Калафат (837 м) и Каменички вис (800 м)

ПД Преслап
0
Kalafat_februar_naslovna
Датум: недеља, 27 фебруар 07:00 - 16:00

Локална акција Планинарског друштва "Преслап" на планини Калафат, на траси од Кнез Села, преко излетишта Градац, раскрснице Слива, до врха Калафат (837 м), и даље до Каменичког виса (800 м) и излетишта Дабило, чија је укупна дужина 13 километара. Недеља, 27.фебруар 2022.године.

                                                                          Планина Калафат

                                                 (врхови Калафат 837 м и Каменички вис 800 м)

                                                                 Недеља, 27.фебруар 2022.године

Планинарско друштво „Преслап“,  организује у недељу, 27.фебруара 2022.године лагану акцију на планини Калафат, која се налази у непосредној околини Ниша, северно и североисточно од града. Калафат пружа изузетно лепе могућности за планинарење и рекреацију, зато што је близу Ниша, а и поред тога осећај дивљине и уживања у природи је потпун. Такође, стазе на Калафату нимало нису захтевне, успон је равномеран, и одвија се по широким и добро обележеним стазама.

На акцији Планинарског друштва "Преслап", која ће се одржати 09.фебруара 2020.године, предвиђено је да се пређе највећи део највишег гребена Калафата. Успон почиње на аутобуској окретници у Кнез Селу, и у првој етапи, за загревање, одлазимо до излетишта Градац. Од овог излетишта, излазимо на највиши гребен Калафата, и њиме идемо, главним путем, до велике раскрснице Слива. Од Сливе, вршимо завршни успон на врх Калафат (837 м), који је и највиша тачка истоимене планине. У продужетку, настављамо ка западу, и одлазимо до излетишта Каменички вис. Са Каменичког виса, спуштамо се шумском стазом до излетишта Дабило, где ћемо окончати акцију, на станици приградског превоза.

На овај начин, прелазимо око 13 километара стазе, а висинска разлика при успону је око 400 метара.

На акцију одлазимо и са акције се враћамо користећи се приградским јавним аутобуским превозом.

У одласку на акцију путујемо приградским аутобусом на линији 15 за Кнез Село, који са приградске аутобуске станице у Нишу полази у 07:00 часова, а успут стаје код техничких факултета, у Јагодин мали, код "Бенетона" (бившег "Нитекса") итд. Карта до Кнез Села кошта 90 динара и купује се у аутобусу. Из аутобуса се излази на задњој станици у Кнез Селу, на окретници.

У повратку са акције, на излетишту Дабило, у 15:50 сати, улазимо у аутобус на линији 14А, Церје - Ниш. Карта до Ниша кошта 90 динара и купује се у аутобусу.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, слаткиши...), воде има на Каменичком вису. Понети 2 литра воде.

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашна резервна мајица, јакна, полар дукс, капа, рукавице, наочаре за сунце, штапови за ходање.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ:  Мирослав Докман, телефон: 062205977 и Драган Стевановић, телефон: 063402996.

Све додатне информације могу се добити код вођa акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Посебно пријављивање за ову акцију није потребно, већ учесници треба да уђу у аутобус за Кнез Село, или на приградској станициј (полазак у 07:00 сати), или на некој од успутних станица.

 

Powered by iCagenda