Мркоњски вис (1070 м), Гољак планина

ПД Преслап
1000_mrkonjski_vis
Датум: недеља, 21 март 06:00 - 20:00

Мркоњски вис - палеовулканска купа на југу Србије, један од најлепших видиковаца у целој Србији. Фантастичан поглед на Косово, Шар планину, Проклетије, Копаоник... Са Планинарским друштвом "Преслап", уз подршку Планинарско-бициклистичког клуба "Змај са Радана" Бојник, недеља, 21.марта 2021.године.

                                     Успон на Мркоњски вис (1070 м), палеовулканску купу, део Гољак планине

                                                                       Ћорин водопад и Сијаринска Бања

                                                                     (Недеља, 21.март 2021.године)

Акција коју Планинарско друштво "Преслап" одржава уз подршку Планинарско-бициклистичког клуба "Змај са Радана" Бојник.

Мркоњски вис (1070 м) је најистакнутији врх на Гољак планини и представља стеновиту купу давно угашеног вулкана - палеовулканску купу. Налази се у троуглу који образују села Мркоње на југоистоку, Пороштица на југозападу и Туларе на северозападу, на подручју општине Медвеђа. Мркоњски вис се по свом облику умногоме разликује од питоме, благе, громадне планине Гољак, на којој се смењују густе шуме и пашњаци. Гољак планина заузима пространо подручје,  од реке Лаб и Батлавског језера на Косову, на северозападу, све до реке Ветернице, планине Кукавице и висоравни Пољаница, на југоистоку. И градови Приштина и Подујево налазе се у котлинама, тик испод побрђа Гољака. Највиши врх Гољака је Веља глава (1181 м), у атару села Маровац, у општини Медвеђа.

Ипак, у односу на целокупан, по изгледу и облику уједначени масив Гољака, Мркоњски вис одудара у свему, и по стенама од којих је састављен, и по оштрини.

1010 mrkonjski vis iz podnozja

У последњих десетак година, Туристичка организација општине Медвеђа препознала је Мркоњски вис као адут за развој планинарства, рекреације и активног одмора, стазе ка Мркоњском вису потпуно су уређене и обележене, а на стрмим деоницама постављени су у ограде и рукохвати. Успон на Мркоњски вис, стога, потпуно је сигуран, а изузетно атрактиван и не превише захтеван.

1020 mrkonjski vis dvozubac

Од полазног места, у атару села Мркоње, до врха се стиже за два и по сата лаганог хода, и треба савладати око 400 метара висинске разлике.

1050 mrkonjski vis tabla

Са Мркоњског виса, види се велики део Косова, види се Шар планина, види се цео масив оближње Радан планине, види се планина Кукавица, виде се Копаоник и Јастребац, чак и Проклетије.

Ова траса проходна је и по евентуалном снегу. На предстојећој акцији, осим успона на Мркоњски вис, тачније пре почетка успона, обилазимо и Ћорин водопад, висок 18 метара, на Ћорином потоку, притоку Туларске реке, све ово у изворишном делу реке Јабланице, а у повратку ка Нишу свратићемо и до Сијаринске Бање.

1060 corin vodopad

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ :

(Недеља, 21.март 2021.године)

06:00 – полазак са паркинга код тржног центра „Рода“ („Меркатор“).

08:00 – краћи предах у Лебану, 15-так минута, могућност куповине хране, воде, намирница...

09:00- Ћорин водопад, обилазак у трајању од 30-так минута.

10:00 - почетак успона на Мркоњски вис, из правца села Мркоње.

12:30 - излазак на Мркоњски вис (1070 м), задржавање на врху, у зависности од временских услова, до 60 минута, уживање у погледима

15:00 - силазак у Мркоње

15:30 - Сијаринска Бања, лагана шетња, слободне активности17:00 - полазак за Ниш

20:00 - повратак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши...). Вода се може захватити у селу Лебану.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1200 динара.

ВОДИЧИ АКЦИЈЕ и особе за контакт су Мирослав Докман (телефон: 062205977) и Владимир Митровић (телефон: 0642634692).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код водича акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Powered by iCagenda