Кусача (771 м) - изнад Сићевачке клисуре

ПД Преслап
0
Kusaca_januar_1
Датум: субота, 29 јануар 06:45 - 14:15

Кусача (771 м) или Вис, литица изнад леве обале Нишаве у Сићевачкој клисури, изузетно атрактиван врх Суве планине и одличан видиковац. Планинарско друштво "Преслап" организује локалну акцију на Кусачу у суботу, 29.јануара 2022.године

                                   Успон на врх Кусача (или Вис) - 771 м, на Сувој планини

                                                                               Субота, 29.јануар 2022.године

Ово подручје назива се Кусача, а сам врх који се окомито издиже изнад леве обале реке Нишаве зове се Вис. Иако је висок тек 771 м, утисак је, када се налазимо на овом врху, да је надморска висина знатно виша, због атрактивног погледа на све стране и доминантног положаја врха, изнад Сићевачке клисуре.

У плану је да пређемо стазу од села Просек, преко села Манастир, видиковца Стражиште, врха Коло камен (656 м), да изађемо на врх Кусачу (или Вис 771 м) и да се спустимо са Виса на Јелашничке ханове.

Дужина ове стазе је 12 км. Стаза је проходна и по снегу.

За одлазак на акцију и повратак кућама користићемо редовну приградску аутобуску линију.

Ка нашем одредишту, селу Просек, одлазимо аутобусом на линији 20 Л за село Островица. Карта до села Просек стаје 90 динара.

Аутобус полази у 06:45 са помоћне аутобуске станице и стаје у центру града, код Основне школе „Вожд Карађорђе“, код Градске болнице, на Трошарини, у насељу „број 6“ и на рампи у Нишкој Бањи.

Из аутобуса излазимо код друмских кафана у селу Просек (250 м надморске висине), на скретању за Јелашницу.

У 07:15 сати се полази на успон. Изнад села Просек улазимо у шумску стазу, и за 45 минута долазимо у село Манастир (400 м надморске висине). Одмор правимо у дворишту манастира Светог Николе, могуће је обићи манастир и захватити воду на чесми.

Око 08:45 сати долазимо до видиковца Стражиште (450 м надморске висине) одакле се одлично виде Нишка Бања и Ниш.

Са Стражишта настављамо ка југу, све до скретања за Коло камен и даље ка Вису.

На врх Вис (771 м) излазимо између 10:45 и 11:15 сати, и на овом врху дуже одмарамо, фотографишемо и уживамо у невероватном погледу на ток реке Нишаве, на суседне Сврљишке планине, на највише врхове Суве планине, на град Ниш, на планине Јастребац и Копаоник у даљини...

Почетак силаска са врха предвиђен је за 12:00 сати, а у Јелашницу стижемо у 13:45 сати.

У Јелашници чекамо приградски аутобус за Ниш, који из Горње Студене полази у 14:00 сати, а у Јелашници је у 14:10 сати – линија 21.

Карта за овај аутобус такође стаје 90 динара.

ОДЕЋА, ОБУЋА, ОПРЕМАПланинарске ципеле, камашне, штапови за ходање, јакна, капа, рукавице, резервна мајица - све је ово потребно од обуће, одеће и опреме.

ХРАНА ВОДА: Храна из ранца, препоручујемо два-три сендвича и чоколадицу. Вода се може захватити у селима Просек, Манастир и Јелашница, а препоручујемо да свако има у сваком тренутку код себе литар и по воде.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Мирослав Докман (телефон: 062205977) и Дејан Радојловић (телефон: 063498018).

Пријављивање за ову акцију није потребно, већ је потребно доћи на полазне станице аутобуса за Островицу.

 

Powered by iCagenda