Планина Галичица (2255 м), Северна Македонија

ПД Преслап
0
330
Датум: субота, 23 јул 02:00 - недеља, 24 јул 23:30

Успон на врх Магаро (2255 м), највиши врх планине Галичице у Северној Македонији, између Охридског и Преспанског језера, са предивним погледом на оба језера, акција Планинарског друштва "Преслап" за суботу и недељу, 23 и 24.јули 2022.године.

                                                                ПЛАНИНА ГАЛИЧИЦА

                                                                     Врх Магаро (2255 м)

                                                                  Северна Македонија

                                                (Субота и недеља, 23 и 24.јули 2022.године)

Планинарско-друштво "Преслап" организује у суботу и недељу, 23 и 24.јула 2022.године, дводневну акцију у Северној Македонији, чије је главно одредиште врх Магаро (2255 м) на планини Галичици. По лепом памтимо акцију Планинарског друштва "Преслап" на Галичици, која је одржана 24 и 25.априла 2021.године, а сада смо одлучили да Охрид, Охридско језеро и Галичицу посетимо у лето.

У суботу, 23.јула 2022.године,  одлазимо у Охрид, смештамо се у хотелу, потом имамо слободне активности, обилазимо културно-историјске знаменитости Охрида, уживамо на Охридском језеру.

У недељу, 24.јула 2022.године изводимо успон на врх Магаро (2255 м), највиши врх планине Галичице, обилазимо манастир Свети Наум и враћамо се за Ниш.

9

Са врха Магаро, и са још видиковаца, у исто време, виде се и Охридско и Преспанско језеро, али и бројне планине у Северној Македонији, Грчкој и Албанији. Мало северније од Галичице је моћна Баба планина са чувеним врхом Пелистер, западно је Јабланица, источно је планина Ниџе са врхом Кајмакчалан итд. Подручје Галичице у Северној Македонији има статус националног парка.

На врх Магаро пењемо се са превоја Липова ливада, на око 1600 метара надморске висине, а овај превој је и највиша тачка регионалног пута који повезује Охридско и Преспанско језеро. Први део успона је нешто стрмији и води кроз шуму, после се излази на голет, успон постаје блажи, а видици се отварају на све стране.

350

Уређена и добро обележена стаза води до врха Магаро. Сам успон није захтеван.

400

Силазак се врши обиланом стазом, те се тако прелази у оба правца 13 километара. Предвиђено је да ће нам за успон и силазак бити потребно највише пет сати, а свакако да се ова стаза може савладати и за краће времена.

5

По силаску до превоја Липова ливада, одлазимо до оближњег манастира Свети Наум, обилазимо извор реке Црни Дрим, имаћемо слободне активности, и предвиђено је да се са Светог Наума, преко Охрида, поподне упутимо ка Нишу.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ :

Субота, 23.јули 2022.године

02:00 – полазак са паркинга код тржног центра „Рода“ („Меркатор“), одлазак аутопутем за Северну Македонију, успутне паузе по потреби и у складу са прописима

10:00 - долазак у Охрид, смештај у хотелу, и слободне активности до 23:00 часова.

Недеља, 24.јули 2022.године

07:00 - доручак у хотелу

08:00 - одлазак ка превоју Липова ливада

09:00 - полазак на успон ка врху Магаро

11:30 - излазак на Магаро, задржавање на врху до 30 минута

12:00 - полазак са врха Магаро

14:00 -  долазак на превој Липова ливада

14:30 - долазак до манастира Свети Наум, слободне активности

17:00 - полазак за Ниш

23:30 - повратак у Ниш

ХРАНА И ВОДА: Смештај у хотелу је ноћење с доручком, те је за 24.јули.април доручак обезбеђен. За успон -храна из ранца (сендвичи, конзерве, слаткиши...). Понети најмање два литра воде за успон. Током слободних активности у Охриду и код манастира Свети Наум, могуће је наручити храну у неком од ресторана.

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, за сваки случај тања јакна, наочаре за сунце, препоручујемо штапове за ходање, одећа и обућа за пут и слободне активности. За успон на Галичицу - мањи ранац од 30-так литара запремине. Остатак ствари (за пут, боравак у хотелу, слободне активности - одећа, обућа, лична хигијена, храна...) упаковати у већи ранац или торбу.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 70 евра (обухватају трошкове пута, путарина, ноћење у хотелу и доручак). У зависности од режима уласка у Национални парк Галичица, могућа је обавеза за сваког учесника успона на Магаро да плати улазницу у национални парк.

НЕОПХОДНА ДОКУМЕНТА: Важећи пасош или важећа лична карта.

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Владимир Митровић, телефон: 0642634692 и Дејан Радојловић, телефон: 063498018.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције лично, телефоном или путем електронске поште:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Powered by iCagenda