Бјелашница (2067 м), врело Босне, пирамиде у Високом - Босна и Херцеговина

ПД Преслап
0
3_bjelasnica
Датум: петак, 24 јун 20:00 - понедељак, 27 јун 03:00

Успон на планину Бјелашницу, југозападно од Сарајева, и њен највиши врх, висок 2067 метара, обилазак врела реке Босне, обилазак пирамида у Високом, субота и недеља, 25 и 26.јуни 2022.године.

                                  Бјелашница (2067 м), врело реке Босне, пирамиде у Високом - Босна и Херцеговина

                                                       Субота и недеља, 25 и 26.јуни 2022.године

Планинарско друштво „Преслап“ организује у суботу и недељу, 25 и 26.јуна 2022.године, изузетно садржајну акцију у Босни и Херцеговини - првог дана акције изводи се успон на планину Бјелашницу и њен највиши врх висок 2067 метара, и обилази се извор реке Босне, чувено врело Босне, на планини Игман, у околини Илиџе, код Сарајева, а другог дана акције обилазе се пирамиде у Високом.

Југозападно од Сарајева, неких двадесетак километара од главног града Босне и Херцеговине, налази се Бјелашница, једна од неколико такозваних Сарајевских планина. Остале Сарајевске планине су Игман, Требевић, Јахорина, Трескавица и Романија. Најближи Сарајеву је Требевић. Игман и Јахорина су нешто даљи, Игман према западу, Јахорина источно од града, Романија је најудаљенија, још источније од Јахорине, скоро да и нема додидрних тачака са Сарајевом. На крајњем југу овог планинског прстена је Трескавица. Опет, између Игмана на северу и Трескавице на југу, сместио се поприлично простран гребен Бјелашнице.

1 bjelasnica

Највиши врх Бјелашнице висок је 2067 метара, те стога Бјелашница није и највиша од планина у околини Сарајева. Трескавица са 2086 метара је највиша. Највиши врх Бјелашнице назива се такође Бјелашница, а сусреће се и назив Опсерваторија.

У шали, становници Босне и Херцеговине знају да кажу да је Бјелашница оно слово „и“ у називу њихове државе. Највишим гребеном Бјелашнице пролази географска граница између Босне, географске области која захвата четири петине државе, и Херцеговине, која заузима једну петину.

2 bjelasnica

На гребену Бјелашнице, сучељавају се континентална ваздушна струјања са истока, севера и запада, са приморским струјањем, који долази кроз долину Неретве.

На врху Бјелашнице је 1894.године изграшена метеоролошка станица, која и данас ради. За туризам, спорт и активни одмор, Бјелашница је почела да се користи и „отвара“ тек пошто је Сарајево добило домаћинство зимских олимпијских игара, те је крајем седамдесетих и почетком осамдесетих година прошлог века, изграђено скијалиште.. Место око којег је изграђено скијалиште је Бабин до, на 1300 метара надморске висине.

За планинарење, Бјелашница је релативно једноставна и приступачна када нема снега.

На предстојећој акцији, успон је почиње у скијашком центру Бабин до. До врха Бјелашнице треба савладати око 750 метара висинске разлика, а у оба правца, и на успону и силаску, укупно се прелази 9 километара трасе. Прва етапа трасе води  кроз столетну листопадну шуму. Изласком на чистину, код места Штињи до, на надморској висини од око 1500 метара, постепено се прелазина највиши гребен Бјелашнице, који је отворен. Уколико је ведро, са овог гребена се види добар део Босне и Херцеговине, те и Сарајево. Успон ка врху је постепен. До врха Бјелашнице потребно је два до два и по сата лаганог хода.

По изласку на врх, одлази се и до оближњег обелиска младим планинарима страдалим децембра месеца 1962.године. Силазак са врха Бјелашнице одвија се источном падином и траје око два сата. У зимској сезони, ова падина је позната скијашка стаза, занимљиво - иста оном стазом на којој је на Зимским олимпијским играма 1984.године вожен спуст за мушкарце.

5 vrelo bosne

По повратку на Бабин до, следи одлазак до чувеног излетишта Врело Босне, на падинама Игмана, код Илиџе, на место где извире река Босна. Овде ћемо се лагано шетати уређеним стазама и уживати у призору како река Босна излази из крашког врела.

4 vrelo bosne

Потом, одлазимо у Сарајево, смештамо се у хотел, и имаћемо слободне активности у Сарајеву. У хотелу је обезбеђен смештај са доручком.

Тешко је и набројати шта се све у Сарајеву може обићи и видети - Башчаршија, Вијећница, кеј поред Миљацке, "Инат кућа", бројни мостови, Гази Хусреф бегова џамија, "вечна ватра", центар града, "Авазов" торањ...

У недељу, 26.јуна, после доручка, у 8 сати напуштамо хотел и одлазимо до градића Високо, где обилазимо познате пирамиде, велику атракцију, по програму управљача ове знаменитости и локалитета. У Високом се задржавамо до 13 сати, после се враћамо у Сарајево, за додатне слободне активности, и у 17 сати полазимо за Ниш.

6 piramide visoko

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:

Петак, 24.јуни 2022.године:

20:00 - полазак са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару, одлазак за Босну и Херцеговину.

Субота, 25.јуни 2022.године:

06:00 - долазак у скијалиште Бабин до, на Бјелашници, припрема за успон

06:30 - почетак успона на Бјелашницу

09:00 - излазак на врх Бјелашнице

09:30 - одавање поште на обелиску страдалих планинара

11:00 - силазак у Бабин до, полазак за Врело Босне

12:00 - долазак на Врело Босне, обилазак овог споменика природе

14:00 - полазак за Сарајево

15:00 - долазак у хотел, смештај, одмор и излазак у град, слободне активности.

Недеља, 26.јуни 2022.године:

08:00 - доручак и напуштање хотела, одлазак до пирамида у Високом

13:00 - повратак из Високог у Сарајево

14:00 - 17:00 - слободне активности у Сарајеву

17:00 - полазак за Ниш

03:00 - долазак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: За успон - храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши...). Понети 2 литра воде, која се може допунити у скијалишту Бабин до. У хотелу је обезбеђен један оброк - доручак у недељу. Остале оброке обезбеђујемо у Сарајеву, што и није тешко, већ представља задовољство.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: За успон - планинарске ципеле, резервна мајица, тања јакна, наочаре за сунце, за сваки случај капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање. За обилазак пирамида у Високом, препоручујемо планинарске ципеле и тању кјакну. Резервна одећа и обућа за пут и боравак у хотелу и слободне активности у Сарајеву, прибор за личну хигијену.

ТРОШКОВИ АКЦИЈА: 80 евра (обухватају превоз, смештај у хотелу са доручком, еколошку таксу и трошкове возача).

ВОЂЕ АКЦИЈЕ:  Мирослав Докман, телефон: 062205977 и Петар Ратковић, телефон: 0695797585.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

 

Powered by iCagenda