Успон на врх Дивна Горица (1389 м), на Сувој планини

ПД Преслап
0
4
Датум: субота, 08 мај 07:00 - 17:30

Успон од села Вргудинац, до врха Дивна Горица (1389 м), и повратак у село Вргудинац, на подручју на коме се завршава "потковица" Суве планине, код Беле Паланке. Са Планинарским друштвом "Преслап" у суботу, 8.маја 2021.године

                                                                                 Сува планина

                                                                     Врх Дивна Горица (1389 м)

                                                                     Субота, 8.мај 2021.године

Дивна Горица је врх којим се изнад Беле Паланке завршава потковичасти део гребена Суве планине. Висок је 1389 метара и изванредан је видиковац. Главни гребен Суве планине, у облику потковице, састоји се из два дела, из "нишке потковице" и "белопаланчке потковице". На нишком делу гребена налазе се врхови Црни камен, Мосор, Соколов камен, Трем, Ђорђина чука, Големо Стражиште. Преломна тачка потковице Суве планине је врх Пасарело, одакле, у правцу северозапада, започиње "белопаланачка потковица" са врховима Смрдан, Рженац и Дивна Горица. Такође, од Пасарела, према истоку, према Бабушници, реци Лужници и планини Таламбас одлази и лужнички део гребена Суве планине, чији су најистакнутији врхови Литица, Големи врх и Бурча.

Дивна Горица, иако није превише висока, због свог положаја на самом крају огрмоног масива Суве планине, изнад долине Нишаве, представља упечатљиво место које се лако уочава са свих осталих врхова Суве планине, а и са других планина на југоистоку Србије. Подножје Дивне Горице је под густом листопадном шумом, а подручје ближе врху је огољено. У близини Дивне Горице има и стеновитих формација, а превој Преслап раздваја врх Дивну Горицу од врха Рженац. Између два потковичаста гребена - нишког и белопаланачко, налази се удолина. Ваздушном линијом, на пример, врхови Дивна Горица и Трем, као две упечатљиве тачке Суве планине, и нису превише удаљене једна од друге, зато што потковица Суве планине прави широки лук у свом простирању.

До Дивне Горице може се извршити успон из правца села Дивљана, из праца села Мокра и из правца села Вргудинац.

На предстојећој акцији Планинарског друштва "Преслап", успон ће се обавити из села Вргудинац. До врха Дивна Горица води добро уређена и обележена стаза, која је у једном правцу дуга око 7 километара, а висинска разлика је нешто преко 1000 метара, успон је сталан. На Дивну Горицу се излази за највише четири сата умереног хода. Истом стазом, вратићемо се у село Вргудинац, и тако на акцији прећи 14 километара, за шта ће нам бити потребно између седам и осам сати. Посебну пажњу код кретања треба обратити на непрестани успон и нераван, каменит терен у близини врха Дивна Горица.

 САТНИЦА АКЦИЈЕ (Субота, 8.мај 2021.године):

07:00 - полазак са паркинга тржног центра "Рода" ("Меркатор") на Византијском булевару;

08:30 - долазак у село Вргудинац, почетак успона;

12:30 - излазак на врх Дивна Горица (1389 м), задржавање на врху пола сата,

13:00 - силазак са врха истом стазом, према селу Вргудинац

16:00 - повратак у село Вргудинац, полазак за Ниш

17:30 - повратак у Ниш.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, штапови за ходање, тања јакна, резервна мајица, резервне чарапе, качкет, наочаре за сунце, средство за заштиту од сунчевих зрака.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши). На траси нема воде. Потребна количина воде је 3 литра, воду понети од куће.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 700 динара.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ:  Бранислав Тодоровић (телефон: 0637471655) и Милан "Лане" Стојилковић (телефон: 0652845090).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције, или путем електронске поште, на званичну адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda