Бјелашница (2067 м)

ПД Преслап
0
IMG_0205
Датум: петак, 26 новембар 22:00 - понедељак, 29 новембар 03:00

Успон на планину Бјелашницу, југозападно од Сарајева, и њен највиши врх, висок 2067 метара, субота и недеља, 27 и 28.новембар 2021.године.

                                                      Бјелашница (2067 м), Босна и Херцеговина

Субота и недеља, 27 и 28.новембар 2021.године

Планинарско друштво „Преслап“ учествоваће на 33.меморијалном успону на Бјелашницу, који ће се одржати 27.новембра 2021.године, у организацији Хрватског планинарског друштва "Бјелашница 1923" Сарајево и Планинарско-спортског друштва "Железничар" Београд, а одржава се у част седморице младих планинара који су настрадали на Бјелашници 2.децембра 1962.године.

Југозападно од Сарајева, неких двадесетак километара од главног града Босне и Херцеговине, налази се Бјелашница, једна од неколико такозваних Сарајевских планина. Остале Сарајевске планине су Игман, Требевић, Јахорина, Трескавица и Романија. Најближи Сарајеву је Требевић. Игман и Јахорина су нешто даљи, Игман према западу, Јахорина источно од града, Романија је најудаљенија, још источније од Јахорине, скоро да и нема додидрних тачака са Сарајевом. На крајњем југу овог планинског прстена је Трескавица. Опет, између Игмана на северу и Трескавице на југу, сместио се поприлично простран гребен Бјелашнице.

Највиши врх Бјелашнице висок је 2067 метара, те стога Бјелашница није и највиша од планина у околини Сарајева. Трескавица са 2086 метара је највиша. Највиши врх Бјелашнице назива се такође Бјелашница, а сусреће се и назив Опсерваторија.

У шали, становници Босне и Херцеговине знају да кажу да је Бјелашница оно слово „и“ у називу њихове државе. Највишим гребеном Бјелашнице пролази географска граница између Босне, географске области која захвата четири петине државе, и Херцеговине, која заузима једну петину.

На гребену Бјелашнице, сучељавају се континентална ваздушна струјања са истока, севера и запада, са приморским струјањем, који долази кроз долину Неретве. Ово ствара страховиту „ружу ветрова“, и на Бјелашници зиме трају и по осам месеци! Снежни покривач, сметови дубине неколико метара, могу потрајати од средине октобра до краја јуна!

IMG 0220

На врху Бјелашнице је 1894.године изграшена метеоролошка станица, која и данас ради. За туризам, спорт и активни одмор, Бјелашница је почела да се користи и „отвара“ тек пошто је Сарајево добило домаћинство зимских олимпијских игара, те је крајем седамдесетих и почетком осамдесетих година прошлог века, изграђено скијалиште.. Место око којег је изграђено скијалиште је Бабин до, на 1300 метара надморске висине.

За планинарење, Бјелашница је релативно једноставна када нема снега, али у зимским месецима, потребно је добро се обући и утрошити више снаге од просека.

На предстојећој акцији, успон је почиње у скијашком центру Бабин до. До врха Бјелашнице треба савладати око 750 метара висинске разлика, а у оба правца, и на успону и силаску, укупно се прелази 9 километара трасе. Прва етапа трасе води  кроз столетну листопадну шуму. Изласком на чистину, код места Ситни до, на надморској висини од око 1500 метара, постепено се прелазина највиши гребен Бјелашнице, који је отворен. Уколико је ведро, са овог гребена се види добар део Босне и Херцеговине, те и Сарајево. Успон ка врху је постепен, а у обзир треба узети да време може бити хладније од просека, и ветровито. До врха Бјелашнице потребно је два и по до три сата хода.

IMG 0235

По изласку на врх, одлази се и до оближњег обелиска страдалим планинарима. Силазак са врха Бјелашнице одвија се скијашком стазом, и траје око два сата. Занимљиво је да се силазак на Бабин до одвија истом оном стазом на којој је на Зимским олимпијским играма 1984.године вожен спуст за мушкарце.

По повратку у Бабин зуб, по плану Планинарског друштва "Преслап", следи одлазак у Сарајево, смештај у хотел, и слободне активности у Сарајеву. У хотелу је обезбеђен смештај са доручком.

Такође, недеља 28.новембар биће дан у потпуности посвећен Сарајеву, уз још више слободних активности у главном граду Босне и Херцеговине. Тешко је и набројати шта се све у Сарајеву може обићи и видети - Башчаршија, Вијећница, кеј поред Миљацке, "Инат кућа", бројни мостови, Гази Хусреф бегова џамија, "вечна ватра", центар града, "Авазов" торањ...

 

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ, СА САТНИЦОМ УЧЕШЋА ПЛАНИНАРСКОГ ДРУШТВА "ПРЕСЛАП" 

Петак, 26.новембар 2021.године:

22:00 - полазак са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару, одлазак за Босну и Херцеговину.

Субота, 27.новембар 2021.године:

08:00 - долазак у скијалиште Бабин до, на Бјелашници, припрема за успон

09:00 - почетак успона на Бјелашницу

11:30 - излазак на врх Бјелашнице

12:30 - одавање поште на обелиску страдалих планинара

15:00 - силазак у Бабин до, полазак за Сарајево

16:00 - долазак у хотел, смештај, одмор и излазак у град, слободне активности.

Недеља, 28.новембар 2021.године:

08:00 - доручак и напуштање хотела, слободне активности у Сарајеву

16:00 - полазак за Ниш

03:00 - долазак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: За успон - храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши...). Понети 2 литра воде, која се може допунити у скијалишту Бабин до. У хотелу је обезбеђен један оброк - доручак у недељу. Остале оброке обезбеђујемо у Сарајеву, што и није тешко, већ представља задовољство.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: За успон - ланинарске ципеле, камашне, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање и маску за лице која штити од ветра. Резервна одећа и обућа за пут и боравак у хотелу и слободне активности у Сарајеву, прибор за личну хигијену.

ТРОШКОВИ АКЦИЈА: 75 евра (обухватају превоз, смештај у хотелу са доручком, еколошку таксу и трошкове возача).

ВОЂЕ АКЦИЈЕ:  Мирослав Докман, телефон: 062205977 и Слободан Васковић, телефон: 0631118508.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

 

Powered by iCagenda