Комови - Васојевићки Ком (2460 м), Кучки Ком (2487 м)

ПД Преслап
0
1_vasojevicki_kom
Датум: субота, 09 јул 00:00 - понедељак, 11 јул 01:00

Комови - један од највећих планинарских изазова на Балканском полуострву, и једна од најлепших планина државе Црне Горе. Врхови Васојевићки Ком (2460 м) и Кучки Ком (2487 м). Високогорска акција Планинарског друштва "Преслап", субота и недеља, 9 и 10.јули 2022.године.

                                                                           ПЛАНИНА КОМОВИ

                        Врхови: Васојевићки Ком (2460 м) и Кучки Ком (2487 м)

                                                                             Црна Гора

                                                (Субота и недеља, 9 и 10.јули 2022.године)

Планинарско-друштво "Преслап" организује у суботу и недељу, 9 и 10.јула 2022.године, дводневну високогорску акцију у Црној Гори, на планини Комови. Одредишта акције су врхови Васојевићки Ком (2460 м) и Кучки Ком (2487 м). На акцији одржаној 12 и 13.јуна 2021.године, високогорци Планинарског друштва "Преслап" по дубоком снегу успели су да изађу на врхове Васојевићки Ком и Љеворечки Ком (2453 м), али снег није допустио да се изведе успон на Кучки Ком. Сада смо акцију померили за 9 и 10.јули 2022.године, када снега неће бити, а стена Кучком Кома биће сува и доступна.

На североистоку Црне Горе, недалеко од огромног масива Проклетија, налази се чудесна планина Комови, стеновита, неприступачна. Њена четири највиша врха састоје се од стеновитих шиљака, раштрканих попут зубаца чешља, који парају небо, и уливају језу и страхопоштовање свакоме ко дође у долину Штавна, у подножје Комова.

10 kucki kom

Ко се на Комове пење – пита се јесу ли „праведни“ сви закони физике и гравитације који се уче у школи? Када се било ко на врхове Комова коначно и попне, краткотрајна радост ће га обузети, а потом ће се увући још већи страх: на врх смо се некако узверали, са рукама, ногама и главом изнад амбиса – али како ћемо се спустити?

Успон на врхове Комова, нарочито на Кучки Ком (2487 м), један је од највећих подухвата и најтежих планинарских изазова на Балканском полуострву. Дуготрајно верање по опасним стенама и литицама Комова, кључна је провера психофизичке снаге и стечених вештина учесника експедиција. За сате и сате ходања и верања, за преласке усека и оштрих “ножева”, где тек једно стопало може некако да се постави, а испод остаје амбис Комова дубок више стотина метара – потребна је максимална концентрација и психолошка стабилност у сваком трену, приликом сваког корака.

110 kucki i srednji sa vasojevickog

На предстојећој акцији Планинарског друштва "Преслап", успон на врхове Комова, у оба дана, извршићемо полазећи из еко катуна Штавна, изнад Андријевице, где ћемо и бити смештени. Пут Црне Горе полазимо у поноћ, између петка и суботе, а до катуна Штавна стижемо за око осам сати вожње минибусом. Смештамо се у катун - у шестокреветне куће, које пружају све што је потребно за удобан боравак, и потом се првог дана акције, 9,јула 2022.године, упућујемо ка врху Васојевићки Ком (2460 м). Од сва четири Кома, он је најмање захтеван, али у поређењу са било којим планинским врхом у Србији, тежи је за успон. Једини је од Комова, где се некако може проћи, без коришћења руку и верања по стенама. Са Васојевићког Кома одлично се виде, прекопута, врхови Кучки Ком и Љеворечки Ком, и њихова оштрина. За успон на Васојевићки Ком и повратак у катун Штавна биће нам потребно пет до шест сати хода.

100 vasojevicki kom

У недељу, 10.јула 2022.године, ваља рачунати, да ћемо на успонима до Кучког Кома и силаску са овог врха провести 8 сати.. Зато ћемо на успон кренути у 7 сати изјутра, и из катуна Штавна, испод Васојевићког Кома, шумском стазом ићи ка превоју Међукомље, који раздваја Васојевићки Ком од Љеворечког Кома. На једном делу према Међукомљу има сипара и овде је стаза са контранагибом. Из Међукомља идемо на Кучки Ком, а прво се каменитом стазом пењемо до превоја Царине, на 2165 метара надморске висине. Недалеко од Царина улазимо у стене Кучког Кома. 

Правац даљег кретања обележен је планинарским ознакама, које нас воде у танке процепе између стена, где се једва пролази. На стенама је натпис „опрез“!

2 kucki kom

Идемо полако, стрпљиво, деоница је крање опасна и крање напорна. Код сваког корака се траже „три тачке ослонца“, где само једна нога или једна рука може бити слободна. Није лако наћи ослонац, а још је теже гледати према доле, у амбис. Ако десну ногу углавимо у узане жљебове на стенама, лева нога ће бити слободна, а испод ње дубока провалија од пар стотина метара! Пре Кучког Кома, треба савладати једну деоницу где је камење рушљиво, и један "нож".

4 kucki kom

Са Кучког Кома силазимо истим смером и у Међукомље се враћамо истом трасом. Потом се истом трасом враћамо и у катун Штавна.

У сваком случају, учесници могу проценити да ли ће се, после првог дана и Васојевићког Кома, у недељу пењати на Кучки Ком.

Препорука је да на ову акцију могу ићи натпросечно спремни планинари, са искуством у пењању на стенама.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ :

Субота,9.јули 2022.године

00:00 – полазак са паркинга код тржног центра „Рода“ („Меркатор“), за Црну Гору идемо преко Рашке и Новог Пазара, успутне пауззе по потреби и у складу са прописима, у Црној Гори паузу правимо и у Андријевици

08:00 - долазак у еко катун Штавна, смештај и припрема за успон на Васојевићки Ком

10:00 - полазак на успон на Васојевићки Ком

13:00 - излазак на врх Васојевићки Ком

16:00 - повратак у катун Штавна, одмор, припрема ранаца за сутрашњи успон, ноћење.

Недеља, 10.јули 2022.године

Устајање и доручак према потреби, али тако да се на успон крене у 7 сати изјутра.

07:00 - полазак на успон

09:00 - долазак у Међукомље, одмор

11:30 - излазак на врх Кучки Ком, одмор

13:30 - долазак у Међукомље, одмор

15:00 - повратак у катун Штавна, одмор

17:00- полазак за Ниш

01:00 - повратак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна је из ранца, а може се наручити и у ресторану еко катуна Штавна, а у повратку за Ниш и у Новом Пазару. Воде на стази нема, потребна количина је 4 литра.

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање, одећа и обућа за пут и слободне активности. За успон на врхове Комова потребан је мањи ранац од 30-40 литара. Остатак ствари (за пут, боравак у катуну, слободне активности - одећа, обућа, лична хигијена, храна...) упаковати у већи ранац или торбу.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 65 евра (обухватају трошкове пута, једно ноћење у еко катуну Штавна и боравишну таксу). 

НЕОПХОДНА ДОКУМЕНТА: Важећи пасош или важећа лична карта.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Слободан Васковић, телефон: 0631118508, и Мирослав Докман, телефон: 062205977.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције лично, телефоном или путем електронске поште:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Powered by iCagenda