Успон на планину Столови (1375 м), код Краљева

ПД Преслап
0
1_stolovi
Датум: недеља, 19 јун 05:00 - 21:30

Успон на планину Столови, и њен највиши врх Усовица (1375 м), из правца села Каменица, јужно од Краљева, а силазак са Столова у село Брезна. Акција Планинарског друштва "Преслап" за недељу, 19.јуни 2022.године.

                                                         Планина Столови

                                                   врх Усовица (1375 м)

                                                Недеља, 19.јуни 2022.године

Планина Столови налази се у околини Краљева, пружа се у правцу север - југ у дужини од 15-так километара, од манастира Жича до села Брезна и Брезанске реке. На западу, планину Столови оивичава река Ибар, а на истоку - река Рибница. Највиши врх Столова је Усовица, висок 1375 метара. Западно од Столова налази се планина Чемерно, југозападно је Студена планина, источно је Равна планина, а јужно је планина Радочело. Југоисточно од Столова је планина Гоч. Столови су планина благих падина и великог пространства, где у вишим деловима има огромних површина под пашњацима и ниским растињем. Овде живе и полудивљи коњи, којима пространство Столова изузетно одговара. Ово су и изванредни видиковци на околне планине и долине. 

2 stolovi konji

До врха Усовица може се изаћи практино са свих страна Столова. На предстојећој акцији Планинарског друштва "Преслап", коју ће предводити високогорац Угљеша Ђорић, изванредан познавалац планине Столови, успон ће се обавити најлакшом трасом, од села Каменица, на левој обали реке Рибнице. Успон води преко Оровца, Равног стола и Ниловског превоја, до врха Усовица, и целокупна траса одвија се широким стазама и путевима. Дужина трасе за успон је 13 километара, а висинска разлика која се постепено савладава је 1000 метара. За најдуже пет сати лаганог хода може се изаћи на врх Усовица.

3 stolovi

Траса за повратак дуга је 8 километара, и овде постоји и једна стрмија деоница, низ пољану, а за највише три сата можемо се спустити до села Брезна, где ће нас касно попосне чекати минибус. На стази нема воде, те је потребно залихе обезбедити од куће, евентулно у селу Каменица. Описана траса, по избору високогорца Угљеше Ђорића, одабрана је да би је савладали сви учесници, а и да се максимално искористи летњи дан у нетакнутој природној лепоти Столова, са лепим погледима на пола Србије. На овој акцији нашег високогорца Угљешу Ђорића испратићемо на Елбрус, највиши врх Европе, на експедицију Зорана Павловића Паће.

САТНИЦА АКЦИЈЕ (Недеља, 19.јуни. 2022.године)

05:00 – полазак са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару
до 09:00 - долазак у село Каменица, припрема за успон и полазак на успон
до 14:00 - излазак на врх Усовица, задржавање на врху до једног сата

15:00 - силазак са Усовице према селу Брезна

до 18:00 - силазак у село Брезна, припрема за повратак ка Нишу
18:30 – полазак за Ниш

21:30 – долазак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца, препоручујемо да се понесу сендвичи и слаткиши. Потребна количина воде 4 литра, на стази је нема.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, штапови за ходање, ранац, за сваки случај тања јакна, резервна мајица, тамне наочаре, млеко за заштиту од сунца, резевне чарапе, резевна обућа (патике – могу се оставити у минибусу).

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1800 динара.

ВОЂА АКЦИЈЕ - ВОЂА УСПОНА: Високогорац Угљеша Ђорић, телефон: 066227890.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код Мирослава Докмана, телефон: 062205977.

ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Код високогорца Угљеше Ђорића, на званичним страницама Планинарског друштва „Преслап“ и путем електронске поште на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda