Стара планина - Славињско грло и Понор

ПД Преслап
4
2_ponor
Датум: недеља, 10 јул 06:00 - 20:30

Акција Планинарског друштва "Преслап", на Старој планини, на којој ћемо у првом делу отићи до кањона Славињско грло, а касније попети, од села Дојкинци, до крашке увале Понор. Недеља, 10.јули 2022.године.

СТАРА ПЛАНИНА - КАЊОН СЛАВИЊСКО ГРЛО И КРАШКА УВАЛА ПОНОР

                                                              Недеља, 10.јули.године

Планинарско дтуштво „Преслап“ у недељу, 10.јула 2022.године, организује садржајну акцију на Старој планини, у залеђу Пирота, а ову акцију можемо поделити у два дела. У првом делу акције, од села Славиња, лагано одлазимо до један километар удаљеног кањона Славињско грло, обилазимо ову природну атракцију, и истом стазом се враћамо у Славињу.

1 slavinjsko grlo

У другом делу акције, превозимо се до села Дојкинци, и из овог села изводимо успон у правцу истока, преко Дубоког дола, поред Бодиног врха, све до јединственог природног феномена и природне атракције на Старој планини, а и шире - до крашке увале Понор, која се налази на 1415 метара надморске висине.

3 ponor

Једно огромно удубљење, кратер, можда настао и после пада метеора, до кога долазимо када се изађе из столетне букове шуме и дође до висоравни. Зелени, бескрајни пашњаци Старе планине још више су појачали утисак да се и не налазимо на свету за који смо имали какву-такву преставу како изгледа и како се и где простире. Чудима ту није крај. Када се спустимо у дно овог кратера, угледаћемо још једну велику и дубоку рупу. Ту се крије још једна тајна: угледаћемо поточић који кроз мању рупу, улево од ове велике, сасвим просечно улази у кратер. У њему, пак, за само секунд и после пар метара тока, овај поточић претвара се у снажан планински ток који све заглушује. Вода се страховито обрушује и спушта низ један велики водопад и онда...нестаје! Понире!

4 ponor

Двоструки понор на месту Понор: пониру пашњаци и понире поток! Истом стазом, вратићемо се у Дојкинце, те ћемо до Понора и назад, у оба правца, превалити око 10 километара на стази.

                                                                  ПРОГРАМ АКЦИЈЕ

Недеља, 10.јули 2022.године:

06:00 – полазак са паркинга тржног центра „Рода“ („Меркатор“) на Византијском булевару

08:30-10:00 – обилазак кањона Славињско грло

10:30 – долазак у планинарски дом у Дојкинцима, припреме за пешачку туру до крашке увале Понор

11:00-17:00 – одлазак до крашке увале Понор и повратак у Дојкинце

17:30 – полазак за Ниш

20:30 – повратак у Ниш.

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле или дубље патике, штапови за ходање (потребни за успон на Понор и повратак у Дојкинце), резервна мајица, резервни дукс, качкет, наочаре за сунце.

ХРАНА И ВОДА: Храна „из ранца“ (понети од куће по који сендвич, конзерву, чоколадице...).Воде има у Славињи и у Дојкинцима, потребно је имати код себе 3 литра воде.

ТРОШКОВИ ПРЕВОЗА: 1400 динара

ВОЂА АКЦИЈЕ: Петар Ратковић, телефон: 0695797585.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Петар Ратковић, телефон: 0695797585, и Мирослав Докман, телефон: 062205977.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције, као и електронском поштом на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Powered by iCagenda