Стрешер (1757 м), краћи одмор

12:20 - излазак на Безимени врх (1727 м), краћи одмор

12:45 – излазак на врх Обршина, краћи одмор

16:00 – силазак у село Топли До, краћи одмор ради пресвлачења и припрема за повратак

16:30 – дружење у Сурдулици

17:30 – полазак за Ниш

19:00 – долазак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши...). Понети 2 литра воде, која се може допунити у селу Топли До.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1000 динара.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ:  Бранислав Тодоровић, телефон: 0637471655, Милан "Лане" Стојилковић, телефон: 0652845090, и Мирослав Докман, телефон: 062205977.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

На фејсбук страници Планинарског друштва „Преслап“ редовно ћемо објављивати корисне и занимљиве информације о планини Варденик и врху Велики Стрешер, о временским приликама, као и фотографије и приче са ранијих похода на ову чудесну планину.

 

Powered by iCagenda