Планина Валози (1830 м) и Глошка планина (1756 м)

ПД Преслап
Gloska
Датум: недеља, 29 мај 05:00 - 20:30

Пењемо се на две ретко посећене планине на југоистоку Србије, у општини Босилеград, на планину Валози (1830 м) и на Глошку планину (1756 м), које су повезане превојем Лисински преслап. На кружној стази дужине 20 километара. Недеља, 29.мај 2022.године.

                                           Планина Валози и Глошка планина

                             Врхови: Валози или Ишор (1830 м) и Мечит (1756 м)

                                               Траса је дужине 20 километара.

                                                  (Недеља, 29.мај 2022.године)

Планина Валози налази се између планине Варденик и Глошке планине, источно од Власинског језера и Варденика, на средокраћи између Сурдулице и Босилеграда, а представља и најисточнију тачку троугла коју образују планине Бесна кобила, Варденик и Валози. Планина Валози налази се у атару села Горња Лисина, изнад акумулационог Лисинског језера, а Божичка река и њена долина, раздвају Валоге од Милевске планине, која источније чини државну границу Србије и Бугарске. Валози су по изгледу и саставу тла веома слични планини Варденик, у нижим деловима Валози су шумовити до 1400 метара, а подручја изнад 1400 метара су огромне површи - пашњаци. Највиши врх Валога зове се Ишор, а сусреће се и назив Валози, и његова висина је 1830 метара.

Valozi 2013

Од суседне, Глошке планине, Валози су раздвојени превојем Лисински преслап, који се протеже у правцу север-југ у дужини од 3 километра, на висини између 1400 и 1500 метара. Глошка планина налази се југоисточно од Валога, и њу оивичавају Божичка река на истоку и Љубатска река на југу. Практично, јужно од Глошке планине, од долине Љубатске реке и атара села Доња Љубата, започиње област Босилеградско (Ћустендилско) Краиште. Највиши врх Глошке планине је Мечит, висок 1756 метара. Глошка планина је нешто оштрија од Валога, а подручје око највишег врха је каменито.

На предстојећој акцији Планинарског друштва "Преслап", минибусом долазимо до села Горња Лисина, које се налази на 950 метара надморске висине. Из овог села, најпре се пењемо на Валоге. Траса успона води преко махале Моравци и старе фарме. Овде напуштамо широку стазу, и преко пашњака се пењемо у подножје највишег врха Валога. Овде опет наилазимо на стазу која долази из правца Бесне кобиле, и њоме се пењемо на највиши врх. После тога, одлазимо у правцу Глошке планине, силазимо на превој Лисински преслап и пратимо трасу која изнад долине, постепено успиње до врха Мечит. Са врха Мечит, у повратку одлазимо у махалу Колиште, и широким путем се враћамо у центар села Горња Лисина.

Овако описана траса дуга је 20 километара.

Акција је захтевна.

                                                       САТНИЦА АКЦИЈЕ (Субота,  29.мај 2022.године):

05:00 - полазак са паркинга тржног центра "Рода" ("Меркатор") на Византијском булевару;

06:30 - пауза у Сурдулици од 20-так минута, последња прилика за снабдевање;

08:00 - полазак на успон из центра села Горња Лисина (950 м);

11:30 - излазак на врх Ишор или Валози (1830 м), одмор на врху;

15:00 - излазлак на врх Мечит (1756 м), одмор на врху;

17:30 -  повратак у село Горња Лисина;

18:00 - полазак за Ниш;

20:30 - долазак у Ниш.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, штапови за ходање, тања јакна, резервна одећа, резервне чарапе.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, могућност да се нешто од хране купи у Сурдулици. На стази, до Валога има један извор воде, а у повратку од Мечита ка Горњој Лисини, постоје 3 чесме. Потребна количина воде је 3 литра.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1600 динара.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ:  Мирослав Докман (телефон: 062205977) и Владимир Митровић (телефон: 0642634692).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код вођа акције, или путем електронске поште, на званичну адресу Планинарског друштва "Преслап": Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

Powered by iCagenda