Успон на Кусачу (771 м)

ПД Преслап
0
1_kusaca
Датум: недеља, 12 јун 06:55 - 16:45

Локална акција Планинарског друштва „Преслап“ на атрактивном, северозападном делу Суве планине, на делу који оивичује Сићевачку клисуру, недеља, 12.јуни 2022.године.

                                            Успон на врх Кусача (или Вис) - 771 м, на Сувој планини

                                                                             Недеља, 12.јуни 2022.године

Ово подручје назива се Кусача, а сам врх који се окомито издиже изнад леве обале реке Нишаве зове се Вис. Иако је висок тек 771 м, утисак је, када се налазимо на овом врху, да је надморска висина знатно виша, због атрактивног погледа на све стране и доминантног положаја врха, изнад Сићевачке клисуре.

Овога пута, на Кусачу или Вис пењемо се његове северне стране, из правца Сићевачке клисуре. У плану је да пређемо стазу која почиње у селу Сићеву, код некадашњих винских подрума, на десној обали Нишаве, да одмах пређемо на леву обалу Нишаве, затим да се крећемо шумском стазом, према манастиру Пресвете Богородице, и да се постепено пењемо ка селу Манастир и манастиру Светог Николе, и коначно ка стеновитом делу видиковца Куача, да изађемо на врх Кусачу (или Вис 771 м) и да се спустимо са Виса на Јелашничке ханове.

Дужина ове стазе је 14 км.

За одлазак на акцију и повратак кућама коритићемо редовну приградску аутобуску линију.

Ка нашем одредишту, селу Сићево - станица код винских подрума (железничке станице), одлазимо аутобусом на линији 20 Л за село Островица. Карта до села Сићева стаје 120 динара.

Аутобус полази у 06:55 са помоћне аутобуске станице и стаје у центру града, код Основне школе „Вожд Карађорђе“, код Градске болнице, на Трошарини, у насељу „број 6“ и на рампи у Нишкој Бањи.

Из аутобуса излазимо код некадашњих винских подрума - железничек станице Сићево (250 м надморске висине), на , где ће учеснике дочекати водич Ненад Стојановић Ујка.

Учесници који на акцију буду дошли властитим превозом, са врха Кусача вратиће се истом стазом до Сићева.

У 07:30 сати се полази на успон. 

На врх Вис (771 м) излазимо око 11 сати, и на овом врху дуже одмарамо, фотографишемо и уживамо у невероватном погледу на ток реке Нишаве, на суседне Сврљишке планине, на највише врхове Суве планине, на град Ниш, на планине Јастребац и Копаоник у даљини...

Почетак силаска са врха предвиђен је за 13:00 сати, а у Јелашницу стижемо око 15 сати.

У Јелашници чекамо приградски аутобус за Ниш, који из Горње Студене полази у 16:10 сати, а у Јелашници је у 16:20 сати – линија 21.

Карта за овај аутобус такође стаје 120 динара.

ОДЕЋА, ОБУЋА, ОПРЕМА: Квалитетне ципеле, мајица, горњи део тренерке. Качкет, наочаре за сунце. Штапови за ходање. Мањи ранац, резервна мајица.

ХРАНА ВОДА: Храна из ранца, препоручујемо два-три сендвича и чоколадицу. Понети од куће барем 2 литра воде.

ВОЂА АКЦИЈЕ: Ненад Стојановић Ујка, телефон: 0691119603.

Пријављивање за ову акцију није потребно, већ је потребно доћи на полазне станице аутобуса за Островицу.

 

Powered by iCagenda