Успон на врх Плеш (1267 м), преко врха Градац (1062 м), Сврљишке планине

ПД Преслап
 Пријављивање завршено
 
0
Ples
Датум: субота, 13 фебруар 07:30 - 17:00

Локална акција Планинарског друштва "Преслап" на Сврљишким планинама, са успонима на врх Градац (1062 м) и на врх Плеш (1267 м), из правца села Ореовац. Субота, 13.фебруар 2021.године.

                                                                             Сврљишке планине

                             Врхови Градац (1062 м) и Плеш (1267 м), успон из правца села Ореовац

                                                                   Субота, 13.фебруар 2021.године

Акција коју је Планинарско друштво "Преслап" накнадно увррстило у програмске активности, уместо зимског успона на Витошу и Рилу у Бугарској, која је отказана због увођења обавезе ПЦР теста за улазак у Бугарску у периоду од 29.јануара до 30.априла 2021.године.

Планинарско друштво „Преслап“, за своје чланове и пријатеље, организује у суботу, 13.фебруара 2021.године, локалну акцију на Сврљишким планинама, из правца села Ореовац, са успоном најпре на врх Градац (1062 м), а онда и успоном на врх Плеш (1267 м). 

Врх Градац налази се на крајњем западном делу Сврљишких планина, као претпоследњи у низу врхова ове планине, пре Вишеграда (990 м), и спуштања Сврљишких планина ка селу Ореовац и превоју Грамада, где почиње планина Калафат.

4 gradac

Као и други врхови на Сврљишким планинама, тако је и Градац каменит и оштар. Леп поглед на Градац је са свих врхова Суве планине, а сам Градац је добар видиковац према Сићевачкој клисури, Сувој планини, Старој планини, Девици, Озрену, Селичевици, и осталим вишим врховима Сврљишких планина, пре свега ка Плешу.

Плеш је најатрактивнији врх на Сврљишким планинама, изванредан је видиковац. Налази се на средини масива Сврљишких планина, источно од Градца, а западно од Зеленог врха. 

За одлазак на ову акцију и повратак са ове акције, оставили смо могућност избора - коришћење јавног, приградског аутобуског превоза, или коришћење властитог превоза. Зато ће и почетак и завршетак акције бити у селу Ореовац, те се овога пута нећемо са врхова Сврљишких планина спуштати у село Сићево.

За Ореовац стога можемо отићи  приградским аутобусом који са помоћне аутобуске станице у Нишу полази у 07:30 часова и иде преко Градског поља (техничких факултета), преко Јагодин мале, Пантелеја, Дурлана и Врежине. Карта од Ниша до села Ореовац стаје 90 динара и купује се у аутобусу. За повратак са акције, погодан је полазак из Ореовца за Ниш у 16:40 сати, карта такође стаје 90 динара.

У случају одласка властитим аутомобилима, треба до 8 сати доћи до аутобуске окретнице у селу Ореовац.

Успон на Градац одвија се постепено, вијугавим путем који пролази поред врха Вишеград (990 м), а затим излази на гребен који води до Градца. Овај успон није захтеван, и поред каменитог терена око врха Градац.

Нешто је захтевнија једна краћа деоница у силаску, због стрмине, све док се не изађе на шумски пут који ће нас потом постепено водити и пењати ка врху Плеш.

На успон ћемо из села Ореовац кренути у 08:10 часова, и у 10:30 се попети на Градац. На врху Градац одморићемо до пола сата, онда се стрмо спустити у његово подножје и наставиви ка Плешу. До врха Плеш, мало ћемо ићи кроз шуму, а више преко огољених делова Сврљишких планина. На Плеш излазимо до 13:30 сати, и на овом фантастичном видиковцу одмарамо и уживамо до пола сата. Поглед одатле пуца на све четири стране света. Као на длану се виде Ниш, Бела Паланка, Сврљиг, цео гребен Суве планине,  добар део јужне и источне Србије. Посебно импозантно делује стрма клисура на источној падини Плеша и стеновита литица изнад ње.Потом се истом стазом враћамо назад, све до подножја Градац. На Градац се нећемо поново пењати, нити ћемо скренути јужно од њега ради спуштања у Сићево. Градац заобилазимо са северне стране, шумским путем који ће нас довести до асфалтног пута мало изнад села Ореовац. До центра села најкасније силазимо у 16:30 сати.

Укупно ћемо препешачити 16 км на овој акцији.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, слаткиши...), воде има у селу Ореовац. Понети 2 литра воде.

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, јакна, полар дукс, капа, рукавице, наочаре за сунце, штапови за ходање.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ:  Бранислав Тодоровић (телефон: 0637471655) и Милан "Лане" Стојилковић (телефон: 0652845090).

Све додатне информације могу се добити код вођа акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Посебно пријављивање за ову акцију није потребно, већ учесници треба да дођу у село Ореовац, 13.фебруара 2021.године до 8 сати, или приградским аутобусом, или аутомобилима.

 

Powered by iCagenda