8. успон на Радан планину - "путем Змаја"

ПД Преслап
0
Radan_2
Датум: субота, 31 јул 06:30 - 18:30

Традиционални успон на Радан, у част Ивана Косанчића, "Змаја са Радана", једног од највећих српских јунака, припадника витешког реда Змаја и најбољег мачеваоца у Србији кнеза Лазара. Субота, 31.јули 2021.године.

8. ТРАДИЦИОНАЛНИ УСПОН НА РАДАН ПЛАНИНУ - "Путем Змаја" - у част Ивана Косанчића

Врхови: Свети Петар (1148 м) и Камен (1050 м)

Субота, 31.јули 2021.године

Домаћин акције: Планинарско-бициклистички клуб "Змај са Радана" Бојник

Поштовани чланови Планинарског друштва „Преслап“, пријатељи и грађани,


Планинарско-бициклистички клуб „Змај са Радана“ из Бојника, уз подршку општине Бојник, у оквиру културно-туристичке манифестације „Бојничко лето“, у суботу, 31.јула 2021.године, организује своју традиционалну планинарско-рекративну акцију - „Осми традиционални успон на Радан“.

Акција је посвећена сећању на Ивана Косанчића, једног од највећих српских јунака, косаничком војводи и господару Радан планине, члану витешког реда „Змаја“, најбољем мачеваоцу у служби кнеза Лазара. Слоган акције је „Путем Змаја“, јер се акција на Радану одвија стазама којима је некада давно пролазио Иван Косанчић. Надимак Ивана Косанчића био је „Змај од Радана“, те је по овом јунаку назван и планинарско-бициклистички клуб из Бојника који организује ову акцију.

Zmaj naslovna slika 800

Планина Радан простире се на југу Србије, између области Топлица и Пуста река. Окружена је планинама Соколовицом, Арбанашком планином, Пасјачом, Видојевицом и Гољаком. Границе Радана су реке Топлица на северу и Јабланица на југу. Радан је углавном обрастао столетном листопадном шумом, на појединим деловима има и четинара, а и пашњака. Највиши врх Радана је Шопот, са висином од 1409 м, поред њега ту су још Свети Петар 1148м, Камен 1050 м и Соколов вис 1370м.Планина Радан спада у три најшумовитије планине на читавом Балканском полуострву, уз планине Јастребац и Озрен (изнад Сокобање). У самом врху је и по разноликости биљног света.

Ове године ПБК "Змај са Радана" организује успон на Свети Петар 1148м и Камен 1050м који се иначе налазе на грбу клуба. Због благог терена и не превелике висинске разлике од око 520 м, стаза и врхови доступни су планинарима и излетницима свих узраста и свих нивоа планинарског искуства.Место окупљања и поласка је село Боринце (616 м надморске висине) у подножју планине Радан, удаљено 17 км од Бојника. Асфалтни пут до села Боринца је видно обележен и потпуно је проходан за сва возила (и аутобусе).

Radan 1

Висинска разлика која се прелази је 532 метра и спада у средње тешке стазе. Почетак и завршетак стазе је у селу Боринцу, укупна дужина стазе је 11 км и прелази се за око 5 сати. На врху Свети Петар налази се црква посвећена Светом Петру и Павлу.Врх Свети Петар је шумовит и на њему је у летње време температура нижа за 15-так степени у односу на температуру у подножју планине.Са оближњег врха – видиковца, Камен, на који се такође пењемо, један је од најлепших погледа у Србији, види се област Пуста река, Лесковачка котлина, Косово - све до Косова Поља, део Топлице, Копаоник...Воде има у селу Боринце.Домаћини су обезбедили бесплатан ручак у селу Боринце, потребно је да учесници понесу прибор за јело и порције.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ (СА САТНИЦОМ УЧЕШЋА ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА „ПРЕСЛАП“) – СУБОТА, 31.ЈУЛИ 2021.ГОДИНЕ:


06:30 – Полазак са паркинга код тржног центра "Рода" ("Меркатор") на Византијском булевару
08:30 – Долазак у село Боринце, пријављивање организаторима

09:00 - Отварање акције и полазак на стазу. Стаза води поред боринске цркве и већим делом је кроз шуму. Водиче на стази обезбеђује Планинарско-бициклистички клуб "Змај са Радана". Домаћини обезбеђују и медицинску екипу.

На стази ће као и претходних година бити изненађења, разних послужења.

11:30 - Излазак на врх Свети Петар, пауза на врху...
12:30 - Излазак на врх Камен, уживање у погледу са врха...
13:00 - 15:00 - Силазак са Камена до Боринца
15:00 - 17:00 - Ручак - бесплатан је (понети прибор за јело и порције), подела захвалница, дружење...
17:00 - полазак за Ниш

18:30 - повратак у Ниш

ОДЕЋА, ОБУЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, резервне чарапе, резервна мајица, кабаница, ранац, штапови за ходање, качкет или шешир, тамне наочаре, крема за сунчање.

ХРАНА И ВОДА: До повратка у село Боринце и ручка који припрема организатор, храна је из ранца. Понети сендвиче и слаткише. Воде има у селу Боринце, сваки учесник треба да понесе најмање 2 литра воде.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 700 дин.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман (телефон: 062205977), Бранислав Тодоровић (телефон: 0637471655) и Милан „Лане“ Стојилковић (телефон: 0652842090).

ПРИЈАВЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Фејсбук страница Планинарског друштва „Преслап“. Интернет страница Планинарског друштва „Преслап“.Вође акције Планинарског друштва „Преслап“. Адреса електронске поште Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Фејсбук страница Планинарско-бициклистичког клуба „Змај са Радана“.

Представници Планинарско-бициклистичког клуба „Змај са Радана“:

- Ивица Аранђеловић, председник клуба, 063/109-88-30

- Саша Дајевић, потпредседник клуба, 065/87-81-321

- Бобан Петровић, потпредседник клуба, 063/89-773-89

 

Powered by iCagenda