Каблар (889 м), Стопића пећина, Гостиљски водопад

ПД Преслап
2
DSC_0176
Датум: субота, 03 септембар 05:00 - недеља, 04 септембар 22:00

Успон на планину Каблар, обилазак Стопића пећине и Гостиљског водопада на планини Златибор, и обилазак Овчарско-кабларске клисуре. Двоедневна акција Планинарског друштва "Преслап" у западној Србији, субота и недеља, 3 и 4.септембар 2022.године.

ПЛАНИНА КАБЛАР (889 м), СТОПИЋА ПЕЋИНА, ГОСТИЉСКИ ВОДОПАД, ОВЧАРСКО-КАБЛАРСКА КЛИСУРА

                                                (Субота и недеља - 3 и 4.септембар 2022.године)

Планинарско-друштво "Преслап" организује у суботу и недељу, 3 и 4.септембра 2022.године, дводневну акцију у западној Србији, а на овој акцији попећемо се на највиши врх планине Каблар (889 м), затим ћемо на планини Златибор обићи Стопића пећину и Гостиљски водопад, а имаћемо времена и за обилазак Овчарско-кабларске клисуре.

Наша база на овој акцији биће планинарски дом "Каблар", у Овчар Бањи, где ћемо осим ноћења у суботу, имати и доручак у недељу. Дом поседује две спаваоне, кревети су на спрат, са постељином, има купатила, кухиње, просторије за заједнички боравак и дружење.

На акцију полазимо у суботу, 3.септембра 2022.године, у 5 сати, и прво одредиште биће, заправо, Златибор, а до Златибора путујемо кроз Овчарско-кабларску клисуру. На Златибору, најпре обилазимо Стопића пећину, између села Трнава и Рожанство. 

Стопића пећина је "речна" пећина, кроз коју протиче Трнавски поток. Цео пећински систем дуг је 1681 метар, разгранатог је типа и састоји се од 5 спелеоморфолошких целина: Светла дворана, Тамна дворана, Сала са кадама, Канал са кадама и Речни канал, од којих су прве четири уређене за посетиоце. Поједини делови пећине јако су богати украсинма и интересантно осветљени.

Stopica Pecina

Недалеко од Стопића пећина, у атару села Гостиље, налази се и водопад на Гостиљској реци, пре ушћа у реку Катушницу. Висина главног водопада је 22 метра, а низводно од главног водопада неколико је мањих водопада и каскада. Простор око водопада потпуно је уређен и прилагођен обиласцима.

Vodopad Gostilje Zlatibor

Поподне, враћамно се ка Овчарско-кабларској клисури и долазимо у Овчар Бању, смештамо се у планинарски дом "Каблар", где ће водички тим одлучити који ћемо од бројних манастира у клисури посетити.

У недељу, 4.септембра 2022.године, изводимо успон на планину Каблар и њен највиши врх, који се једноставно зове Врх Каблара, висок је 889 метара. Више је уређених стаза на Каблару, а на нашој акцији пењаћемо се стазом број 1, која је најлакша, а ка највишем врху Каблара води до уређене испоснице Светог Саве.

DSC 0131

Стаза је ипак у неким деловима стрма, има ситног камења, а укупно је дуга, рачунајући и успон и силазак, 10 километара. Висинска разлика у успону је 600 метара, исто толико у силаску.

DSC 0154

Са врха Каблара одлично се види Овчарско-кабларска клисура, река Западна Морава, језеро Међувршје, суседна планина Овчар, види се и град Чачак и добар део Шумадије. За прелазак кружне стазе успона и силаска на Каблар и са Каблара, потребно је 5 до 6 сати, а по силаску у Овчар Бању можемо још мало уживати у Овчарско-кабларској клисури.

Поподне, у 17 сати, полазимо за Ниш, а у наш град враћамо се око 22 сата.

ПРОГРАМ АКЦИЈЕ

Субота, 3.септембар 2022.године

05:00 - полазак са паркинга тржног центра "Рода" на Византијском булевару

10:00 - долазак до Стопића пећине, обилазак пећине

12:00 - обилазак Гостиљског водопада

14:00 - полазлак за Овчар Бању

16:00 - долазак у Овчар Бању, смештај у планинарском дому Каблар, посета манастиру, слободне активности.

Недеља, 4.септембар 2022.године

07:30 - доручак у планинаском домуј

08:00 - полазак на успон на Каблар

11:00 - врх Каблара

13:00 - повратак у планинарски дом, краћи обилазак Овчарско-кабларске клисуре, евентуално манастира.

17:00 - полазак за Ниш

22:00 - повратак за Ниш.

ХРАНА И ВОДА: У недељу ујутру је обезбеђен доручак у планинарском дому "Каблар" остало је храна ранца. Воде има у планинарском дому "Каблар".

ОБУЋА, ОДЕЋА, ОПРЕМА: Планинарске ципеле, камашне, резервна мајица, ролка, јакна, наочаре за сунце, капа и рукавице, препоручујемо штапове за ходање за успон на Каблар. Одећа и обућа за пут и слободне активности. За планинарење - планинарска опрема и ранац од 30-40 литара. Остатак ствари (за пут, боравак у дому, слободне активности - одећа, обућа, лична хигијена, храна...) упаковати у већи ранац или торбу.

ТРОШКОВИ АКЦИЈЕ: 5000 динара (обухватају трошкове пута, трошкове возача, ноћење са доручком у планинарском дому "Каблар", улазнице за Стопића пећину, улазнице за Гостиљски водопад).

ВОЂЕ АКЦИЈЕ: Драган Стевановић, телефон: 063402996, и Петар Ратковић, телефон: 0695797585.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА АКЦИЈУ: Код вођа акције.

Све додатне информације могу се добити код вођа акције лично, телефоном или путем електронске поште:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

 

Powered by iCagenda