Успон на Калафат (837 м)

ПД Преслап
0
1_kalafat_leto
Датум: недеља, 17 јул 08:50 - 16:30

Локална акција Планинарског друштва "Преслап" на планини Калафат, на траси од Кнез Села, преко излетишта Градац, раскрснице Слива, до врха Калафат (837 м), са силаском до Горњег Матејевца, чија је укупна дужина 13 километара. Недеља, 17.јули 2022.године.

                                                                                  Планина Калафат

                                                                                (врх Калафат 837 м)

                                                                 Недеља, 17.јули 2022.године

Планинарско друштво „Преслап“,  организује у недељу, 17.јула 2022.године лагану акцију на планини Калафат, која се налази у непосредној околини Ниша, северно и североисточно од града. Калафат пружа изузетно лепе могућности за планинарење и рекреацију, зато што је близу Ниша, а и поред тога осећај дивљине и уживања у природи је потпун. Такође, стазе на Калафату нимало нису захтевне, успон је равномеран, и одвија се по широким и добро обележеним стазама.

На акцији Планинарског друштва "Преслап", која ће се одржати 17.јула 2022.године, предвиђено је да успон почне на аутобуској окретници у Кнез Селу, и у првој етапи, за загревање, одлазимо до излетишта Градац. Од овог излетишта, излазимо на највиши гребен Калафата, и њиме идемо, главним путем, до велике раскрснице Слива. Од Сливе, вршимо завршни успон на врх Калафат (837 м), који је и највиша тачка истоимене планине. Враћамо се до раскрснице Слива, и потом се широком стазом спуштамо у до манастира Светог Јована у атару Горњег Матејевца. Одавде одлазимо до цркве Свете Тројице или "Латинске цркве" у Горњем Матејевцу, са предивним погледом на Ниш, и, коначно, спуштамо се у центар Горњег Матејевца где чекамо приградски аутобус за повратак Ниш.

На овај начин, прелазимо око 13 километара стазе, а висинска разлика при успону је око 400 метара.

На акцију одлазимо и са акције се враћамо користећи се приградским јавним аутобуским превозом.

У одласку на акцију путујемо приградским аутобусом на линији 15 за Кнез Село, који са приградске аутобуске станице у Нишу полази у 08:50 часова, а успут стаје код техничких факултета, у Јагодин мали, код "Бенетона" (бившег "Нитекса") итд. Карта до Кнез Села кошта 120 динара и купује се у аутобусу. Из аутобуса се излази на задњој станици у Кнез Селу, на окретници.

У повратку са акције, у Горњем Матејевцу, у 16:10 сати, улазимо у аутобус на линији 15 - Кнез Село - Ниш, карта за ову лилнију кошта 105 динара и купује се у аутобусу.

ХРАНА И ВОДА: Храна из ранца (сендвичи, слаткиши...), воде има једино у манастиру Светог Јована. Понети 3 литра воде.

ОБУЋА, ОДРЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, резервна мајица, качкет, шешир, наочаре за сунце, штапови за ходање, средство за заштиту од сунчевих зрака.

ВОЂА АКЦИЈЕ:  Драган Стевановић, телефон: 063402996.

Све додатне информације могу се добити код вођa акције, лично, телефоном или путем електронске поште: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Посебно пријављивање за ову акцију није потребно, већ учесници треба да уђу у аутобус за Кнез Село, или на приградској станициј (полазак у 08:50 сати), или на некој од успутних станица.

 

Powered by iCagenda