Велики крш (1148 м) и Стол (1156 м)

ПД Преслап
0
1_veliki_krs_sa_cepe
Датум: субота, 16 април 03:00 - 22:00

Успон на две атрактивне планине у источној Србији: на Велики крш, висок 1148 м, и Стол, висок 1156 м. Акција Планинарског друштва "Преслап" у суботу, 16.априла 2022.године.

                                                            Планина Велики крш и планина Стол

                                              врх на планини Велики крш: Велики крш (1148 м)

                                        врхови на планини Стол: Велики стол (1156 м), Визак (1016 м) и Мали стол (952 м)

                                                              (Субота, 16.април 2022.године)

Напомена: у односу на првобитно планирану дводневну акцију на планинама Стол и и Велики крш, због недовољно места у планинарском дому за све пријављене учеснике ове акције Планинарског друштва "Преслап", мења се план акције, и сада ће Планинарско друштво "Преслап" успон на планине Велики крш и Стол извести у једном дану, што је сасвим оствариво, због релативно кратких раздаљина на трасама оба успона. Зато се акција изводи у суботу, 16.априла 2022.године.

Планинарско друштво "Преслап" изводи једнодневну акцију на две атрактивне планине на истоку Србије, северно од Бора, у суботу, 16.априла 2022.године, најпре на планину Велики крш, а потом и на планину Стол.

Велики крш једна је од тек три планине алпског типа у Србији. Остале две такве планине су Сува планина и Гребен планина. Успон на Велики крш одвија се по неравном, каменитом терену, те су потребни опрез и стрпљење. На првој трећини гребена, који се пружа у правцу исток-запад око 15 километара, налази се и највиши истоимени врх планине Велики крш. 

5 veliki krs grebenski

Успон на Велики крш обавићемо од раскрснице Цепе, изнад села Кривељ, а до највишег врха, високог 1148 метара, треба савладати око 3 километра трасе, за око 2 сата успона.

Истом трасом вратићемо се на раскрсницу Цепе, одакле ће нас минибус превести до оближњег планинарског дома испод Стола.

2 borski sto

Од платоа испред дома крећемо, мало иза поднева,  на планину Стол, где ћемо извршити успон на Велики стол, који је са 1156 метара највиша тачка ове планине, а попећемо се и на врхове Визак (1016 м), и Мали стол (952 м), три врха који чине троугао врхова у околини планинаског дома Стол.

3 vizak i mali sto

Планина Стол и њен највиши врх место су где своје вештине увежбавају пењачи и алпинисти, зато што је са своје западне стране, стена Великог стола изузетно оштра и стрма. Насупрот томе, планинарска стаза је сасвим лагана, и од планинарског дома потребно је тек сат времена попети се на овај врх, који је и леп видиковац ка Дунаву и Карпатима. За нека четири и по сата успећемо да пређемо све три тачке троугла - сва три врха на планини Стол, без икаквих технички захтевних детаља.

4 veliki krs sa Stola

По завршетку успона на врхове планине Стол, одлазимо за Ниш.

Програм акције:

Субота, 16.април 2022.године

03:00 - полазак из Ниша, са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару

07:00 - долазак на раскрсницу Цепе, изнад села Кривељ, почетак успона на Велики крш

09:00 - излазак на врх Велики крш (1148 м), одмор на врху, фотографисање

11:30 - повратак на раскрсницу Цепе

12:00 - одлазак минибусом до планинарског дома испод Стола

12:30 - 17:00 - успон на врхове Велики стол, Визак и Мали Стол, силазак до планинарског дома, одмор

18:00 - полазак за Ниш

22:00 - повратак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Храна је из ранца (конзерве, сендвичи, слаткиши...). Воде има у планинарском дому Стол, а воде нема на стази на Великом кршу.

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање. одећа и обућа за пут. 

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1800 динара 

ВОЂА АКЦИЈЕ: Мирослав Докман, телефон: 062205977.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ:Код вође акције.

Све додатне информације могу се добити код вође акције лично, телефоном или путем електронске поште:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Powered by iCagenda